Numele noi ridică lichiditatea bursei la unul din cele mai înalte niveluri de la începutul verii până în prezent

Numele noi ridică lichiditatea bursei la unul din cele mai înalte niveluri de la începutul verii până în prezent

La prima zi în ringul bursier, acțiunile Artcic Stream s-au aflat pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 iul 2021

Rulajul pieței de acțiuni de la BVB s-a majorat la 63 milioane lei (12,80 milioane euro) prin activitatea de tranzacționare intensă din prima zi în ring a acțiunilor integratorului IT Arctic Stream, dar și prin aportul operațiunii de piață de listare a olandezilor de la DN Agrar Group.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Indicele S&P500 de la New York Stock Exchange a atins un nou maxim apropiindu-se de nivelul de 4.430 de puncte, ceea ce a influențat favorabil activele de risc la nivel mondial. Bursa românească își consumă propria poveste a efervescenței listărilor care a înaintat azi atât cu un exercițiu de piață primară, cât și cu un debut în ringul de tranzacționare.

Astfel, sistemul pieței a procesat operațiunea în valoare de 24,67 milioane lei (13,63 milioane euro) a societății DN Agrar Group (DN), cu acționariat din Olanda. În același timp, titlurile firmei Arctic Stream (AST), cu servicii de securitate cibernetică și data center, au debutat pe piața AeRO unde au adunat a 2-a activitate a zilei, de 6,63 milioane lei. Cotația a închis la nivelul de 33,60 lei/acțiune, cu 34,40% peste prețul de 25,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare și care conferă integratorului IT o capitalizare bursieră de 140,83 milioane lei (28,62 milioane euro).

Compania care desface produsele Allview ajunge pe bursă la o valoare de peste 150 milioane lei. Țintă pentru locul 1 în piața de smart TV și interes pentru creșterea capitalizării prin emiterea anuală de acțiuni gratuite CITEȘTE ȘI Compania care desface produsele Allview ajunge pe bursă la o valoare de peste 150 milioane lei. Țintă pentru locul 1 în piața de smart TV și interes pentru creșterea capitalizării prin emiterea anuală de acțiuni gratuite

Tot exercițiu de piață primară, într-o piață a obligațiunilor cu transferuri agregate de 14,55 milioane lei (2,96 milioane euro), a fost procesată tranzacția de 10 milioane lei prin care Agroland Agribusiness a vândut titluri corporative cu scadența în anul 2026 (AAB26).

Lichiditatea pieței a fost de adâncime, incluzând și un interes sporit pentru piața certificatelor unde au fost schimbate instrumente derivate în echivalent 3,66 milioane lei (aproximativ 744.000 de euro), în cea mai mare parte produse structurate de tip turbo emise de BRK Financial având activ suport indicele american Dow Jones Average Industrial.

Antibiotice Iași – vânzări în creștere și profit în stagnare la S1 CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași – vânzări în creștere și profit în stagnare la S1

Nici acțiunea-fanion a bursei românești, cea a Băncii Transilvania (TLV),  nu a rămas în urmă, cumulând volume de 11,22 milioane lei. Cotația a avansat cu 0,72%, până la prețul de 2,8000 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 16,06 miliarde lei (3,26 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,56%, până la prețul de 18,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,68 milioane lei.

Sunt mișcări în sensul direcției generale a pieței, cu un câștig de 0,53% pentru indicele compozit BET Plus și o apreciere de 0,55%, până la nivelul de 11.874,76 puncte a indicelui reprezentativ BET care este împotmolit într-o zonă de oscilații neconludente și cu deviații mici încă de la sfârșitul lunii trecute, așa cum se vede pe graficul atașat.

Numele noi ridică lichiditatea bursei la unul din cele mai înalte niveluri de la începutul verii până în prezent

Pe contrasens față de restul pieței, indicele finanicar BET-FI a alunecat cu 0,11% sub referință, până la nivelul de 51.644,85 de puncte, într-o ședință în care cel mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP), a avut o corecție identică, până la prețul de 1,8380 lei/acțiune, pe transferuri de 2,77 milioane lei.

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor companiilor din domeniul de energie și utilități, a urcat cu 0,68%. Cele mai lichide acțiuni din structura sa au avut mișcări divergente: -0,24%, până la prețul de 0,4160 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP) care au cumulat tranzacții de 3,65 milioane lei, și +0,74%, până la prețul de 272,00 lei/acțiune, pentru titlurile Transgaz (TGN) pe care s-au realizat volume echivalente cu 1,43 milioane lei.

Pe un rulaj de 2,39 milioane lei, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au crescut cu 0,43%, până la prețul de 0,9240 lei/acțiune, iar titlurile Transport Trade Services (TTS) au avut un salt de 2,25%, până la prețul de 19,58 lei/acțiune, pe o activitate de 1,39 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
transgaz
arctic stream