LISTA 18 firme mutate de la Sibex devin de astăzi disponibile la tranzacționare pe piața AeRO a BVB. Acționari ai companiilor deveniseră sceptici și se gândeau că totul va fi amânat până la Paști

LISTA 18 firme mutate de la Sibex devin de astăzi disponibile la tranzacționare pe piața AeRO a BVB. Acționari ai companiilor deveniseră sceptici și se gândeau că totul va fi amânat până la Paști
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 nov 2017

Pe sistemul alternativ de tranzacționare al Bursei de Valori București vor fi disponibile la tranzacționare, începând de joi, alte 18 acțiuni mutate pe această platformă în urma fuziunii BVB cu Sibex, care li se alătură altor 9 emitenți care deja au făcut acest pas în a doua parte a anului. Măsura a fost luată în contextul în care pentru multe companii nu este știut când vor convoca AGA pentru urmărirea procedurilor stiuplate inițial de ASF. Acționarii societăților primesc bine știrea, recunoscând că aveau așteptări pesimiste privind sosirea la tranzacționare a acestor acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Când societatea Albo Mix (NUIA) era anunțată a avea vinerea trecută prima ședință de tranzacționare pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO de la Bursa de Valori București după mutarea sa de la Sibex, nimeni nu se gândea că este un antemergător și celelalte companii vor urma curând.

Liviu lucrează în industria IT și este acționar la societatea Saturn Alba Iulia (SATU) și a sunat la începutul acestei săptămâni la sediul societății pentru a vedea când va convoca emitentul Adunarea Generală a Acționarilor pentru a decide destinația companiei, fie delistarea însoțită de o ofertă de retragere, fie mutarea sa pe Bursa de la București. A fost dezolat de răspuns.

Emitentul măsoară cele 90 de zile în care să convoace AGA, conform Regulamentului 2/2017 al Autorității de Spraveghere Financiară (ASF) privind soarta emitenților care erau pe acum desființata Bursă de la Sibiu, nu de la decizia supraveghetorului pieței pentru aprobarea fuziunii dintre BVB și Sibex din 4 octombrie, ci de la o hotărâre a Tribunalului pentru radierea Sibex de la Registrul Comerțului care nu a venit încă.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Angoasa acționarului de la Saturn a fost de scurtă durată, pentru că a văzut apoi anunțul Bursei de la București privind intrarea la tranzacționare pe piața AeRO începând de astăzi a 18 emitenți, între care și compania unde are acțiuni. Cel mai probabil, decizia a survenit în contextul în care BVB și ASF au constatat că societățile recent transferate de drept de la Sibex pe ATS-ul de la București, dar suspendate de la tranzacționare, se află în stadii foarte diferite, dar și întârziate privind convocarea AGA și urmărirea procedurilor dispuse de reglementatorul pieței.

EXCLUSIV THR Marea Neagră, deținută de SIF Transilvania, continuă vânzările: pune pe piață un teren cât Cișmigiul CITEȘTE ȘI EXCLUSIV THR Marea Neagră, deținută de SIF Transilvania, continuă vânzările: pune pe piață un teren cât Cișmigiul

Exista deja precedentul încălcărilor succesive ale Legii 151/2014 privind desființarea pieței Rasdaq, unde lichidarea a fost în devălmășie, iar mulți emitenți nu au respectat minimele prevederi și nici măcar nu au convocat acționarii.

Cine vine pe bursă

Cele 18 societăți care devin de astăzi disponibile la tranzacționare pe AeRo în sistemul licitațiilor sunt Agromec Râmnicu Vâlcea (AGQR), Albapam (ALB), Balneoclimaterica (BALO), Comat Alba (COMJ), Confecții Vaslui (COVB), Mecanica Sighetu (MEAN), Metex Com (MEOM), Metalu Mesa (MESA), Comat Caraș Severin (OMSE), Petal SA (PETY), Prodhart (PRDI), Remat Maramureș (REMM), Saturn SA (SATU), Siraj Impex (SIRJ), Tarnava (TIGH), Trangex (TRNG), Transcom (TRSB) și Vinaria (VISI).

Lipsesc de pe listă societăți aflate în diverse stadii de insolvență sau lichidare, respectiv Armax Gaz (ARAX), ICSH SA (ICSH), Combgorj (CMGJ) și Sin SA București (SINU), în timp ce despre Softchim (SOFT) sunt în piață zvonuri că ar pregăti o ofertă de retragere în vederea delistării.

Grupul TTS, unul dintre cei mai mari operatori de transport din țară, vine pe Bursă. În acționariat - un fost ministru de Finanțe CITEȘTE ȘI Grupul TTS, unul dintre cei mai mari operatori de transport din țară, vine pe Bursă. În acționariat - un fost ministru de Finanțe

Companiile fuseseră mutate „de drept” pe piața AeRO încă de la jumătatea lunii trecute, dar nu erau disponibile la tranzacționare, BVB notificând piața că așteaptă ca acești emitenți să parcurgă cerințele din Regulamentul ASF în vederea transferării la București. Este și motivul pentru care existau temeri în piață că momentul se va amâna foarte mult.

Încă din vară, un acționar care are dețineri la 80% din companiile mutate de pe Sibex la BVB își exprima pentru Profit.ro scepticismul. „La Crăciun de-acuma.” Ulterior, devenise încă și mai prudent. „Acum mă gândesc mai bine și cred că va fi de Paști”, ne zicea el în urmă cu câteva săptămâni.

Doar 8 companii au ajuns la BVB pe cale naturală. Restul, au ajuns la tranzacționare „oarecum cu forța”

Descurajarea investitorilor era întrucâtva îndreptățită având în vedere experiențele de la desființarea Rasdaq, precum și faptul că unele societăți se mișcă greu în a convoca AGA. La începutul lunii august, pentru a se evita rămânerea „în aer” a acțiunilor, numai 8 emitenți deciseseră în timp util transferul. Este vorba despre Selca SA Pitești (SELC), ICERP SA Ploiești (ICER), Virola – Independența Sibiu (VIRO), Casa Albă - Independența SA Sibiu (CAIN), Romradiatoare Brașov (RRD), Românofir SA (ROOF), Professional Imo Partners (PPLI) și Sigstrat SA Sighetu Marmației (SIGS).

Prelungirea procedurilor pentru celalte companii a determinat BVB, probabil la indicația supraveghetorului ASF, să aducă la tranzacționare instantaneu și concomitent respectivele societăți pentru a nu fi prejudiciați acționarii care le vor la tranzacționarea. Rezoluția practic este cea anunțată de Profit.ro la jumătatea verii. Atunci Lucian Isac, director general la SSIF Estinvest Focșani, oferea cea mai probabilă variantă, între timp confirmată: „Companiile vor trebui să decidă dacă se transferă pe ATS sau dacă se delistează, asigurându-le acționarilor minoritari dreptul de retragere. Până atunci, vor fi mutate oarecum cu forța.”

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
sibex
saturn
lucian isac
ssif estinvest
asf