Indicele BET depășește pragul de 8.000 de puncte, un nou maxim post-criză. Bursa adună tranzacții de peste 75 milioane lei

Indicele BET depășește pragul de 8.000 de puncte, un nou maxim post-criză. Bursa adună tranzacții de peste 75 milioane lei
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 feb 2017

Bursa de la București a crescut cu 1,5 procente atingând un nou maxim post-criză, având motoare ale creșterii chiar cele mai lichide titluri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Elanul pozitiv și-a spus cuvântul și astăzi la Bursa de Valori București, unde indicele reprezentativ BET a câștigat 1,55%, până la nivelul de 8.035,25 puncte, un nou maxim post-criză. Este depășirea oricăror așteptări.

La sfârșitul anului trecut, Ovidiu Șerdean, broker la IFB Finwest, nu excludea ca, la o eventuală spargere a pragului de rezistență de la 7.600-7.700 puncte, indicele să ajungă chiar și la 8.000 de puncte. Era, însă, o indicație pentru un scenariu optimist, pentru o extindere la un punct extrem. „Nu văd să se ducă mai sus”, afirma agentul de bursă de la Deva.

Indicele BET Plus a urcat cu 1,41%, pe fondul unei activități de tranzacționare ridicate, rulajul pieței de acțiuni fiind unul dintre cele mai ridicate din acest an, de 75,54 milioane lei (16,70 milioane euro). Reprezentanți ai unei societăți de administrare a activelor financiare au declarat pentru Profit.ro că poate fi vorba despre cumpărări pe de o parte ai fondurilor nerezidente dedicate piețelor de frontieră și, pe de altă parte, de investitori locali care intră vizând dividendele în creștere ale companiilor de stat.

Profit net anual cu 90% mai mare pentru Compa Sibiu, pe fondul unei majorări cu o treime a veniturilor CITEȘTE ȘI Profit net anual cu 90% mai mare pentru Compa Sibiu, pe fondul unei majorări cu o treime a veniturilor

Remarcabil, avansul susținut și dublat de volume vine în contextul unei zile neconcludente la nivel european. Indicele Euro Stoxx 50, al celor mai lichide titluri de pe continent, a staționat în jurul reperului de tranzacționare de ieri, potrivit Bloomberg. Indicii principali ai burselor mature au avut aprecieri ușoare: +0,38% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,15% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,26% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

La nivel regional, numai indicele WIG20 de la Varșovia a avut o închidere „verde”, cu 0,11% peste referință, în timp ce indicii BUX de la Budapesta și PX de la Praga s-au corectat cu 0,62% și, respectiv 0,18%.

„Ca urmare a modernizării continue a pieței de capital, a deschiderii tot mai mari către fluxurile internaționale de capital, a creșterii atractivității pentru investitorii locali, România parasește teritoriul evaluărilor scăzute și al activității reduse de tranzacționare”, spune Ludwik Sobolewski, CEO al BVB, potrivit unui comunicat de presă a operatorului de piață remis redacției la închiderea ședinței de tranzacționare.

Tranzacții de 30 milioane lei pe acțiunile bancare

Cele mai vizibile acțiuni au dus și greul pieței. Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au adunat tranzacții de 18,41 milioane lei într-o zi în care au forțat trecerea pe o valoare pozitivă în acest an, prețul de închidere de 12,04 lei/acțiune fiind cu 2,03% peste referința sesiunii precedente și cu 1,34% peste ultima valoare de tranzacționare a anului trecut de 11,88 lei/acțiune.

Cealaltă acțiune bancară lichidă, cea a Băncii Transilvania (TLV), a crescut cu 1,30%, până la prețul de de 2,7350 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 9,97 miliarde lei (2,20 miliarde euro). Volumele s-au ridicat la 11,81 milioane de lei la o zi după ce instituția de credit a anunțat că va iniția programul de răscumpărări aprobat în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din primăvara anului trecut prin achiziția unui număr de până la 10 milioane de titluri.

Suflu puternic și pe segmemtul energetic

Pe locul 2 în topul rulajelor s-au situat acțiunile OMV Petrom (SNP), cu schimburi însumând 14,01 milioane lei. Titlurile celei mai importante companii petroliere românești au crescut cu 2,71%, până la un nou maxim al ultimelor 15 luni de 0,3030 lei/acțiune. La acest preț, investitorii instituționali care au cumpărat în octombrie la prețul de 0,2100 lei/acțiune în oferta de vânzare pentru 6,4% din titluri derulată de Fondul Proprietatea (FP) au un randament de 44,28%, iar investitorii persoane fizice care au cumpărat la prețul de 0,1995 lei/acțiune subscriind în primele 4 zile lucrătoare ale ofertei puteau azi marca un câștig de 51,88%.

Nu toate titlurile sectorului energetic au avut o ședință de tranzacționare la fel de bună, ceea ce a determinat și o apreciere undeva la media pieței pentru indicele BET-NG care a închis cu 0,82% peste referință.

Oferta de răscumpărare de la FP vine la prețul de 0,91 lei/acțiune. Operațiunea se va ridica la aproape 130 milioane euro CITEȘTE ȘI Oferta de răscumpărare de la FP vine la prețul de 0,91 lei/acțiune. Operațiunea se va ridica la aproape 130 milioane euro

Titlurile Transgaz (TGN) s-au apreciat ușor, cu 0,28%, până la prețul de 361,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,42 milioane lei, în timp ce titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 1,05%, până la un nou maxim al ultimelor 15 luni de 28,90 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 1,56 milioane lei.

Al 2-lea rulaj al zilei pe segmentul energetic l-au avut, însă, titlurile Electrica (EL). Dacă în piața reglementată, unde cotația a avansat cu 1,29%, până la prețul de 14,14 lei/acțiune, acest emitent abia a adunat schimburi de numai 2,07 milioane lei, în piața deal, tranzacțiile speciale au totalizat 7,81 milioane lei.

Acțiunile Fondul Proprietatea trec peste prețul ofertei de răscumpărare

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au depășit reperul de 0,9100 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare derulată chiar în această perioadă. Închiderea de 0,9170 lei/acțiune este cu 1,78% peste referința sesiunii anterioare, rulajul ridicându-se la 5,56 milioane lei.

Transferuri cu puțin sub 1 milion de lei s-au efectuat și cu titlurile SIF Moldova (SIF2), care s-au apreciat cu 0,94%, până la prețul de 0,8600 lei/acțiune. În ansamblu, indicele financiar BET-FI a câștigat 1,31%, până la nivelul de 32.045,70 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
banca transilvania
bvb
bursa
brd
romgaz
transgaz
electrica
transelectrica