Oferta de titluri de stat a stors lichiditatea bursei. Tranzacții mai mici de 30 milioane lei pe segmentul acțiuni

Oferta de titluri de stat a stors lichiditatea bursei. Tranzacții mai mici de 30 milioane lei pe segmentul acțiuni

Sursa foto: Nitsuki / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 nov 2020

În ziua de închidere a subscrierilor de obligațiuni guvernamentale în programul Fidelis, care s-au ridicat la 555 milioane euro, bursa a avut o zi slabă în piața reglementată, cu deviații reduse la nivelul principalilor indici și o valoare de tranzacționare cu aproape o treime mai mică decât media ultimilor ani.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Bursa de Valori București este la a 3-a ședință de repaos după creșterea explozivă, de peste 4%, începută la jumătatea săptămânii trecute. Ordinele investitorilor nu au avut forța de a mișca piața în ansamblul ei, iar volumele au fost reduse. Rulajul pe segmentul acțiuni a fost de numai 29,57 milioane lei (6,07 milioane euro) și acesta asigurat în proporție de aproape o treime de transferurile însumând 9,59 milioane lei cu titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 1,15%, până la prețul de 2,1950 lei/acțiune.

Tot pe sectorul bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avansat cu 1,37%, până la prețul de 13,32 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,31 milioane lei și titlurile Erste Group (EBS), listate secundar la BVB, au câștigat 0,67%, pe o activitate de 1,47 milioane lei.

Fondul Proprietatea – perspectivă de autodizolvare pentru anul 2031 CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea – perspectivă de autodizolvare pentru anul 2031

Pe contrasens, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,42%, până la prețul de 0,3555 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,89 milioane lei, și segmentul fondurilor închise de investiții a avut un declin mediu de 0,64%, măsurat pe impulsul indicelui sectorial BET-FI, care a închis la nivelul de 39.290,77 puncte.

Din mișcările de sens contrar a rezultat o apreciere medie de o treime pe ansamblul pieței: +0,34% pentru indicele compozit BET Plus și +0,36% pentru indicele reprezentativ BET care s-a stabilizat la nivelul de 9.286,11 punctul, consolidând evoluția explozivă recentă, evidențiată pe graficul de mai jos.

Oferta de titluri de stat a stors lichiditatea bursei. Tranzacții mai mici de 30 milioane lei pe segmentul acțiuni

Lipsa de elan este o consecință a volumelor slabe, iar la aceasta pare a fi contribuit și o secătuire de lichidități a investitorilor care au participat la emisiunea primară din programul Fidelis. Pentru cele 3 emisiuni la finalul perioadei de subscriere în piața primară s-au cumulat în sistemul bursei peste 13.600 de ordine cu o valoare însumată a plasamentelor de 554,78 milioane euro.

Interes a existat, însă, pentru sectorul energetic ce a supraperformat pieței, cu o apreciere de 0,99% a indicelui de profil BET-NG. Din structura acestuia, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avut o revenire de 2,38%, până la prețul de 27,95 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 3,36 milioane lei, și titlurile Electrica (EL) au urcat cu 2,08%, până la prețul de 12,25 lei/acțiune, pe transferuri de 1,75 milioane lei.

Reperul unor schimburi de 1,20 milioane lei a mai fost depășit cu puțin de 2 alți emitenți. Astfel, titlurile MedLife (M) s-au corectat cu 2,00%, după creșterea explozivă recentă, până la prețul de 50,60 lei/acțiune, și titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) s-au depreciat cu 0,24%, până la prețul de 0,4230 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica