Indicele BET câștigă peste un procent, tras în sus de acțiunile Băncii Transilvania

Indicele BET câștigă peste un procent, tras în sus de acțiunile Băncii Transilvania

Sursa foto: Thatsaphon Saengnarongrat | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 mai 2022

Pe fondul unei ușoare reveniri a lichidității, bursa românească înregistrează o sesiune pozitivă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Raliul început la New York Stock Exchange la jumătatea ultimei ședințe de tranzacționare a săptămânii trecute a avut suflu și pentru astăzi, când “taurii” au reușit să împingă indicele S&P500 către zona de 4.700 de puncte. Mișcarea a favorizat o zi “verde” și la Bursa de Valori București.

Piața a fost tractată de aprecierea de 2,38% a titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care au închis la prețul de 2,3700 lei/acțiune, pe transferuril de 5,49 milioane lei. O dinamică apropiată au mai avut-o 2 simboluri aflate, de asemenea, în top 5 tranzacționare: +2,51%, până la prețul de 45,00 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au cumulat schimburi de 2,55 milioane lei și +2.10%, până la prețul de 1,3620 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE), care au întunit o activitate de 2,34 milioane lei.

TeraPlast – undă verde pentru un ajutor de stat pentru o investiție de 11 milioane euro CITEȘTE ȘI TeraPlast – undă verde pentru un ajutor de stat pentru o investiție de 11 milioane euro

Sunt mișcări ce au condus la un avans generalizat al indicilor: +1,03% pentru indicele compozit BET-XT, +0,55% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 49.600,53 puncte, +0,58% pentru indicele energetic BET-NG și +1,22% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.182,33 puncte nu a schimbat secvența negativă care l-a adus la minimele ultimelor 2 luni, așa cum se vede pe graficul atașat.

Indicele BET câștigă peste un procent, tras în sus de acțiunile Băncii Transilvania

Într-o sesiune cu un rulaj de 47,53 milioane lei (9,61 milioane euro), cele mai mari tranzacții, în valoare de 20,17 milioane lei, s-au realizat pe titlurile OMV Petrom (SNP), care au urcat cu 0,34%, până la prețul de 0,4490 lei/acțiune. Titlurile celuilalt producător de gaze naturale, Romgaz Mediaș (SNG), au avut, de asemenea, o evoluție anemică, +0,11%, până la prețul de 44,85 lei/acțiune, pe transferuri de 1,17 milioane lei.

Tot pe segmentul energetic, titlurile Conpet Ploiești (COTE) s-au derpeciat cu 0,26%, până la prețul de 77,80 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 2,66 milioane lei. Transportatorul național de țiței prin conducte a notificat piața că fondul sectorial britanic, Utilico și-a redus participația la 4,99%, de la 8,35%. Fondul listat la Londra intrase în acționariatul Conpet în anul 2015.

DOCUMENT România se retrage din cele două bănci legate de Rusia. BII și BICE riscă insolvența. BII, cu împrumuturi de 1,4 miliarde de lei pe piața românească, în principal de la fonduri de pensii, a cerut bani pentru a evita incapacitatea de plată CITEȘTE ȘI DOCUMENT România se retrage din cele două bănci legate de Rusia. BII și BICE riscă insolvența. BII, cu împrumuturi de 1,4 miliarde de lei pe piața românească, în principal de la fonduri de pensii, a cerut bani pentru a evita incapacitatea de plată

Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), după o corecție abruptă ex-dividend, a avut un ricoșeu de 0,30%, până la prețul de 13,42 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,32 milioane lei. Tot la capitolul bancar, titlurile grupului austriac Erste (EBS) au avut un declin de 1,39%, pe volume echivalente cu 1,01 milioane lei.

Pe același domeniu fiannciar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,73%, până la prețul de 2,0550 lei/acțiune, pe tranzacțiide 1,71 milioane lei. O activitate sporită, în echivalent 8,35 milioane lei (1,69 milioane euro), a fost pe piața certificatelor, reperul unor schimburi de 1 milion de lei fiind depășit de instrumente financiare având activ suport aurul, indicele german DAX și indicele american Dow Jones Average Industrial.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica