Precauție la BVB înainte de referendumul privind o posibilă ieșire din UE a Marii Britanii

Precauție la BVB înainte de referendumul privind o posibilă ieșire din UE a Marii Britanii
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 iun 2016

La Bursa de Valori București am consemnat o ședință de tranzacționare cu închidere mixtă și deviații minore față de nivelurile de referință ale zilei precedente. Este expectativa investitorilor locali față de o mișcare puternică într-o direcție sau alta după referendumul din Marea Britanie, explică un broker.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele BET al celor mai tranzacționate titluri de la Bursa de Valori București s-a corectat astăzi cu 0,11%, până la nivelul de 6.500,53 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avut o fluctuație de 2 ori mai slabă, declinul fiind de numai 0,05%. Prin contrast, indicele financiar benchmark al industriei fondurilor mutuale BET-BK și indicele financiar BET-FI au avut închideri pozitive, ultimul la reperul de 26.080,77 puncte după un avans de 0,68%.

În top 10 tranzacționare 5 emitenți au terminat ședința „pe verde”, iar alte 5 simboluri au consemnat deprecieri. Este indecizia înainte de un eveniment de la finele acestei săptămâni ce are puterea de a mișca puternic piețele într-o direcție sau alta.

„A fost o ședință de așteptare vis-a-vis de referendumul din Marea Britanie”, a declarat, pentru Profit.ro, Alin Brendea, director general adjunct la casa de brokeraj Prime Transaction. „Nu e o tendință clară. Variații mici.” Rulajul pieței de acțiuni a fost cu puțin peste mediana din acest an, de 33,49 milioane lei (7,39 milioane euro).

Lira sterlină ar putea scădea la minimul ultimilor 30 de ani în raport cu dolarul în eventualitatea unui Brexit - director PIMCO CITEȘTE ȘI Lira sterlină ar putea scădea la minimul ultimilor 30 de ani în raport cu dolarul în eventualitatea unui Brexit - director PIMCO

Dacă alegătorii britanici se vor pronunța în favoarea ieșirii țării lor din Uniunea Europeană, va fi un impact emoțional pe piețe care se va răsfrânge și la București prin scăderi pe termen scurt, spune Brendea. Ulterior, tendința pieței va fi mai puternică sau își va reveni în funcție de știrile despre foaia de parcurs pentru Brexit despre care acum nu se știe cum ar urma să arate. În cazul în care votul va fi pentru rămânerea în blocul comunitar, reacția în piețe va fi pozitivă, fiind loc pentru creșteri.

Bursa ar putea să-și caute de drum cu 14% mai jos CITEȘTE ȘI Bursa ar putea să-și caute de drum cu 14% mai jos

Pe piața deal de la BVB astăzi nu a fost nicio tranzacție specială, iar pe segmentul regular 2 treimi din transferuri au fost concentrate pe 2 emitenți, ambii cu rulaje peste 11 milioane lei. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) a închis cu o corecție de 0,45%, până la cotația de 2,20 lei/acțiune. Este reperul de preț la care acest simbol s-a stabilizat după ajustarea ex-dividend, care reprezintă o creștere cu 10% peste nivelul dinainte de data de înregistrare care rândul său era la capătul unui trend de creșteri, amintește contextul Brendea. „E o performanță absolut apreciabilă.”

Prin contrast, Fondul Proprietatea (FP) are o perioadă mai dificilă. Astăzi, titlurile Fondului au urcat cu 0,71%, până la prețul de 0,705 lei/acțiune. Există șanse pentru o revenire pe o tendință de apreciere, dacă pragul de suport conturat la 0,70 lei/acțiune va fi confirmat, spune brokerul de la Prime Transaction.

Fondul Proprietatea vrea cât mai rapid un Consiliul de Supraveghere la Hidroelectrica și o conducere executivă bună CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea vrea cât mai rapid un Consiliul de Supraveghere la Hidroelectrica și o conducere executivă bună

Într-o zi în care indicele energetic BET-NG a pierdut 0,19%, titlurile Romgaz s-au apreciat cu 0,41%, până la prețul de 24,50 lei/acțiune, pe un rulaj de 5,29 milioane lei. La nivelul închiderii de astăzi, randamentul net al dividendului brut de 2,7 lei/acțiune este de 10,47%. Dacă se respectă tiparul ultimei luni, spune Brendea, titlurile Romgaz au șansa pentru a se aprecia până la data de înregistrare din iulie susținute de acest dividend. Din acest punct de vedere, acțiunea poate fi foarte interesantă pe termen scurt.

În ansamblu, întreaga piață ar putea beneficia întrucât mai sunt dividende de acordat la companii precum Electrica (EL) și Conpet Ploiești (COTE). „Este o piață dinamică, mai activă”, mai spune brokerul, afirmând că bursa locală mai poate crește dacă scapă de amenințarea legată de referendumul din marea Britanie, cu atât mai mult cu cât încă se află în teritoriu negativ față de începutul anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
simion tihon
prime transaction
bvb
banca transilvania
fondul proprietatea
romgaz