Petrolul în creștere împinge "pe verde" bursa de la București

Petrolul în creștere împinge "pe verde" bursa de la București
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 mar 2016

Indicele BET de la BVB a urcat astăzi cu 1%, în contextul unei ședințe de deprecieri pe piețele bursiere europene. Avansul a fost susținut de saltul de aproape 6% al acțiunilor OMV Petrom într-o zi în care cotația petrolului Brent a trecut de 40 dolari pe baril.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Zici că e bursa de la Moscova!", gluma pe care și-o spun brokerii despre BVB, a primit o confirmare astăzi, când piața a fost trasă în sus de o depășire a nivelului psihologic de 40 dolari/baril al petrolului Brent tranzacționat la Londra.

Când principalii indici europeni s-au regăsit pe întreg orarul de tranzacționare sub referința de vineri, piața la București ar fi tins către o închidere neconcludentă. Scenariul a fost contrazis și o apreciere de 5,98% a titlurilor OMV Petrom (SNP), până la prețul de 0,2570 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,74 milioane lei, peste media obișnuită a acestui emitent, a influențat întreaga piață.

Importanța titlurilor celei mai mari companii listate în structura indicilor și-a spus cuvântul. Indicele energetic BET-NG a urcat cu 1,71%, iar indicele reprezentativ BET a avut o mișcare pozitivă de 1,06%, până la nivelul de 6.625,94 puncte.

Liviu Moldovan, observator de aproape 20 de ani a bursei românești și a piețelor financiare internaționale, pune în legătură clar sesiunea "verde" de la București de acest avans al cotațiilor petroliere până la niveluri pe care puțini le-ar fi crezut de atins în urmă cu 10 zile.

Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos CITEȘTE ȘI Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos

"Contaminarea" cu petrolul dominat de impulsul ascendent s-a limitat la acțiunile OMV Petrom. Prin contrast, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au pierdut 0,37%, până la nivelul de 26,85 lei/acțiune, în mișcarea de revenire de 20% față de minime, pe a doua activitate de tranzacționare a zilei, de 2,70 milioane lei.

Astăzi rulajul pieței de acțiuni a fost unul dintre cele mai slabe din an, de 11,71 milioane lei (2,62 milioane euro). "Lichiditatea continuă să rămână dezamăgitoare sau chiar foarte dezamăgitoare", a declarat pentru Profit.ro Moldovan, timp de peste 6 ani realizator de emisiuni de televiziune pe teme economice și bursiere. "Când avem rebound piața nu crește pe volume, exemplu ședința de azi", adaugă el.

Petrolul nu a fost combustibil și pentru titlurile financiare

Fondul Proprietatea (FP) abia a adunat schimburi de 1,57 milioane lei într-o zi în care titlurile s-au depreciat cu 0,26%, până la prețul de 0,76 lei/acțiune, ceea ce a favorizat o închidere negativă (-0,13%) pe indicele financiar BET-FI, la valoarea de 27.957,63 puncte.

Aflate tot în componența acestuia, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au încheiat marginal peste referință, la 0,273 lei/acțiune, într-o zi în care schimburile pe acest emitent au fost de 1,18 milioane lei și în care societatea a anunțat că demarează un litigiu împotriva grupului de contestatari care la finele anului trecut a solicitat convocarea AGA. Informarea remisă BVB anunță că SIF Transilvania i-a chemat în judecată pe soții Frățilă, Radu Toia și fondurile Certinvest, solicitând instanței obligarea acestora la repararea prejudiciului cauzat prin "săvârșirea faptelor ilicite constând în activități de manipulare a pieței de capital, diseminarea de informații false și denigratoare, direcționate împotriva instrumentelor financiare emise de Societatea de Investiții Financiare Transilvania."

Investitorii nu tranzacționează titluri bancare până nu văd ce este cu legea dării în plată

Exceptând primele patru cele mai tranzacționate acțiuni, interesul a fost scăzut pentru celelalte simboluri. "Restul emitenților par să fie uitați de investitori", spune Moldovan. Spre exemplu, titlurile bancare românești nu au depășit împreună pragul de un milion de lei. Și aici interlocutorul nostru are explicația: sectorul financiar stă să aștepte de la Parlament legea dării în plată. "De ce să intre cineva la cumpărare sau la vânzare dacă nu știe ce se va întâmpla cu legea?!", se întreabă Moldovan, timp de peste 10 ani broker și trader la o casă de brokeraj din România.

Ce vânt vine în piețele financiare internaționale de la Vest la Est

El vede piața locală mai degrabă în siajul burselor europene, în condițiile în care observă și întrevede o decuplare a acestora de ceea ce se întâmplă pe Wall Street. Datele privind șomajul și costul cu forța de muncă din SUA au venit bune, ceea ce sprijină Rezerva Federală Americană în procesul de normalizare a politicii monetare.

Bursa de la New York a avut cinci zile de creștere consecutive, ceea ce nu s-a mai văzut de multe luni, iar vineri a închis la nivelul psihologic de 1.999,99 puncte pe indicele S&P500. Atacarea sa se face cu mai puținpă energie întrucât piața nu a acumulat rezerve de combustibil mai mari printr-o nouă corecție.

Perspective sumbre, cât să ne dorim să înotăm în bere CITEȘTE ȘI Perspective sumbre, cât să ne dorim să înotăm în bere

"În Europa lucrurile nu sună la fel de bine", spune Moldovan, care ne invită să fim atenți joi la discursul președintelui Băncii Centrale Europene. Din China avem știrea bună care poate fi la susținerea unor aprecieri în această săptămână, respectiv declarațiile oficialilor că nu va fi o "aterizare dură" a economiei Chinei. Rezerva valutară internațională a țării este în scădere la 3,2 trilioane de dolari, însă într-un ritm mai atenuat al declinului.

La capitolul elementelor negative stă chiar corelația burselor cu petrolul. Există posibilitatea ca raliul care a propulsat cotația țițeiului Brent la 40 dolari/baril, de la 30 dolari/baril, să se încheie, piața fiind supracumpărată pe termen scurt. O eventuală corecție ar putea împinge pe "roșu" și piețele de acțiuni. "Nicio piață nu poate să meargă pe sens unic", avertizează Moldovan.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
bursa
bvb
romgaz
liviu moldovan
sif transilvania
petrol