Indicele BET s-a apropiat la mai puțin de un procent de valoarea de la începutul anului trecut

Indicele BET s-a apropiat la mai puțin de un procent de valoarea de la începutul anului trecut

Clopoțelul de la BVB ar putea anunța curând valori anuale pozitive pentru investitorii locali.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 aug 2016

Bursa de Valori București a avut o ședință de tranzacționare pozitivă, indicele reprezentativ BET urcând la un maxim al perioadei, fiind la doar 0,75% de a avea o valoare anuală pozitivă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii care tranzacționează la Bursa de Valori București ar putea trece peste nivelul apei pentru prima dată de la începutul anului. Indicele BET, al titlurilor blue-chip, s-a apreciat cu 0,83%, până la nivelul de 6.952 puncte, cel mai ridicat din ultimele luni și care este cu numai 0,73% sub ultima valoare de la finele anului trecut, de 7.004,32 puncte.

„Chiar dacă a fost o atmosferă de vacanță în ceea ce privește volumele tranzacționate, principalii indici bursieri din România au înregistrat aprecieri semnificative”, a declarat pentru Profit.ro Dan Popovici, director general al OTP Asset Management, amintind că, de la începutul lunii august, aprecierea este de peste 3%, iar indicele BET-XT a câștigat 2,89%.

SIF Banat Crișana închide oferta de răscumpărare. Acționarii vând o acțiune la fiecare 5 titluri deținute CITEȘTE ȘI SIF Banat Crișana închide oferta de răscumpărare. Acționarii vând o acțiune la fiecare 5 titluri deținute

Sunt creșteri comparabile cu cele ale indicelui german DAX, în timp ce, în același interval, indicele S%P500 a urcat cu 0,6%, iar indicele FTSE100 de la Londra a câștigat 2%. Doar indicele nipon TOPIX a pierdut 1,2% în august, pe fondul întăririi monedei japoneze față de dolarul american.”

Aprecierile de astăzi de la BVB, sintetizate de avansul de 0,77% al indicelui compozit BET Plus, au fost susținute de o zi predominant pozitivă, măsurată de aprecierea de jumătate de procent a indicelui Euro Stoxx 50, potrivit Bloomberg. Indicele FTSE100 a avut o evoluție divergentă, cu un declin de 0,48%, în timp ce indicii CAC40 de la Paris și indicele DAX de la Frankfurt au câștigat 0,32% și, respectiv 0,28%.

Popovici sesizează o creștere a corelației între principalele piețe internaționale și cotațiile acțiunilor de pe aceeași piață, cauzele fiind creșterea puternică a sumelor investite în fondurile care copiază indicii bursieri (fonduri pasive) și politicile relaxate ale băncilor centrale care îi împing pe investitori în căutare de randamente. Bursele sunt beneficiare ale intrărilor de capital în contextul dobânzilor scăzute la titlurile de stat și la obligațiunile corporative, mai spune directorul de la OTP AM.

Volume mici

Sesiunea „verde” de astăzi nu a fost susținută de volume importante. Fără oferta publică de răscumpărare la SIF Banat Crișana (SIF1) de 52,44 milioane lei (11,75 milioane euro), procesată astăzi, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 13,52 milioane lei (3,03 milioane euro).

Aproape un sfert din această activitate de tranzacționare a fost asigurată de transferurile de 3,55 milioane lei pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,51%, până la prețul de 0,783 lei/acțiune, cu 7,00% sub prețul ofertei publice de răscumpărare derulată în această perioadă de emitent de 0,842 lei/acțiune. Titlurile SIF au avut o evoluție peste cea a acțiunilor FP, ceea ce a tras în sus indicele financiar BET-FI, care s-a apreciat cu 0,84%, până la valoarea de 28.746,06 puncte.

Romgaz doboară maximele ex-dividend

O dinamică ce a fost încă și mai ridicată, de 0,97%, a avut-o indicele energetic BET-NG. Din structura acestuia, Romgaz Mediaș (SNG) a avut al doilea rulaj al zilei, de 2,42 milioane lei, într-o zi în care titlurile producătorului de gaze naturale au urcat cu 2,17%, până la prețul de 23,50 lei/acțiune, un nou maxim al perioadei ex-dividend. Tot din domeniu, titlurile Transgaz au crescut cu 1,75% și cele ale Electrica (EL) s-au apreciat cu 0,44%, pe tranzacții de 1,18 milioane lei și, repectiv cu puțin peste 891.000 de lei.

Băncile au avut iarăși o zi bună, titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) apreciindu-se cu 2,25%, până la un nou maxim al ultimelor 7 luni, de 10,90 lei/acțiune. Intraday a fost atins și reperul de 11,30 lei/acțiune. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat – pe volume echivalente cu 1,16 milioane lei - cu 0,21%, până la prețul de 2,39 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 8,71 miliarde lei (1,95 miliarde euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
dan popovici
otp am
electrica
romgaz
banca transilvania
brd
fondul proprietatea