HSBC nu mai acordă credite chinezilor care vor să cumpere proprietăți în SUA

HSBC nu mai acordă credite chinezilor care vor să cumpere proprietăți în SUA
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 31 ian 2016

La o lună după ce autoritățile din China au suspendat băncile Standard Chartered și DBS Group pentru că facilitează cetățenilor chinezi să retragă bani din țară, cel mai important jucător european pe piața asiatică, HSBC, sistează împrumuturile pentru cumpărarea de unități rezidențiale în SUA. Piețe imobiliare importante din America de Nord, precum cea din California, au cunoscut un fenomen pe scară largă a achizițiilor de locuințe de către cetățeni chinezi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Val negativ din China asupra pieței rezidențiale americane

Cumpărătorii chinezi care au escaladat din maxime în maxime cotațiile din piețe imobiliare precum cea din California ies treptat din piață, în măsura în care accesul la credite se restrânge. Începând de săptămâna trecută, grupul bancar britanic HSBC a sistat acordarea de credite ipotecare pentru cetățeni chinezi care intenționează să achiziționeze locuințe în SUA, transmite Reuters.

Chinezii cu bani cash au reprezentat cea mai importantă categorie de cumpărători din piața rezidențială americană, spun statisticile asociației agenților imobiliari din SUA. Fluxurile de numerar ale acestora s-au ridicat la 28,6 miliarde dolari în anul 2015 și la 22 miliarde dolari în 2014.

Creditarea bancară frânează în China CITEȘTE ȘI Creditarea bancară frânează în China

Ceea ce americanii percep ca fiind cumpărători cu bani-gheață, sunt de fapt tot oameni care se îndatorează. Facilitățile de credit pe care le pot accesa în plan local acum însă s-au limitat, băncile chineze fiind mai reticente să împrumute după șocul financiar pe care China l-a suferit în vara anului trecut.

Decizia HSBC vine în contextul în care autoritățile de la Beijing vor să contracareze ieșirile de capital din țară. Banca fondată la jumătatea secolului al XIX-lea în Hong Kong și având active de 2.670 miliarde dolari vrea să evite, probabil, sancțiuni precum cele suferite de Standard Chartered și DBS Group Holdings Ltd., acuzate de reglementatori că facilitează chinezilor scoaterea de bani din țară.

Cumpărătorii chinezi de case agravează valul de repatrieri de capitaluri ale străinilor

Retragerile de capitaluri din China în anii 2014-2015 au fost de ordinul sutelor de miliarde de dolari. Potrivit lui Charles Dumas de la Lombard Street Research, citat de Telegraph, fluxurile negative s-au ridicat la 800 miliarde de dolari, iar Goldman Sachs indica un vârf al acestei hemoragii în trimestrul al doilea al anului trecut, când acestea s-au cifrat la 224 miliarde dolari. "Este dincolo de ce s-a văzut vreodată în istorie“, spunea Robin Brooks, strateg pe probleme valutare la banca americană de investiții.

Agenții imobiliari din SUA estimează că aproximativ 80% dintre cumpărătorii cu sume cash de locuințe de lux în orașe precum New York, Los Angeles sau Vancouver, așa-numiții "chinezi bogați", au legături cu China și probabil folosesc fonduri atrase de la băncile chineze.

Sfârșit de "vis californian" pentru chinezi

Sunt intrările de bani care au escaladat un balon speculativ de proporții în California. Pe vârful curbei speculative, în prima parte a anului trecut, prețul mediu al unei locuințe ajunsese la peste 924.000 dolari în San Francisco și la aproape 765.000 dolari în San Jose, conform furnizorului de date din industria de real estate Zillow.

Bloomberg calcula la acel moment că aceste orașe sunt pe ultimul loc în ceea ce privește accesibilitatea unei locuințe. Astfel, venitul minim anual pentru calificarea la un credit ipotecar pentru cumpărarea unei case în San Francisco era de peste 80.000 de dolari, în timp ce pentru contractarea unui împrumut pentru locuință în San Jose necesarul era de aproape 61.000 de dolari.

Bugetele companiilor de stat listate la Bursă sau aflate în insolvență nu vor mai fi aprobate de Guvern CITEȘTE ȘI Bugetele companiilor de stat listate la Bursă sau aflate în insolvență nu vor mai fi aprobate de Guvern

Acesta este contextul în care și piața chiriilor a explodat până la niveluri care o făcea costisitoare chiar și pentru cei angajați de industria IT din Silicon Valley. Un reportaj Bloomberg de vara trecută prezenta cazul unui cartier ilegal de unități de locuit, confecționate din containere de transport maritim, unde locuia inclusiv un inginer de la Facebook Inc. Chiar și pentru aceste locuințe, chiria percepută era de 1.000 de dolari pe lună.

Un zid (anti)chinezesc și în Canada

O altă destinație a achizițiilor de lux preferată de asiatici este Vancouver, de pe coasta pacifică a Canadei. Purtătoarea de cuvânt a reprezentanței locale a HSBC a anunțat, de asemenea, că va fi o politică a băncii, de acum încolo, să nu încurajeze acordarea de credite pentru persoane care nu au legături solide cu Canada.

O măsură în același sens a fost luată și de Royal Bank of Canada, care a limitat, potrivit Reuters, la 1,25 milioane dolari canadieni (894.000 de dolari americani) împrumuturile ipotecare acordate debitorilor fără un istoric local de credit.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
imobiliare
hsbc
california
sua
credite
banci
canada
case