Fondul Proprietatea, aproape 2 treimi din rulajul de la BVB

Fondul Proprietatea, aproape 2 treimi din rulajul de la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 sep 2016

Într-o zi cu o activitate de tranzacționare slabă, Fondul Proprietatea, cu transferuri de 7,62 milioane lei, a acaparat interesul pieței. Acțiunea BRD, pe locul 2 în topul rulajelor, a adunat volume echivalente cu mai puțin de un milion de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bursa românească se menține în zona maximelor anuale, indicele BET urcând cu 0,30% și în sesiunea de astăzi, până la nivelul de 7.026,05 puncte, însă într-o piață slabă, în care, cu excepția unui singur emitent, nicio altă acțiune tranzacționată la București nu a depășit o valoare a rulajului de un milion de lei. Oscilațiile au fost slabe, nu numai la nivelul indicilor – un avans de 0,26% pe indicele BET Plus – dar pentru cele mai multe titluri, acestea având, în proporție covârșitoare, deviații mai mici de 1% față de referință.

„Azi nu avea ce mare lucru să fie. America este închisă”, explică sesiunea modestă Liviu Moldovan, observator al pieței locale de capital și al piețelor financiare internaționale de aproape 20 de ani. Tot rulajul pieței de acțiuni a fost de 11,96 milioane lei. „2,7 milioane de euro e foarte puțin”, mai spune acesta.

Ar fi fost încă și mai puțin dacă interesul nu ar fi fost sporit pentru titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au însumat tranzacții de 7,62 milioane lei (63,71% din activitatea de tranzacționare pe segmentul acțiuni). Cotația a urcat cu 0,51%, însă, într-o zi slabă pentru SIF-uri, indicele financiar a subperformat, avansând cu 0,13%, până la nivelul de 29.437,92 puncte.

Indicele fondurilor închise face notă discordantă de indicii BET și BET Plus, care sunt peste valorile de la finele anului trecut. Prin contrast, indicele BET-FI este încă mai jos cu 2,77% față de reperul de 30.276,49 puncte din 30 decembrie 2015.

Cu toții suntem în întuneric, spune „vulturul” de la Fondul Proprietatea CITEȘTE ȘI Cu toții suntem în întuneric, spune „vulturul” de la Fondul Proprietatea

Piața, în ansamblu, a reușit să surmonteze prăbușirea cotațiilor din ianuarie-februarie. „Recuperarea a fost surprinzătoare”, spune Moldovan, mult timp broker și trader la o casă de brokeraj activă la București. Dinamica de la 6.000 de puncte la 7.000 de puncte pentru indicele BET nu este una impresionantă, după cum nici scăderea de la începutul anului nu a fost spectaculoasă.

El spune că totuși revenirea este remarcabilă în condițiile în care nici în piețele europene nu au fost creșteri furibunde.

Astăzi, bursele principale din Europa au avut corecții modeste. Indicele Euro Stoxx 50, care măsoară evoluția celor mai lichide titluri de pe continent, a suferit un declin de 0,07%. Dinamica a fost comparabilă pentru indicele DAX din Germania, de -0,11%, în timp ce indicele FTSE Londra a avut o depreciere dublă de 0,22%, iar indicele CAC40 de la Paris a alunecat nesemnificativ (-0,02%) sub referință.

Încă o vedetă de pe Wall Street mizează pe scăderea bursei americane CITEȘTE ȘI Încă o vedetă de pe Wall Street mizează pe scăderea bursei americane

Traiectoria piețelor mari va decide și direcția bursei românești, spune Moldovan, peste 5 ani și realizator de emisiuni TV pe teme bursiere și economice. Primul semnal semnificativ va fi peste 2 săptămâni, respectiv decizia de politică monetară pentru dolar din partea Rezervei Federale Americane.

Piața românească are argumentele ei: randamentele „excelente” ale dividendelor pentru sectorul energetic și de utilități, prognoza fiind pentru 9-10% pentru companii precum Transgaz Mediaș (TGN), Romgaz (SNG) și Conpet Ploiești (COTE).

Astăzi, indicele energetic BET-NG, cu o apreciere de 0,42%, supraperforma întregii piețe. Contextul este însă unul de slăbiciune. Moldovan punctează că recuperarea de la jumătatea anului a venit fără volume. Raportul lunar al BVB publicat astăzi indică pentru intervalul ianuarie-august o valoare medie zilnică de tranzacționare pe segmentul acțiuni de 29,9 milioane lei (6,68 milioane euro), în scădere cu 11,27% față de perioada similară a anului trecut de 33,80 milioane lei (7,61 milioane euro).

Activitatea de tranzacționare de astăzi a fost la o treime față de această medie. Acțiunea care s-a regăsit pe locul 2 în topul rulajelor, cea a BRD Groupe Societe Generale, abia a adunat schimburi de aproape 968.000 de lei, într-o zi în care banca a câștigat 0,18% la nivelul capitalizării bursiere. Cotația de 11,36 lei/acțiune este în zona maximelor anuale, după cum Banca Transilvania (TLV), la prețul de închidere de astăzi de 2,375 lei/acțiune este pe maxime istorice.

Includerea acțiunii Banca Transilvania în componența indicelui regional Stoxx Eastern Europe 50, anunțată la finele săptămânii trecute, este în măsură să susțină cotația, mai comentează Moldovan.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
liviu moldovan
bvb
bursa
banca transilvania
fondul proprietatea
brd