Pragul de 7.000 de puncte pe indicele BET, forță de gravitație care împiedică raliul de Crăciun

Pragul de 7.000 de puncte pe indicele BET, forță de gravitație care împiedică raliul de Crăciun
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 dec 2016

Bursa de Valori București a traversat o nouă sesiune de tranzacționare cu variații modeste și volume mici, iar cotațiile nu au putut ține pasul cu aprecierile de pe bursele mature.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La BVB nu există elan de cumpărare la final de an. Activitatea de tranzacționare este redusă, rulajul din piața de acțiuni fiind de abia 12,15 milioane lei (2,67 milioane euro), iar în acest context nu există nici combustibilul pentru o dinamică mai bună a cotațiilor.

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,15%, în timp ce indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,13%, până la nivelul de 7.029,38 puncte. Pragul de rezistență nu este trecut decisiv și acționează cu o forță de gravitație puternică pentru a împiedica un raliu de Crăciun pe care conta Dragoș Mesaroș, broker la SSIF Goldring. Argumentul său era că fondurile vor încerca să ridice cotațiile pentru o raportare mai bună la final de an și că există un optimism generalizat. „Este euforia de sfârșit de an. Chiar nu contează ce se întâmplă afară”, declară el pentru Profit.ro.

Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă CITEȘTE ȘI Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă

Bursele europene au luat, de asemenea, în ultimele zile, o pauză, după ce în primele 2 săptămâni din decembrie indicii principali au crescut cu 8%. Astăzi, indicele Euro Stoxx 50, al celor mai tranzacționate titluri de pe continent, a urcat marginal, cu 0,01%. Dintre indicii principalelor burse, numai indicele FTSE100 de la Londra a avut o deviație mai mare, +0,54%, în timp ce indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt au avut oscilații nesemnificative față de referință, de -0,01% și, respectiv +0,02%.

La nivel regional, indicele WIG20 de la Varșovia s-a depreciat cu 0,20%, în timp ce indicii BUX de la Budapesta și PX de la Praga au câștigat 0,49% și, respectiv 0,35%.

Peste o treime din transferuri, pe titlurile bancare

Într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal, pe primul loc în topul rulajelor pe segmentul regular, cu schimburi însumând 2,75 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transivania (TLV) care s-au apreciat cu 0,21%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune.

Pe locul 2 în acest clasament, cu transferuri în valoare de 1,69 milioane lei, s-au aflat titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au urcat cu 0,35%, până la prețul de 11,62 lei/acțiune.

EXCLUSIV Investitorii au înghețat de frig pentru a participa la o operațiune de piață de 10 milioane lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitorii au înghețat de frig pentru a participa la o operațiune de piață de 10 milioane lei

Indicele financiar BET-FI a mers în direcția opusă tendinței generale, cu un declin de 0,09%, până la nivelul de 29.301,03 puncte, în timp ce indicele sectorului energetic BET-NG a urcat cu 0,09%. Cel mai tranzacționat emitent din componența sa, cu transferuri în valoare de 1,19 milioane lei, a fost Romgaz Mediaș (SNG), ale cărui titluri au închis la prețul de 24,75 lei/acțiune, cu 0,20% peste referință.

Prin contrast, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 0,19%, până la prețul de 0,2600 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de aproape 771.000 de lei. La acest nivel, investitorii instituționali care au cumpărat la prețul de 0,2100 lei/acțiune în oferta de vânzare accelerată a Fondului Proprietatea (FP) din octombrie au un randament de 23,81%, în timp ce investitorii de retail care au achiziționat titlurile la prețul de 0,1995 lei/acțiune, subscriind în primele 4 zile ale ofertei, pot marca un câștig de 30,32%.

Pe volume în declin, echivalentul a aproximativ 737.000 de lei, titlurile furnizorului de servicii medicale MedLife (M) s-au corectat cu 0,75%, până la prețul de 26,50 lei/acțiune, cu 5 pași de cotare peste cel al ofertei publice primare de 26,00 lei/acțiune. De la listare, pe titlurile acestei companii s-au adunat schimburi în valoare de 18,72 milioane lei, reprezentând 8,14% din valoarea 230 milioane lei a operațiunii de piață încheiată pe 15 decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
dragios mesaros
goldring
bvb
omv petrom
romgaz
banca transilvania
brd