Profit în scădere cu o pătrime raportat de Transgaz la un volum superior de gaz transportat

Profit în scădere cu o pătrime raportat de Transgaz la un volum superior de gaz transportat
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 mai 2021

Transgaz, operatorul sistemului de transport național, și-a redus cu aproximativ o pătrime profitul net înregistrat în primul trimestru al acestui an, în principal ca urmare a scăderii veniturilor din activitatea de transport intern, în pofida unor volume mai mari cu 3,6 TWh, dar și a celor din transportul internațional.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Profitul raportat de Transgaz a scăzut cu 46 milioane lei sau 23%, la 154,5 de milioane de lei, de la 200,5 milioane de lei în primul trimestru al anului precedent.

În ceea ce privește veniturile din transportul intern, acestea au două componente: una volumetrică și alta de rezervare. Veniturile obținute din componenta volumetrică s-au majorat mai mari cu 3,1 milioane lei datorită cantității de gaze transportate mai mare față de anul 2020 cu 3,6 TWh.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Veniturile obținute din rezervarea de capacitate, în schimb, au fost mai mici cu 56 milioane lei ca urmare a scăderii veniturilor din prima de licitație cu 60,6 milioane lei, rezultat al licitațiilor de rezervare de capacitate desfășurate pe punctele de interconectare. Veniturile din prima de licitație înregistrate în trimestrul I 2020 au fost de 61 milioane lei, iar cele din trimestrul I 2021, de 363 mii lei. Și capacitatea rezervată în primul trimestru al acestui an a fost mai mică cu 10 TWh, cu o influență negativă de 29,5 milioane lei.

În schimb, tariful de rezervare a capacității s-a majorat cu 0,19 lei/MWh, cu influență pozitivă de 22 milioane lei.

Veniturile din transportul internațional al gazelor naturale s-au redus cu 19,2 milioane lei.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

“Conform Acordului de încetare a Contractului istoric dintre SNTGN Transgaz SA și GPE, plata sumelor rămase de achitat se face eșalonat pe o perioadă de maxim trei ani, iar veniturile încasate din transport sunt reglementate conform Ordin ANRE 41/2019 și respectiv Ordin ANRE 34/2014 în funcție de punctele în care se rezervă capacitate, diferența lunară fiind clasificată la venituri asimilate”, precizează Transgaz.

Compania susține că a înregistrat economii de 52 milioane lei, din care 48,6 milioane lei la capitolul cheltuieli cu redevența. Transgaz datorează redevență de 0,4% din valoarea veniturilor brute realizate din operațiuni de transport și tranzit al gazelor naturale prin sistemele naționale de transport, aflate în proprietatea publică a statului. Cheltuielile cu taxa privind licența de transport gaze naturale s-au redus la rândul lor cu 2,3 milioane lei, iar cele cu provizionul pentru riscuri și cheltuieli, cu 1,3 milioane lei.

În schimb, s-au înregistrat depășiri de 56 milioane lei lei, din care 18 milioane lei cheltuieli cu amortizarea, în urma finalizării și punerii in funcțiune a proiectelor majore de investiții, iar 23,5 milioane lei ca urmare a creșterii ajustărilor cu deprecierea activelor curente.

“În trimestrul I 2021 au fost efectuate ajustări suplimentare pentru creanțele restante înregistrate în principal de Electrocentrale Constanta (17 milioane lei) și Grupul AIK (8,4 milioane lei) și s-a diminuat ajustarea la Electrocentrale Galați cu 6,5 milioane lei mii lei ca urmare a încasării de creanțe restante”, precizează Transgaz.

Profit.ro a remarcat faptul că Transgaz a modificat profitul raportat per anul precedent în momentul anunțării valorii dividendului pe 2020.

“Comparativ cu rezultatele financiare preliminate, Transgaz a înregistrat suplimentar provizioane pentru ajustarea creanțelor, clienți pentru care s-a înregistrat un risc ridicat de neîncasare, respectiv 24,5 milioane lei pentru creanțele înregistrate de grupul AIK, 5,5 milioane lei pentru Complexul Energetic Hunedoara, 4 milioane lei pentru creanțele înregistrate de Donau Chem. Transgaz a înregistrat provizion și pentru obligațiile impuse de ANAF in urma unui control de fond în anul 2020 constând în impozit pe profit și TVA suplimentar în valoare de 7.462.671 lei, sumă achitată de societate si neînregistrată pe cheltuieli, suma fiind contestată administrativ de societate. Precizăm că aceste ajustări au fost efectuate la solicitarea auditorului”, a explicat Transgaz pentru Profit.ro diferența dintre profitul net preliminat raportat pe 22 februarie, 229 milioane lei, și cel de 175 milioane raporat pe 22 martie, in momentul avansarii propunerii de dividende.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
transgaz
rezultate
rezervare