Romcarbon acordă un randament de 10% după vânzarea participației de la Green Group, anunțată de Profit.ro. Bani mai sunt încă pe bilanț și AGA din aprilie va decide destinația acestora

Romcarbon acordă un randament de 10% după vânzarea participației de la Green Group, anunțată de Profit.ro. Bani mai sunt încă pe bilanț și AGA din aprilie va decide destinația acestora
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 mar 2023

Compania Romcarbon, lider în piața românească a reciclărilor de mase plastice, vizează distribuirea unui sfert din profitul net al anului 2022, cu un câștig excepțional rezultat din înstrăinarea unui activ important.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Consiliul de Administrație al Romcarbon Buzău (ROCE) a convocat pentru 27-28 aprilie Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, pe ordinea de zi figurând repartizarea profitului net de 51,47 milioane lei obținut în 2022. Acesta a fost excepțional în condițiile în care, în ultimele zile ale respectivului exercițiu financiar, cum a anunțat Profit.ro, societatea a vândut, cu un câștig de 45,7 milioane lei, pachetul deținut la Green Group.

Tranzacția, care a adus cash pe bilanț a fost derulată prin intermediul firmei Recyplat Limited, înregistrată în Cipru și pe care Romcarbon o controlează integral, care și-a cedat participația la Romgreen Universal Limited, tot cu sediul în Cipru, reprezentând 17,58794% din capitalul social.

EXCLUSIV BCR - Emisiune neobișnuită de bonduri verzi: “la purtător”, în dolari. Banca ia 20 milioane dolari prin titluri plasate la Viena, după ce a renunțat la o emisiune în lei luna trecută CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR - Emisiune neobișnuită de bonduri verzi: “la purtător”, în dolari. Banca ia 20 milioane dolari prin titluri plasate la Viena, după ce a renunțat la o emisiune în lei luna trecută

Din profitul net, suma de 1,10 milioane lei va fi alocată la rezerva legală, alte aproximativ 862.000 de lei vor merge la capitolul „alte rezerve” și 13,20 milioane lei ar urma să plece către acțioanri sub formă de dividende, ceea ce echivalează cu o rată de distribuție de 25,65%.

Suma de 36,30 milioane lei este rezultat reportat și destinația finală a acestui profit nedistribuit urmează să fie decisă în Adunarea Generală a Acționarilor, conform mențiunii din convocator.

Compania are acționariat majoritar din Taiwan.

Dividendul brut cu dată a plății 15 iunie este de 0,0500 lei/acțiune. Calculat la nivel net și raportat la ultimul preț de închidere de la BVB de 0,4560 lei/acțiune, oferă acțioanrilor un randament net de 10,09%.

Farmaceutica Remedia acordă întregul profit din 2022 sub formă de dividende. Către acționari vor veni inclusiv bani din câștigul anului 2020 CITEȘTE ȘI Farmaceutica Remedia acordă întregul profit din 2022 sub formă de dividende. Către acționari vor veni inclusiv bani din câștigul anului 2020

În Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor este supusă spre aprobare dublarea capitalului social la 52,82 milioane lei, de la 26,41 milioane lei, prin emiterea unui număr de 262,12 milioane acțiuni noi,la valoarea nominală de 0,1000 lei/acțiune și distribuite cu titlu gratuit acționarilor înregistrați la data de 27 septembrie.

Astfel, fiecare acționar va primi câte o acțiune gratuită la fiecare titlu deținut, data plății fiind 28 septembrie. Majorarea de capital se va executa prin încorporarea în capitalul social al societății a sumei de 26,41 milioane lei, reprezentând o parte din profitul net înregistrat în exercițiul financiar 2022 și este destinată susținerii activității curente a societății.

Voturi programate privind creditele companiei

Tot, în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor urmează să fie exprimate voturi cu privire la structura împrumuturilor companiei. Astfel, pentru exercițiul financiar 2023-2024, expunerea bancară ar fi de 15,83 milioane euro și 550.000 de lei credite la bănci.

Un plafon de scrisori de garanție bancară de 500.000 de lei este contractat la UniCredit Bank. La aceeași instituție de credit subsidiara Livingjumbo Industry are credite de 2,45 milioane euro, pentru care Romcarbon constituie garanții, la fel ca și pentru împrumutul de 2,00 milioane euro la Eximbank Romania al Livingjumbo. Garanții vor fi acordate și pentru Energo Install care are o facilitate de credit de 1 million de lei la aceeași Eximbank.

Vrancart Adjud distribuie un dividend cu randament de 5%. Societatea pregătește o majorare de capital de aproape 50 milioane lei CITEȘTE ȘI Vrancart Adjud distribuie un dividend cu randament de 5%. Societatea pregătește o majorare de capital de aproape 50 milioane lei

Acționarii vor mai avera spre aprobare prelungirea la scadență sau, daca este necesar, înaintea scadenței, a plafonului de scrisori de garanție bancară contractat cu UniCredit Bank SA, în valoare de 500.000 lei cu o perioada de 36 de luni și/sau modificarea garanțiilor, precum și, la nevoie, majorarea acestui plafon la 600.000 lei.

De asemenea, este vizată prelungirea cu o perioadă de 12 luni a valabilității liniilor de credit contractate cu Exim Bank SA în sumă de  2,55 milioane euro și suplimentarea garanțiilor existente cu o ipotecă imobiliară.

SIPEX Company, societate ale cărei acțiuni intră în structura indicelui Bet AeRO, acordă un dividend cu randament de 4% CITEȘTE ȘI SIPEX Company, societate ale cărei acțiuni intră în structura indicelui Bet AeRO, acordă un dividend cu randament de 4%

Linia de credit în valoare de 8,00 milioane euro contractată cu UniCredit ar urma să fie prelungită de la 1 aprilie 2023, până la 31 decembrie 2024, cu menținerea garanțiilor aferente.

Acționarii sunt chemați să aprobe contractarea unui credit multicurency pe o perioada de 60 de luni pentru finanțarea planului de investiții aferent anului 2023, in valoare de 5,10 milioane euro, care este supus unui vot în AGOA.

Un alt împrumut-punte în valoare de 5,01 milioane euro ar urmă să fie accesat pentru proiectul cu fonduri europene finanțat prin programul PNRR.

viewscnt
Afla mai multe despre
romcarbon
bvb
bursa
brd
unicredit
eximbank
dividende