La bursă – sesiune negativă cu tranzacții predilecte către acțiuni financiare

La bursă – sesiune negativă cu tranzacții predilecte către acțiuni financiare

Sursa foto: Seemitch | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 iun 2023

Într-o zi în care indicele BET-XT a pierdut 0,75%, cele mai lichide acțiuni au fost cele ale Băncii Transilvania și Fondului Proprietatea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O ședință de la BVB intercalată între zile libere s-a bucurat, totuși, de un un interes remarcabil, rulajul de 40,29 milioane lei (8,12 milioane euro) al pieței de acțiuni fiind sub valoarea medie zilnică de tranzacționare a ultimilor ani, dar peste reperul sesiunilor din prima parte din 2023.

Deși bursele au fost într-un raliu furibund, cu revenire în aproipierea maximului istoric pentru indicele DAX40 de la Frankfurt și un salt de 2% al indicelui Dow Jones Industrial Average, la București am consemnat o sesiune „roșie”. Indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,78%, până la nivelul de 12.133,87 de puncte, în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200).

La bursă – sesiune negativă cu tranzacții predilecte către acțiuni financiare

Tonul scăderilor a fost dat chiar de acțiunea-fanion a pieței locale, cea a Băncii Transilvania (TLV), care a coborât cu 0,69%, până la prețul de 18,76 milioane lei pe cele mai mari transferuri ale zilei, de 8,06 milioane lei. Aceasta a fost urmată, cu schimburi însumând 5,03 milioane lei, de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au avut un declin ceva mai atenuat, -0,25%, până la prețul de 2,0250 lei/acțiune, ca și indicele financiar BET-FI, care a alunecat cu 0,12%, către nivelul de 50.906,84 milioane lei.

EXCLUSIV Prima tranzacție majoră a Lion Capital. Cu fostul arbitru Constantin Frățilă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prima tranzacție majoră a Lion Capital. Cu fostul arbitru Constantin Frățilă

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția de pe segmentul de energie și utilități, a avut o depreciere de 0,75% în linie cu media pieței. Din structura sa, cu excepția titlurilor Transgaz (TGN), care au staționat la prețul de 15,40 lei/acțiune, pe o activitate de 1,36 milioane lei, celelalte titluri au avut închideri negative: -1,17%, până la prețul de 50,80 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au întrunit cea de-a 3-a activitate a sesiunii, de 4,94 milioane lei, -0,40%, până la prețul de 0,4950 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), pe tranzacții de 2,17 milioane lei, -0,25%, până la prețul de 40,50 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), ce au cumulat volume echivalente cu 2,10 milioane lei și -3,29%, până la prețul de 8,22 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), ce au adunat transferuri cu puțin sub reperul de 1 milion de lei.

O lichiditate apropiată au avut și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au scăzut cu 0,50%, până la prețul de 12,04 lei/acțiune. Din punct de vedere tehnic, titlurile instituției de credit se află într-o zonă a unei linii de trend pe care cumpărătorii au reușit să stabilizeze cotația și unde intrarea la cumpărare este favorabilă din punctul de vedere al raportului risc-recompensă.

La bursă – sesiune negativă cu tranzacții predilecte către acțiuni financiare

Pe contransens față de restul pieței, cu un avans de 0,37%, s-au aflat titlurile Transport Trade Services (TTS), care au închis la prețul de 13,55 lei/acțiune o ședință în care au întrunit cel de-al 4-lea rulaj al zilei, de 2,69 milioane lei. Cotația este favorizată de creșterea explozivă a afacerilor și profitului lideului transportului fluvial de la Dunărea de Jos, în contextul cererii venite în ultimele trimestre dinspre Ucraina, în primul rând pentru producția de cereale a țării atacate în luna februarie a anului trecut de Federația Rusă.

Promovate în structura indicelui MSCI al companiilor de mici dimensiuni din piețele de frontieră, titlurile One United Properties (ONE) au suferit un recul de 2,17%, până la prețul de 0,9480 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,99 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica