Indicele principal de la BVB mai pierde aproape un procent, dar hemoragia este la nivelul volumelor. În afară de acțiunile bancare, pe celelalte titluri nu mai există lichiditate, observă un investitor

Indicele principal de la BVB mai pierde aproape un procent, dar hemoragia este la nivelul volumelor. În afară de acțiunile bancare, pe celelalte titluri nu mai există lichiditate, observă un investitor

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 mai 2018

După anularea celei mai mari părți a câștigurilor bursiere din acest an, investitorii activi în piața locală împing indicele reprezentativ într-o zonă tehnică unde este piața este amenințată de un trend de scădere ceva mai amplu. Cumpărătorii s-au retras din piață, iar volumele s-au prăbușit sub nivelul de 3,5 milioane lei. „Piața e moartă”, spune un investitor experimentat.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Piața a scăpat de necunoscuta rezultatelor trimestriale ale companiilor listate, dar investitorii digeră cu greu incertitudinea legată de fondurile de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii de la așa-numitul Pilon II, cele mai importante entități active la Bursa de Valori București, cu plasamente în acțiuni în valoare de 8,55 miliarde lei (1,85 miliarde euro), potrivit datelor centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru luna aprilie.

În pofida asigurărilor repetate ale reprezentanților guvernului și ai majorității parlamentare că fondurile de pensii nu vor fi desființate, zvonurile recente încă au impact în piață. Astăzi au venit noi asigurări de la ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. „Nu se atinge nimeni de Pilonul II. Nu se suspendă, nu se naționalizează, nu se întâmplă absolut nimic”, a declarat acesta într-o intervenție televizată după închiderea pieței. El a afirmat că totuși este nevoie de „o analiză de bun-simț”, care să includă și o eventuală lărgire a ariei de investiții a acestor fonduri pentru ca acestea să obțină randamente mai bune.

Impact Developer & Contractor începe construcția la Luxuria Domenii Residence, unul din cele mai vizibile proiecte rezidențiale CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor începe construcția la Luxuria Domenii Residence, unul din cele mai vizibile proiecte rezidențiale

Șocul s-a răsfrânt în primul rând asupra lichidității. Investitorii nu își mai asumă să ia poziții. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 16,06 milioane lei (3,47 milioane euro), asigurat și acesta în proporție de 64,01% de schimburile cu 2 acțiuni bancare, dintre care au fost transferuri speciale în piața deal.

Pe volume echivalente cu 4,16 milioane lei în piața reglementată, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 1,07%, până la prețul de 12,90 lei/acțiune, similar cu ultima valoare de tranzacționare a anului trecut. Cotația este deja cu 18,86% sub maximul local de 15,90 lei/acțiune atins pe data de 7 mai. Pe acest emitent s-a mai realizat o tranzacție specială și pe piața deal, în vaoare de 1,00 milioane lei.

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,56 milioane lei pe segmentul regular, titlurile celeilalte acțiuni bancare lichide de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), au avut o revenire de 0,63%, până la prețul de 2,3950 lei/acțiune. La același nivel, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,40 milioane lei (2,25 milioane euro) a fost efectuat și un schimb de tip deal în valoare de 1,51 milioane lei.

„În afară de acțiunile Banca Transilvania și BRD, urmate de câte o acțiune din domeniul utilităților care adună o lichiditate mai mare o dată la 15 zile, piața e moartă”, denunță lipsa lichidității Adrian, investitor cu experiență de peste 20 de ani la BVB, unde are un portofoliu consistent. Menționează volumele nerelevante pentru companii precum Digi Communications (DIGI), azi cu transferuri mai mici de 10.000 de lei și cele ale MedLife (M), listate în urmă cu un an și jumătate, pe care s-au schimbat pachete de acțiuni însumând numai 567 de lei. Sunt companii cu pretenții pe care într-o zi de tranzacționare se realizează transferuri care în echivalent lei sunt jumătate din prețul unui smartphone.

Semnale tehnice negative

Fără susținere la cumpărare, bursa a reluat tendința descendentă care a fost mai pronunțată de la jumătatea acestei luni. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,85%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,97%, până la nivelul de 8.264,44 de puncte. Din punct de vedere tehnic, închiderea este sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), ceea ce arată că trendul pozitiv conturat în ultimele trimestre este amenințat. Trecerea mediei mobile exponențială de 21 de zile (EMA21) sub media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) are, de asemenea, conotații negative pentru parcursul indicelui.

Indicele principal de la BVB mai pierde aproape un procent, dar hemoragia este la nivelul volumelor. În afară de acțiunile bancare, pe celelalte titluri nu mai există lichiditate, observă un investitor

Indicele BET a fost tras în jos și de ajustarea ex-data a acțiunilor OMV Petrom (SNP), după ultima sesiune care mai permitea încasarea dividendului aferent câștigului net obținut de emitent anul trecut. Astfel, titlurile companiei petroliere au suferit un recul de 5,73%, până la prețul de 0,3210 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,77 milioane lei.

Tot din componența indicelui energetic BET-NG, care a avut un declin dublu față de media pieței, de 1,89%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au coborât cu 0,85%, până la prețul de 35,20 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,95 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
bursa
romgaz
omv petrom
digi
medlife
asf