GRAFIC La BVB se încheie o săptămână cu volume de tranzacționare foarte modeste și în care trendul pozitiv a fost compromis. Este rezultatul temerilor legate de soarta fondurilor de pensii

GRAFIC La BVB se încheie o săptămână cu volume de tranzacționare foarte modeste și în care trendul pozitiv a fost compromis. Este rezultatul temerilor legate de soarta fondurilor de pensii

Sursa foto: Mishoo / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 mai 2018

Indicele principal de la BVB s-a depărtat cu 8,5% de maximul post-criză consemnat în aprilie, pe fondul incertitudinilor față de Pilonul II. Cumpărătorii au fost reticenți pe parcursul întregii săptămâni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mișcarea descendentă care s-a accelerat săptămâna trecută la BVB a fost greu de stăvilit în condițiile în care investitorii s-au ferit să intre la cumpărare decisiv într-o etapă de necunoscute, în care lipsește o rezoluție cu privire la fondurile de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii de la așa-numitul Pilon II, cele mai importante entități active la Bursa de Valori București, cu plasamente în acțiuni în valoare de 8,55 miliarde lei (1,85 miliarde euro).

Este ceva care s-a răsfrânt și asupra volumelor. Astăzi rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 26,68 milioane lei (5,76 milioane euro), însă au fost zile în care activitatea de tranzacționare a fost încă și mai slabă. Parcursul este puternic descedent. O încercare de rally inițiată marți a fost respinsă de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), cea care desemnează tendința pe termen scurt.

Piața de IPO-uri este înghețată. Fără ca fondurile de pensii să fie în poziția de a face mutări importante, companiile care pregăteau listări și-au amânat ofertele CITEȘTE ȘI Piața de IPO-uri este înghețată. Fără ca fondurile de pensii să fie în poziția de a face mutări importante, companiile care pregăteau listări și-au amânat ofertele

De altfel, parcursul din această săptămână a compromis aproape total din punct de vedere tehnic trendul ascendent conturat în ultimele luni și care catapultase indicele reprezentativ BET pe un nou maxim post-criză, peste reperul de 9.000 de puncte. Indicele a închis astăzi la nivelul de 8.263,10 puncte, și este deja cu 8,55% sub topul de la sfârșitul lunii aprilie.

Indicele se regăsește în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200) care definește trendul, în timp ce mediile mobile în proporții Fibonacci sunt dispuse într-un fel care susțin tendința de depreciere din ultimele săptămâni. În mod particular, trecerea mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) sub media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), evidențiată pe graficul de mai jos, are conotații negative pentru preț.

GRAFIC La BVB se încheie o săptămână cu volume de tranzacționare foarte modeste și în care trendul pozitiv a fost compromis. Este rezultatul temerilor legate de soarta fondurilor de pensii

Acțiunile bancare au fost cele mai lichide în această perioadă, iar același lucru s-a întâmplat și în sesiunea de astăzi, ambele aflându-se pe o tendință de revenire, după ce au fost apăsate în zilele precedente.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 0,21%, până la prețul de 2,4000 lei/acțiune, pe transferuri de 7,55 milioane lei, iar cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au apreciat cu 1,55%, până la prețul de 13,10 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,67 milioane lei. Este un ricoșeu după ce titlurile băncii atinseseră prețul de 12,90 lei/acțiune, similar cu ultima valoare de închidere a anului trecut.

Taxa de 1 leu pe ordinul executat alungă investitorii individuali exclusiv către acțiunile lichide. Piața AeRO arată tot mai mult ca o casă pustie, iar investitorii reclamă că nu-și află contrapartea „Stau cu ordinul ăla până mă plictisesc” CITEȘTE ȘI Taxa de 1 leu pe ordinul executat alungă investitorii individuali exclusiv către acțiunile lichide. Piața AeRO arată tot mai mult ca o casă pustie, iar investitorii reclamă că nu-și află contrapartea „Stau cu ordinul ăla până mă plictisesc”

Tranzacționarea mai intensă a acestor care dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România sugerează că piața este făcută în aceste momente de nerezidenți. Potrivit unor surse din piața de capital, și prezența acestora este redusă întrucât așteaptă să vadă care va fi soarta fondurilor de pensii de la Pilonul II, principala lor contraparte locală.

Astăzi, nici nu am avut un impuls special dinspre piețele financiare internaționale. Astfel, indicii principali europeni au avut închideri divergente, după cum o arată tabloul Bloomberg: -0,18% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,18% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,11% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,65% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,00% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,37% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,44% pentru indicele PX de la Praga.

Șoc negativ din piața petrolului

O tendință clară a avut-o prețul țițeiului de tip Brent care s-a corectat violent, coborând la Londra către reperul de 76,50 dolari/barilm pe fondul informațiilor că țările membre ale OPEC intenționează majorarea producției.

Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 2,02%, până la prețul de 0,3145 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 856.000 de lei, trăgând în jos indicele energetic BET-NG care a subperformat pieței, cu un declin de 0,46%.

O închidere negativă, la nivelul de 37.912,36 puncte, cu 0,16% sub referință, a avut-o și indicele financiar BET-FI. Totuși, cel mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP), a câștigat 0,31%, până la prețul de 0,9720 lei/acțiune, într-o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au situat la 2,49 milioane lei.

Volume neobișnuite pe acțiunile Sphera

Al 2-lea rulaj al zilei, de 6,70 milioane lei, și al 4-lea din ultimele 6 luni pentru respectivul simbol, l-am consemnat pe titlurile Sphera Franchise Group (SFG), care s-au apreciat cu 1,48%, până la prețul de 27,50 lei/acțiune. Cotația este, însă, cu 5,17% sub prețul de 29,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare care a adus în luna noiembrie a anului trecut la cota Bursei de Valori București compania care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell.

viewscnt
Afla mai multe despre
sphera franchise group
banca transilvania
brd
omv petrom
fondul proprietatea
bvb