Investitorii de la BVB urmăresc recuplarea la creșterile de pe bursele mari. Bani pentru un BMW i8 pe piața de la București

Investitorii de la BVB urmăresc recuplarea la creșterile de pe bursele mari. Bani pentru un BMW i8 pe piața de la București

Sursa foto: Everythingpossible / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 oct 2017

Într-un context în care bursa americană merge din maxime în maxime, iar indicele german DAX a urcat către reperul de 13.000 de puncte, acțiunile de la BVB au tins să se aprecieze, după etapa recentă de ezitare. „Azi s-a încercat un proces de recuperare”, spune un broker. Dintre acțiunile internaționale, au fost volume record pe acțiunile producătorului auto german BMW, listate secundar pe sistemul alternativ de tranzacționare de la București, echivalentul în lei al unui autoturism sport cu propulsie electrică modelul i8.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bursa de la București și-a reluat tendința pozitivă, după o etapă de consolidare. Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,39%, până la nivelul de 8.063,80 puncte, iar indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,37%. Contextul este unul favorabil, amintește Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la SSIF TradeVille, cu indicii din SUA la noi maxime și cu o etapă pozitivă a piețelor europene, care a dus și indicele DAX de la Frankfurt cu puțin sub reperul de 13.000 de puncte. „Ajută piața noastră”, a declarat pentru Profit.ro brokerul.

Sesiunea europeană de astăzi a fost una de ezitare: +0,04% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,14% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,03% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,07% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,80% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,54% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,31% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Polonezul Ludwik Sobolewski nu va mai reveni la Bursă. Procedurile sunt reluate, consensul este că noul director general va fi un român CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Polonezul Ludwik Sobolewski nu va mai reveni la Bursă. Procedurile sunt reluate, consensul este că noul director general va fi un român

Piața de la București a supraperformat astăzi celei europene. „S-a încercat un proces de recuperare”, a afirmat Dumitrescu. Indicele reprezentativ a avut un impuls pozitiv, dar s-a oprit pe un prag de rezistență dat de confluența mediei mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55) și retragerea Fibonacci de 38,2% a mișcării descendente din lunile august-octombrie, așa cum se vede pe graficul atașat.

Investitorii de la BVB urmăresc recuplarea la creșterile de pe bursele mari. Bani pentru un BMW i8 pe piața de la București

Aproape jumătate din rulajul de 23,35 milioane lei (5,10 milioane euro) al pieței reglementate a fost asigurat de schimburile cu acțiuni Fondul Proprietatea (FP). Transferurilor de pe segmentul regular de 8,55 milioane lei pe acest emitent li s-a adăugat o tranzacție specială din piața deal cu un număr de 2,30 milioane de acțiuni, în valoare de 1,94 milioane lei. Prețul schimbului deal, ca și cel de închidere din piața reglementată a fost de 0,8450 lei/acțiune, egal cu cel de referință.

„Fondul Proprietatea este interesant pentru investitori din perspectiva lichidizărilor de portofoliu”, spune Dumitrescu de la TradeVille. Cotația rezistă, deși sunt vânzări consistente ale grupului Elliott Management. Unii investitori pot specula și asupra unei schimbări a controlului asupra acestui emitent, astfel încât Fondul să lichidizeze mai puțin decât în prezent și să reinveastească mai mult.

Într-un context de incertitudini la BVB, apar și primele plecări din rândul personalului, Un director lasă bursa după 7 ani CITEȘTE ȘI Într-un context de incertitudini la BVB, apar și primele plecări din rândul personalului, Un director lasă bursa după 7 ani

Indicele financiar BET-FI, al fondurilor închise, a avansat cu 0,18%, până la nivelul de 36.717,93 puncte, la capătul primei sesiuni de tranzacționare după ce toți cei 6 emitenți și-au publicat rezultatele la 9 luni, care indică profituri cumulate de 1,24 miliarde lei, cu aproximativ 50 milioane lei mai mult decât cu o lună înainte.

Al 2-lea rulaj al zilei, de 3,89 milioane lei, l-au avut titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 0,85%, până la prețul de 2,3800 lei/acțiune.

Un interes ridicat al investitorilor de la BVB am consemnat astăzi pe titlurile BMW, listate secundar pe sistemului alternativ de tranzacționare AeRO de la București, care au adunat astăzi cele mai ridicate tranzacții, în valoare de aproximativ 631.000 de lei. Suma, echivalentul a aproape 138.000 de euro, reprezintă contravaloarea unui autoturism sport cu propulsie electrică modelul i8. Cotația a suferit un recul de 3,22%.

Romgaz contractează servicii de transport de 103 milioane lei de la Transgaz

La capitolul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG s-a apreciat cu 0,34%, cel mai lichid emitent a fost OMV Petrom (SNP), care s-a corectat cu 0,52%, până la prețul de 0,2875 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,16 milioane lei. Este o mișcare pe contrasens, față de prețul țițeiului, care se tranzacționează în aceste zile la maximul ultimelor 3 săptămâni.

2 emitenți importanți de pe segmentul energetic, Romgaz Mediaș (SNG) și Transgaz (TGN) au fost protagonistele unei tranzacții. Astfel, producătorul de gaze naturale Romgaz a contractat servicii de transport de la Transgaz în valoare de 103,29 milioane lei. Acțiunile celor 2 companii au depășit transferuri cumulate de 2 milioane lei. Astfel, titlurile Romgaz s-au apreciat cu 0,47%, până la prețul de 31,80 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,21 milioane lei, iar titlurile Transgaz au crescut cu 1,00%, până la prețul de 406,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproape 847.000 de lei.

Ce să aștepte investitorii de la BVB în perioada imediat următoare? „Un pic mai multă volatilitate”, răspunde Dumitrescu de la TradeVille. Se așteaptă la o rotație a portofoliilor către sectoarele de consum discreționar. Cum acesta este slab reprezentat la BVB, potențiale ținte de investiții ar fi acțiunile SIF, fabricanții de piese auto și titluri precum Electroargeș (ELGS) și Ves Sighișoara (VESY).

viewscnt
Afla mai multe despre
ovidiu dumitrescu
tradeville
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
transgaz
bmw