Indicele BET al bursei românești, la un nou maxim post-criză. Lipsa de convingere a investitorilor se vede din volume

Indicele BET al bursei românești, la un nou maxim post-criză. Lipsa de convingere a investitorilor se vede din volume
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 sep 2019

După un avans de 0,6%, piața românească de acțiuni a atins o nouă valoare record a ultimilor peste 10 ani, dar activitatea de tranzacționare rămâne modestă, concentrată pe doar câțiva emitenți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Săptămâna de tranzacționare de la Bursa de Valori București a început cu o apreciere ceva mai robustă a cotațiilor, după ce timp de 13 sesiuni consecutive indicele principal a avut oscilații mai mici de o treime de procent. Este un impuls care vine pe fondul unor ordine de cumpărare totuși modeste, dar care a fost suficient să ducă piața pe noi maxime post-criză.

Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,65%, iar indicele reprezentativ BET a crescut cu 0,62%, până la nivelul de 9.289,26 de puncte. Sub aspect tehnic este un salt după testarea cu succes, ca suporturi dinamice, a mediilor mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), așa cum se vede pe graficul atașat.

Indicele BET al bursei românești, la un nou maxim post-criză. Lipsa de convingere a investitorilor se vede din volume

Este mai degrabă o recuperare a bursei românești față de mișcarea pozitive a burselor lumii de la sfârșitul săptămânii trecute, pentru că astăzi pe plan extern investitorii au fost dominați de aversiune la risc în contextul exploziei cu 2 cifre a prețului petrolului pe fondul știrilor cu privire la deteriorarea în Arabia Saudită a unor capacități de producție de țiței a gigantului Saudi Aramco, în echivalent 5-7 milioane de barili pe zi, respectiv peste 5% din livrările la nivel mondial.

Indicii principali europeni au avut, astfel, închideri preponderent negative: -0,89% indicele Euro Stoxx 50, -0,62% pentru indicele FTSE de la Londra și -0,71% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt. Din acest punct de vedere, piala românească este mai degrabă conectată la cele din regiune, care au avut aprecieri: +0,77% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,33% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,02% pentru indicele PX de la Praga.

ULTIMA ORĂ Oferta Digi Communications pentru licența 5G din Ungaria, respinsă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Oferta Digi Communications pentru licența 5G din Ungaria, respinsă

La București, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,44%, până la prețul de 1,1500 lei/acțiune, în zona maximelor acestui emitent în 8 ani de prezență în piața secundară, pe prima activitate de tranzacționare a zilei, de 5,53 milioane lei. Emitentul a notificat astăzi piața că săptămâna trecută a achiziționat de piață un număr de 11,50 milioane acțiuni proprii pentru care a plătit 13,16 milioane de lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

Prin contrast, titlurile SIF au avut o zi mai slabă, fapt pentru care și indicele financiar BET-FI a subperformat pieței, cu un avans de 0,25%, până la nivelul de 41.298,12 puncte.

Pe locul 2 în clasamentul transferurilor, cu schimburi însumând 4,97 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au câștigat 0,64%, până la prețul de 2,3700 lei/acțiune, nivel care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 12,36 miliarde lei (2,61 miliarde euro).

În contextul saltului cotațiilor internaționale ale petrolului, la BVB, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,10%, până la prețul de 0,4145 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,31 milioane lei în piața reglementată. De asemenea, pe același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială a zilei, în valoare de 830.000 de lei. De altfel, primele cele mai tranzacționate 3 simboluri au strâns schimburi reprezentând 67,81% din rulajul de 23,07 milioane lei (4,87 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a urcat cu 0,70%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,88%, până la prețul de 34,50 lei/acțiune, pe transferuri de 2,37 milioane lei. Reperul de 1 milion de lei al tranzacțiilor a mai fost depășit doar de titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) care s-au apreciat cu 0,29%, până la prețul de 13,60 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
purcari
alro