Exxon - detronată de Reliance Industries de pe poziția a doua din topul celor mai valoroase companii din sectorul energetic

Exxon - detronată de Reliance Industries de pe poziția a doua din topul celor mai valoroase companii din sectorul energetic

Sursa foto - dreamstime.com

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 aug 2020

Grupul petroliero-telecom indian Reliance Industries a devenit, începând cu finalul săptămânii trecute, cea de-a doua companie din domeniul energetic din punct de vedere al valorii bursiere, depășind mult mai cunoscutul gigant american Exxon Mobil. Capitalizarea de piață a firmei indiene a atins vinerea trecută 189 miliarde de dolari, în timp ce cea a Exxon a coborât la 185,58 miliarde dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Pe primul loc se situează în continuare Aramco, cu o capitalizare de piață de peste 1,7 trilioane de dolari, firma saudită fiind cea mai valoroasă companie din lume, nu numai din sectorul energetic, cu o cotație peste cea a Apple, Amazon, Microsoft sau Alfabet.

La începutul acestei luni, Apple a fost aproape să detroneze Aramco, valoarea sa de piață apreciindu-se la puțin peste 1,7 trilioane de dolari SUA, insuficient însă pentru a depăși cotațiile Aramco, companie estimată la 1,78 trilioane de dolari. Vineri, capitalizarea de piață a Apple era de 1,58 trilioane de dolari.

Cotațiile Reliance Industries s-au apreciat nu ca urmare a activității sale petroliere, ci a celor de digitale și de retail. Chiar dacă 80% din veniturile sale de anul trecut au provenit din sectorul energetic, acțiunile Reliance Industries au crescut în ultimele săptămâni după ce giganții IT, precum Google sau Facebook, au investit 20 de miliarde de dolari în Jio Platforms Ltd., iar Amazon a anunțat că ia în calcul achiziționarea unui un pachet de 9,9% al Reliance Retail, ambele companii ale grupului.

În ultimele cinci săptămâni, Reliance Industries și-a majorat capitalizarea de piață cu 39 miliarde dolari, potrivit The Economic Times. O valoare de 29 de miliarde din aprecierea de 39 de miliarde dolari a fost adăugată companiei în ultimele 14 ședințe bursiere.

Reliance Industries este controlată, potrivit Bloomberg, de cel mai bogat om din Asia, Mukesh Ambani, și administrează cel mai mare complex de rafinării din lume.

Exxon a suferit de pe urma scăderii cererii globale de petrol în urma carantinării economiilor și populației ca răspuns la criza Coronavirusului. Numai vinerea trecută scăderea cotațiilor gigantului american au condus la scăderea capitalizării sale de piață cu un miliard de dolari. În aprilie, cererea de petrol s-a redus cu 30 milioane de barili pe zi sau o treime din cererea obișnuită pentru această perioadă.

Exxon este prezentă și în România, unde deține, alături de OMV Petrom, licența de explorare a perimetrului Neptun Deep. În urma majorării fiscalității de către Parlament prin modificarea legii offshore și a adoptării de către fostul guvern PSD a Ordonanței de Urgență 114/2018, prin care s-au impus restricții la export și plafonat prețul gazelor, Exxon și-a anunțat intenția de a-și vinde participația în Neptun Deep.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon
reliance
energie
top
apple
facebook
amazon
aramco