Fondul Proprietatea reia răscumpărările

Fondul Proprietatea reia răscumpărările
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 feb 2016

FP a achiziționat acțiuni proprii în valoare de aproape 1,5 milioane lei, în ultimele două zile de tranzacționare ale săptămânii precedente pe Bursa de la București, fiind primele operațiuni de acest tip de la anularea ofertei de accelerare a programului de răscumpărări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondul Proprietatea (FP) a reluat programul de răscumpărări ale titlurilor proprii prin achiziții în piața reglementată, unde joi și vineri, au acumulat un număr de 2,04 milioane acțiuni pentru care au plătit aproape 1,5 milioane lei, informează un comunicat al emitentului remis la închiderea ședinței de tranzacționare de astăzi.

Sunt primele tranzacții după ce lunea trecută Fondul a anulat oferta de răscumpărare pentru un număr de 430 milioane titluri pentru care deja depusese prospectul la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Anunțul de retragere a documentației de la supraveghetorul pieței menționa că răscumpărările vor fi reluate pe 28 ianuarie prin operațiuni zilnice.

De ce se fac răscumpărările în piața reglementată

Potrivit explicațiilor date pieței de managerul Greg Konieczny, prin intermediul Profit.ro, la o zi după anularea ofertei de accelerare a programului de buy-back, pasul înapoi a fost făcut tactic, în contextul etapei de volatilitate din piețele financiare internaționale.

"Trebuie să fim cu mare băgare de seamă față de condițiile de piață", a declara Konieczny. Condițiile de fluctuații puternice ale cotației nu erau propice derulării unei oferte care presupune o piață stabilă. În plus, climatul investițional dominat de incertitudine impune un management mai prudent al cash-ului. FP dispune de numerar, cea mai mare parte a acestuia fiind atras prin vânzarea în luna octombrie a unor titluri Romgaz pentru 456 milioane lei (117,14 milioane dolari la momentul respectiv).

Finalmente, tocmai volatilitatea bursieră este cea care arată că are mai mult sens economic ca răscumpărările să fie realizate în piața reglementată pentru a stabiliza întrucâtva cotația. În ședința de tranzacționare de astăzi de la BVB titlurile Fondului Proprietatea au urcat cu 1,92%, pe volume echivalente cu 6,94 milioane lei, până la prețul de 0,744 lei/acțiune, care dă societății o capitalizare bursieră de 8,33 miliarde lei (1,84 miliarde euro).

Puțin a fost, mult a rămas

În cadrul programului de buy-back votat în Adunarea Generală a Acționarilor în primăvara anului trecut, Fondul Proprietatea, companie aflată în administrarea Franklin Templeton, a achiziționat un număr de 158,48 milioane acțiuni (și echivalent de acțiuni în certificate de depozit GDR listate la Londra) în valoare de 128,25 milioane lei. Managementul mai are liber la achiziția a alte 733,28 milioane titluri conform programului aprobat de acționari.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
franklin templeton
bvb
asf
greg konieczny
bursa