Prețurile la energia electrică și gazele naturale închid temporar platforma industrială de la Borzești, contracte de muncă suspendate. Costurile au mai oprit și alți giganți locali, precum Alro Slatina, Azomureș, Alum Tulcea

Prețurile la energia electrică și gazele naturale închid temporar platforma industrială de la Borzești, contracte de muncă suspendate. Costurile au mai oprit și alți giganți locali, precum Alro Slatina, Azomureș, Alum Tulcea
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 aug 2022

Chimcomplex întrerupe pentru 14 zile producția pe platforma de la Borzești, care deține activele de bază ale Oltchim. Motivul este reprezentat de costurile la energie, care au mai oprit anterior activități și la alți giganți locali, precum Alro Slatina, Azomureș și Alum Tulcea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Începând de mâine, pentru două săptămâni, va fi închisă activitatea de producție în cadrul platformei industriale de la Borzești. Motivația invocată este reprezentată de „prețurile în creștere la energie electrică și gaze naturale”.

Năsui - mesaj: În Ministerul Finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a Pilonului 2 de pensii. Totul e încă pe șest, vă scriu ca să știți ce urmează! Ministrul Muncii a ieșit anterior și el cu un mesaj în care se uită la banii din Pilonul 2 CITEȘTE ȘI Năsui - mesaj: În Ministerul Finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a Pilonului 2 de pensii. Totul e încă pe șest, vă scriu ca să știți ce urmează! Ministrul Muncii a ieșit anterior și el cu un mesaj în care se uită la banii din Pilonul 2

Contractele individuale de muncă ale salariaților afectați de încetarea temporară a activității se suspendă, aceștia urmând să primească doar o indemnizație de 75% din salariul de bază, conform prevederilor legale aplicabile și contractului colectiv de muncă. La finele anului trecut, compania avea 1.919 angajați.

Chimcomplex Borzești este controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza. Chimcomplex este principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice și oxo-alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cu 2 platforme industriale, la Onești (Borzești) și Râmnicu Vâlcea.

În anul 2021, Chimcomplex Borzești a înregistrat o cifră de afaceri de 2,24 miliarde lei și un profit net de 485,5 milioane lei.

În 2018, Oltchim a finalizat contractul de vânzare de active încheiat cu Chimcomplex Borzești, prin încasarea integrală a prețului tranzacției și prin transferul dreptului de proprietate asupra activelor, începând cu finele ultimei săptămâni. Prețul stabilit prin contract a fost de 127 milioane euro plus TVA.

Decizia de suspendare a activității vine acum într-o serie de închideri de capacități care au marcat ultimele trimestre. La cumpăna dintre ani, Alro Slatina (ALR) a oprit producția la 5 cuve de electroliză, mișcare fără de care șeful de sindicat, Constantin Popescu, a declarat pentru Profit.ro că societatea ar fi trecut la pierderi de jumătate de miliard de dolari.

Societatea a decis la începutul verii și oprirea activității la producătorul de alumină Alum Tulcea din cadrul grupului.

VIDEO Credit de 40 milioane lei de la Banca Transilvania contractat de compania la al cărei bazin este celebra horă în apă de la Băile Felix CITEȘTE ȘI VIDEO Credit de 40 milioane lei de la Banca Transilvania contractat de compania la al cărei bazin este celebra horă în apă de la Băile Felix

Producătorul de îngrășăminte chimice Azomureș Târgu Mureș a decis, de asemenea, anterior, închiderea temporară a activității, în contextul exploziei prețurilor la gaze naturale. Într-un răstimp în care economia întreagă suferă, producătorii de gaze naturale Romgaz Mediaș (SNG) și OMV Petrom (SNP) raportează profituri în creșteri explozive.

viewscnt
Afla mai multe despre
chimcomplex
bvb
bursa
alro
azomureș
gaze naturale