Problemele se agravează la Romcab Târgu Mureș. Acțiunile cad cu încă 15%. Prăbușirea de la începutul anului depășește 50%

Problemele se agravează la Romcab Târgu Mureș. Acțiunile cad cu încă 15%. Prăbușirea de la începutul anului depășește 50%
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 ian 2017

Titlurile producătorului de cabluri din fibră optică Romcab se prăbușesc la bursă pentru a 2-a sesiune consecutiv în limita pragului de scădere pentru o zi de 15%. Față de valorile de unde a început picajul la finele anului trecut, scăderea este de 60%. Există informații că au peste 100 de incidente de plată și zvonuri că salariații nu și-au luat salariile din toamnă. Operatorul de piață BVB a solicitat emitentului o informare suplimentară a pieței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Poarta 1”. Aceasta este singura cale prin care un acționar sau presa mai poate contacta societatea Romcab Târgu Mureș (MCAB) listată la Bursa de Valori București și ale cărei acțiuni s-au prăbușit cu 53,33% de la începutul anului. Picajul s-a accentuat ieri și azi, când cotația a căzut în limita a 15% admisă pentru o sesiune de tranzacționare de operatorul de piață BVB. Cotația a rămas la orele prânzului fără cerere și de îndată ce este pusă o acțiune în bid este servită de vânzători.

Conform datelor furnizate de RiscCo Business Intelligence, obținute din Centrala Riscului de Credit de la Banca Națională a României, Romcab are un număr de 109 incidente de plată cu partenerii, dintre care 91 sunt caracterizate drept indicidente majore, iar alte 17 dintre ratările de plată sunt calificate drept incidente minore. Este vorba despre bilete la ordin în valoare de 22,90 milioane lei, emise de Banca Transilvania și Banca Centrală Feroviară.

Unde pot fi puși banii la bătaie. Idei de trading pe 2017 CITEȘTE ȘI Unde pot fi puși banii la bătaie. Idei de trading pe 2017

Neliniștile s-au amplificat în piață, mai ales când investitorii au văzut că Morgan Stanley, acționar încă din anul 2007 cu o deținere de 22,87% din titlurile Romcab, și-a inițiat ieșiea din acționariat. Din multiple surse, Profit.ro a aflat că salariile sunt neplătite la compania din Târgu Mureș. Sunt ratări ale obligațiilor de plată majore, care ar fi trebuit notificate către Bursă, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Am încercat în repetate rânduri ieri și astăzi să contactăm societatea, însă persoana de la relațiile cu investitorii nu răspunde, iar la sediul companiei, pe numărul de telefon indicat de portalul bvb.ro nu răspunde decât agentul societății care are în pază obiectivul. Nu se face conexiune la secretariat sau la conducerea societății.

Operatorul de piață Bursa de Valori București a contactat compania și, în limitele competenței sale, a solicitat informații suplimentare emitentului, însă nu avem detalii despre data când societatea ar urma să vină cu o raportare către piață. BVB fusese notificată ieri de Investors Club asupra faptului că evenimente de importanța unor incidendente de plată de aproape 23 milioane lei ar fi trebuit comunicate către investitori de un emitent listat la cota pieței reglementate, conform regulamentului supraveghetorului pieței de aplicare a legii 297/2004 a pieței de capital. Pentru astăzi, un grup de acționari avea în pregătire o sesizare către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe această temă.

Bursa românească, prea leneșă la vremuri bune ca să promită mult în 2017 CITEȘTE ȘI Bursa românească, prea leneșă la vremuri bune ca să promită mult în 2017

Deocamdată, singurul care a formulat răspunsuri publice din partea companiei este fostul președinte al Consiliului de Administrație, Sebastian Vlădescu, ce a părăsit funcția la începutul acestei săptămâni. Contactat de Profit.ro, acesta a afirmat că nu avea informații despre ratarea unor obligații de plată. „Înseamnă că e o problemă de lichiditate”, ne-a răspuns. Pe de altă parte, afirmă că suma de mai puțin de 23 milioane lei nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru o companie care are o cifră de afaceri de aproximativ un miliard de lei. El a mai declarat că nu știe nimic despre întârzieri ale salariilor: „Ca membru al board-ului nu am avut niciodată această informație.”

Compania Romcab este controlată de omul de afaceri Zoltan Prosszer prin intermediul firmei Sadalbari SRL, care are o participație de 69,02%. După căderea de astăzi, capitalizarea bursieră a companiei ar fi de 36,79 milioane lei (8,19 milioane lei), adică o valoare de piață de peste 25 de ori mai mică decât datoriile totale de 940,94 milioane lei prinse în contabilitate la 30 septembrie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
romcab
bvb
bursa
zoltan prosszer
asf
faliment
banca transilvania