Investitorii de la FP par mulțumiți. Și-au dublat banii de la listare și nu mai vin la AGA

Investitorii de la FP par mulțumiți. Și-au dublat banii de la listare și nu mai vin la AGA

Sursa foto: Sakdinon Kadchiangsaen / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 apr 2017

Administratorii de la Franklin Templeton ai Fondului Proprietatea au venit în fața acționarilor cu acțiunea în zona maximelor istorice și cel mai mic discount de piață față de activul net, cu puțin sub 25%. Interesul pentru Adunările Generale ale acționarilor inidividuali este în scădere, în condițiile în care s-au obișnuit cu politica Fondului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor la Fondul Proprietatea (FP) a fost una fără miză. „A durat foarte puțin. Și investitori au fost foarte puțini”, a declarat pentru Profit.ro un acționar participant astăzi la AGA, ce își amintea de Adunările din urmă cu câțiva ani și care durau câteva ore pentru că luau cuvântul mulți dintre cei care primiseră acțiunile în contul despăgubirilor pentru vătămările aduse de regimul socialist.

Politica Fondului a devenit predictibilă, iar interesul lor a scăzut. Cei care au păstrat acțiunile au acum echivalentul leului cât era valoarea nominală a titlurilor FP la listare, ceea ce le asigură confortul psihologic că au fost despăgubiți.

Fondatorul PIMCO, \ CITEȘTE ȘI Fondatorul PIMCO, "regele bondurilor”: Toate activele sunt la niveluri artificial ridicate, trendul actual duce către o nouă criză financiară

Managerul FP din partea companiei de administrare Franklin Templeton, Greg Konieczny trage linie și vede că entitatea pe care o conduce a avut distribuiri nete însumate de 0,44244 lei/acțiune, performanța cumulată de la listare fiind de +111,60%.

Acțiunea Fondului Proprietatea se află într-o zona a maximelor din piața secundară, iar discount-ul de piață cu care se tranzacționează este unul dintre cele mai mici. Capitalizarea Fondului este cu 24,73% sub activul net la Bursa de Valori București, în timp ce la Londra, certificatele de depozit (GDR) care au la bază acțiuni FP se tranzacționează cu un discount de 24,23% față de valoarea unitară a activului net.

Investitorii de la FP par mulțumiți. Și-au dublat banii de la listare și nu mai vin la AGA

Participarea nu a fost neapărat foarte scăzută. Au fost prezenți acționari concentrând 37% dintre titluri. Percepția este influențată de faptul că multe voturi sunt mandatate, 60% dintre acționari fiind investitori nerezidenți.

Cel mai important acționar, cu o participație de 21,06%, rămâne Elliott Associates, al miliardarului american Paul Singer., în timp ce City of London și NN Group controlează 5,04% din acțiuni și, respectiv 5,02% din titluri.

Societatea vizează în continuare recompensarea investitorilor prin distribuții de cash operate în urma programelor de răscumpărare ale acțiunilor proprii. În cadrul celui de-al 7-lea program de buy-back s-au răscumpărat 79,90%, în vreme ce al 8-lea program care vizează achiziția de până la 10% din acțiunile emise existente și aprobat de acționari pe 11 octombrie 2016, va începe atunci când va fi încheiat programul în curs.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
greg konieczny
franklin templeton
elliott associates
nn group