La BVB – cotațiile își revin, nu, însă, și volumele

La BVB – cotațiile își revin, nu, însă, și volumele
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 dec 2022

După 2 sesiuni de depreciere, bursa românească a reluat raliul, dar acesta nu este însoțit de o lichiditate sporită.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Remarcabil, bursele din SUA și Germania mențin redutele câștigate în raliul accelerat la sfârșitul lunii noiembrie, marcările de profituri fiind amendate relativ rapid de cumpărători. Acesta este contextul în care indicele Dow Jones Average Industrial se menține peste reperul de 33.600 de puncte și indicele DAX40 de la Frankfurt s-a aflat în cea mai mare parte a orarului de tranzacționare peste reeprul pragul de 14.300 de puncte.

EXCLUSIV Povestea vânzării telefericului din Sinaia, din portofoliul lui Adrian Sârbu. Plângere penală la DNA și solicitare de sechestru CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Povestea vânzării telefericului din Sinaia, din portofoliul lui Adrian Sârbu. Plângere penală la DNA și solicitare de sechestru

Bursa de Valori București profită de acest context favorabil și susține propriul impuls ascendent. Acesta s-a reluat în ultima sesiune a săptămânii, cu un avans de 0,73% a indicelui compozit BET-XT și o apreciere de 0,83% a indicelui reprezentativ BET care a închis la nivelul de 12.252,98 puncte.

La BVB – cotațiile își revin, nu, însă, și volumele

Nu este o imagine falsă. Ședința a fost, într-adevăr, „verde”, cu primele cele mai lichide 6 acțiuni având valori peste nivelurile de referință de joi. Totuși, elanul la cumpărare lipsește și acesta este trădat de volume. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 2164 milioane lei (4,40 milioane euro), cu cea mai tranzacționată acțiune, cea a Fondului Proprietatea (FP), adunând schimburi 6,09 milioane lei într-o zi în care cotația a urcat cu 0,74%, până la prețul de 2,0350 lei/acțiune. Totuși, indicele financiar BET-FI în cadrul căreia acest simbol deține ponderea, a subperformat pieței, cu un câștig de doar 0,21%, până la nivelul de 51.232,60 de puncte.

DOCUMENT Guvernul impune noi obligații fondurilor de pensii de stat administrate privat - ”în beneficiul participanților” CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul impune noi obligații fondurilor de pensii de stat administrate privat - ”în beneficiul participanților”

Prin contrast, celălalt indice sectorial de la cota BVB, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a avut o apreciere de 1,25%, peste media pieței. Cel mai important emitent din structura acestuia, OMV Petrom (SNP), a câștigat 0,43% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,4675 lei/acțiune, o sesiune în care au întrunit cea de-a 2-a activitate a zilei, de 3,40 milioane lei.

La același capitol de energie, titlurile Transgaz (TGN) și-au continuat raliul cu un salt de 2,68%, până la prețul de 287,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,24 milioane lei. Impulsul este susținut de faptul că Adunarea Generală Extraordinară a acționarilor de la operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale controlat de stat prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), a aprobat majorarea capitalului companiei cu 1,76 miliarde lei, prin încorporarea a circa 83% din rezervele constituite din profitul net al anilor financiari anteriori, cifrate la valoarea totală de 2,12 miliarde lei.

În sensul pieței, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,95%, până la prețul de 21,35 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,92 milioane lei. Reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de 2 acțiuni care au tras în sus indicele BET pe parcursul întregului an: +2,45%, până la prețul de 43,90 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclerarelectrica (SNN) și +1,11%, până la prețul de 40,95 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica