Jucătorii de la BVB supraviețuitori Brexit-ului. Indicele BET a depășit valoarea de dinaintea aflării rezultatului referendumului din Marea Britanie

Jucătorii de la BVB supraviețuitori Brexit-ului. Indicele BET a depășit valoarea de dinaintea aflării rezultatului referendumului din Marea Britanie
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 iun 2016

Indicele BET a închis sesiunea de astăzi peste reperul de 6.500 de puncte, valoarea fiind mai ridicată decât cea dinaintea picajului activelor de risc din piețele financiare internaționale. Mihai Chișu, broker la Swiss Capital pune acest lucru nu numai pe seama revenirii de pe extern, dar și a atractivității din punct de vedere fundamental al acțiunilor locale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Hop peste Brexit! Aceasta este ceea ce încearcă investitorii din piețele financiare internaționale, la a doua zi consecutivă de reveniri consistente pentru activele de risc. Indicele DAX de la Frankfurt a câștigat 1,75%, indicele CAC40 de la Paris peste 2,40%, iar indicele FTSE de la Londra consemna un avans mai mare de 3%. Monedele lovite după publicarea rezultatelor referendumului prin care cetățenii au votat în favoarea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie schițează și ele o revenire, iar cotația țițeiului Brent a sărit către finalul sesiunii londoneze peste 50,50 dolari/baril, după ce în zilele precedente s-a tranzacționat chiar și cu 7% mai jos.

Este tabloul unei reveniri din carea piața românească face parte. Paradoxal, Bursa de Valori București a prefațat aceste mișcări pozitive din piețele internaționale când luni a refuzat să scadă în acord cu ședințele „roșii” din alte centre financiare ale lumii, observă Mihai Chișu, Trading & Sales la Swiss Capital. „Este un reviriment foarte bun, spectaculos chiar”, a declarat el pentru Profit.ro, amintind că multe cotații au depășit deja maximele anterioare momentului Brexit.

Într-adevăr, indicele reprezentativ BET, care astăzi s-a apreciat cu 0,93%, a închis la nivelul de 6.503,71 puncte, cu 0,13% peste valoarea de 6.495,34 puncte de la finalul sesiunii bursiere de joi, ultimul moment înaintea sosirii în piață a rezultatelor referendumului.

BVB, robustețe pe valul de vânzări

„Noi am avut o rezistență foarte bună prin prisma volumelor mici când s-au atins minimele”, punctează Chișu corelarea mai slabă la șocul antrenat în piețele financiare. „Brexit a avut un caracter profund emoțional, fiind un eveniment nemaiîntâlnit până acum, dar consecințele se vor vedea mai degrabă pe termen mediu”, a mai spus brokerul de la Swiss Capital.

Acum el crede că există șanse de recuperare pentru activele de risc în piețele internaționale, dar cu precădere în piața românească unde sunt companii puternic subevaluate comparativ cu alte corporații străine.

Miliardarul George Soros a dat lovitura după ce a pariat că acțiunile Deutsche Bank vor scădea în urma Brexit CITEȘTE ȘI Miliardarul George Soros a dat lovitura după ce a pariat că acțiunile Deutsche Bank vor scădea în urma Brexit

Revenirea de astăzi de la BVB nu a avut aceeași dinamică precum cea a principalelor piețe europene, indicele BET Plus urcând cu 0,88%, în timp ce cea mai importantă apreciere a fost de 1,25% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la valoarea de 26.469,52 puncte. Este o performanță realizată în contextul unui rulaj de 27,36 milioane lei (6,05 milioane euro) al pieței de acțiuni.

O cincime din acesta a fost reprezentat de transferurile din piața deal unde s-au consemat tranzacții speciale de 2,97 milioane lei cu titluri ale Băncii Transilvania (TLV) și de 2,81 milioane lei cu acțiuni ale Transelectrica (TEL).

Acțiunile românești, susținute de randamentul „extrem de generos”

Banca Transilvania a fost cel mai lichid emitent și în piața reglementată unde a adunat schimburi de 7,40 milioane lei într-o zi în care simbolul TLV s-a apreciat cu 0,95%, până la cotația de 2,13 lei/acțiune. Pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu o valoare însumată a acestora de 4,67 milioane lei, s-au regăsit titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au urcat cu 0,80%, până la prețul de 25,10 lei/acțiune.

Tot de pe segmentul energetic al cărui indice BET-NG a avansat cu 0,53% au avut o ședință „verde” titlurile Electrica (EL), cu o închidere la prețul de 13,04 lei/acțiune, în urcare cu 1,09% față de sesiunea precedentă. Chișu punctează că acestea se apropie de maximele de la listare în contextul apropierii de data de înregistrare pentru dividende care este pe 11 iulie.

Companiile au multiplii de evaluare atractivi, este explicația pe care brokerul o dă pentru tendința de apreciere în momentul în care s-a simțit o descătușare a piețelor de sub presiunea existentă în contextul Brexit-ului. Interlocutorul nostru crede că etapa emoțională legată de ieșirea Marii Britanii ar urma să se estompeze pe măsură ce investitorii își vor da seama că este vorba despre un proces gradual și ceva mai îndelungat. Efectele și impedimentele Brexit-ului urmează să fie dimensionate mai corect de piețe pe termen mediu, pe măsură ce timpul le va cuprinde și le va asimila.

Între timp, bursa românească se poate dovedi atractivă prin prisma randamentului „extrem de generos” oferit de unele companii. „Atunci când facem comparația și cu dobânzile bancare se vede că acestea sunt chiar foarte tentante”, a conchis Chișu.

viewscnt
Afla mai multe despre
mihai chisu
swiss capital
bvb
bursa
transelectrica
banca transilvania
romgaz
brexit