Păreri împărțite despre deal-urile făcute pe bursă la ceas de seară

Păreri împărțite despre deal-urile făcute pe bursă la ceas de seară

Ora 6.00 P.M. este de închidere la BVB, însă numai pentru micii investitori.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 oct 2015

Modificarea recentă a orarului de tranzacționare în sensul reducerii programului cu jumătate de oră nu ar urma să afecteze semnificativ lichiditatea, pare a fi un consens al pieței, însă opiniile sunt diferite cu privire la corectitudinea din punctul de vedere al egalității de șanse prin faptul că instituționalilor li se permite să realizeze tranzacții speciale și după închiderea pieței Regular.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Nouă zile de tranzacționare la Bursa de Valori București ar putea reprezenta prea puțin pentru a vedea impactul reducerii cu jumătate de oră a intervalului de trading, la 18:00, de la 18:30. Aparent, efectul este imperceptibil. "N-aș putea spune că s-a simțit într-un fel sau altul", a declarat pentru Profit.ro Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction. Casa de brokeraj fiind axată pe intermedierea transferurilor pentru clienții de retail, l-am întrebat dacă vede o problemă pentru micii investitori faptul că fondurile de investiții pot face tranzacții deal preț de încă 20 de minute de la închiderea pieței reglementate, însă răspunsul a fost și aici negativ. "Nu aș vedea o problemă în acest sens", a spus Brendea.

Pentru Liviu Moldovan, observator de 20 de ani al bursei românești și al piețelor internaționale, este însă vorba despre un dezavantaj competitiv creat investitorilor individuali și nu poate înțelege cum BVB a prezentat această schimbare ca fiind în sens pozitiv. "Cum e mai OK din punctul de vedere al unui investitor să închizi piața Regular cu o jumătate de oră mai devreme decât închid piețele europene? Și, mai ales, cum să fie OK pentru investitorul de retail (sub aspectul riscurilor asumate) să afle că, doar lui, i se taie accesul la piață cu 30 de minute înaintea celor mari, care pot accesa piața deal în continuare?", întreabă retoric Modovan care timp de peste zece ani a tranzacționat pe piața locală și în piețele financiare internaționale.

O modificare de orar făcută la solicitarea cui?

Schimbarea de orar a fost introdusă de Bursa de Valori București începând cu 5 octombrie, operatorul de piață afirmând că decizia a fost luată "ca urmare a îndeplinirii unui set de premise, prin utilizarea de noi instrumente, în întampinarea așteptărilor clienților", potrivit comunicatului oficial remis presei încă din data de 15 septembrie. Moldovan spune că, pe lângă "limbajul de lemn de esență tare al mesajului PR-istic", documentul respectiv lasă și mult echivoc: "Deducem de acolo că, în urma multiplelor solicitări ale clienților, programul pieței Regular se re(a)duce, ca închidere, la 18:00, de la 18:30. Clienților cui? Ai BVB, adică SSIF-urile? Sau clienții din piață, adică investitorii?"

Realitatea pieței românești: tranzacțiile speciale sunt cele care determină parcursul pieței regular

Teoretic, investitorii individuali chiar nu au de ce să se bucure de modificarea de orar care îi văduvește de posibilitatea unei reacții în plus sau de capacitatea e a se feri de eventualitatea unei deschideri cu un gap prea mare în ședința imediat următoare. Unul dintre aceștia, având experiență foarte pe mare pe piața de capital, nu vede, însă, neapărat o problemă. Tranzacțiile speciale oricum se realizează într-o plajă de preț dată de evoluția din piața Regular, spune el. În al doilea rând, este realitatea pieței românești aceea că nu piața reglementată dă tonul marilor tranzacții; dimpotrivă, sunt deal-urile cu pachete mari cele care influențează traiectoria pe segmentul Regular.

Impactul nu ar trebui să fie masiv asupra lichidității

Tradeville este societatea de brokeraj cu cele mai multe tranzacții realizate din partea retailului, însă și aici îngrijorarea este minimă. "În mod normal piața Deal are o existență paralelă cu cea a pieței Regular", chiar dacă este vorba de aceiași emitenți, ne răspunde Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al firmei. Din motive tehnice, tranzacțiile cu pachete mari sunt justificate, iar soluția BVB vizează lăsarea instituționalilor unui timp de 20 de minute pentru ajustarea pozițiilor la închiderea piețelor vest-europene, fiind, în același timp, puțin probabil ca pentru investitorii mici acest interval să cauzeze probleme la nivelul portofoliului. "Recenta modificare a orarului de tranzacționare nu este una masivă, motiv pentru care nu cred că ar trebui sa aibă un impact major asupra lichidității", conchide Dumitrescu.

"Brokerii se bucură că pleacă acasă cu jumătate de oră mai devreme"

Îi spunem lui Liviu Moldovan că s-ar putea să fie singurul care comentează de pe margine și că brokerii care intermediază pentru retail nu sunt îngrijorați. Este, însă, de nezdruncinat: "Se bucură că pleacă acasă cu o jumătate de oră mai devreme." La drept vorbind, nu este singur. Marius Motogna, investitor din Cluj-Napoca, este de 12 ani în piață și are un portofoliu important. El consideră că nu este corect ca unii investitori să poată reacționa prin tranzacții deal, iar alții să aștepte până a doua zi. De obicei, investitorii se repliază în funcție de pozițiile luate de ceilalți, însă acum micii investitori vor fi lipsiți de această posibilitate timp de 20 de minute după ora 18:00. "Același orar de tranzacționare ar trebui să fie pentru toate categoriile de investitori", a declarat Motogna, care ocupă și poziția de vicepreședinte al Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC).

Care este strategia BVB?

Moldovan spune că este de neînțeles de ce Bursa bate pasul în retragere în ceea ce privește sincronizarea cu piețele vest-europene, după ce anterior afirmase că acest lucru este parte a strategiei pentru o mai bună dezvoltare a pieței de capital românești. "Care strategie?", întreabă el. O altă inconsecvență este aceea între afirmațiile că vor atragerea micilor investitori și această măsură care îi dezavantajează net pe aceștia. "Degeaba țipăm pe toate canalele media că ne trebuie o masă mare de investitori de retail când nu facem altceva decât să îi înfigem niște cuie în talpă taman acelui potențial client de retail", a conchis Moldovan.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
liviu moldovan
tradeville
prime transaction
deal
aipc
broker