Săptămâna de tranzacționare începe la BVB cu o sesiune de tatonare

Săptămâna de tranzacționare începe la BVB cu o sesiune de tatonare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 oct 2018

Indicii principali de la Bursa de Valori București au urcat ușor, însă pe o lichiditate modestă care arată momentan o prudență a investitorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În contextul unei zile marcate de aversiune la risc pe piețele financiare internaționale, și Bursa de Valori București a avut un debut de săptămână caracterizat de așteptare, cu oscilații mici și divergente la nivelul indicilor și un rulaj sub media perioadei a pieței de acțiuni, de numai 26,61 milioane lei (5,70 milioane euro).

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,16%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,18%, până la nivelul de 8.615,95 de puncte. Din punct de vedere tehnic, impulsul ascendent rămâne intact, cotația evluând deasupra mediilor mobile în proporții Fibonacci care desemnează evoluția pe termen scurt, respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), așa cum se vede pe graficul atașat.

Săptămâna de tranzacționare începe la BVB cu o sesiune de tatonare

Remarcabil, totuși, piața a avut suflu pentru o închidere „pe verde”, deși în Europa principalii indici au avut închideri sub nivelurile de referință ale ședinței de vineri: -0,65% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,10% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,62% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,26% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,18% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,17% pentru indicele PX de la Praga.

Într-o zi fără tranzacții speciale pe piața deal, cele mai importante volume, echivalente cu 7,18 milioane lei, s-au realizat pe titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au corectat cu 0,38%, până la prețul de 0,3935 lei/acțiune, întro zi în care la Londra cotația internațională s-a menținut în zona reperului de 80 dolari/baril.

Este un recul care a tras în jos indicele energetic BET-NG, care s-a depreciat cu 0,07%, pe contrasens față de restul pieței. Al 2-lea cel mai lichid emitent de astăzi din structura sa, cel al Electrica (EL), a avut însă o zi pozitivă, +0,56%, cotația de închidere fiind de 10,80 lei/acțiune într-o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au cifrat la 2,12 milioane lei.

EXCLUSIV Ce va face SIF Oltenia cu cash-ul încasat de la Erste? În aprilie 2019, acționarii vor fi chemați la consultări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ce va face SIF Oltenia cu cash-ul încasat de la Erste? În aprilie 2019, acționarii vor fi chemați la consultări

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 2,66 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 0,21%, până la prețul de 0,9440 lei/acțiune, ceea ce a influențat și indicele financiar BET-FI, care s-a depreciat cu 0,16%, până la nivelul de 36.926,60 de puncte. Emitentul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat din piața secundară de la BVB un număr de 5,64 milioane acțiuni proprii, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari, și pentru care a plătit 5,33 milioane lei.

Interes a existat și pentru acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,64%, până la prețul de 2,3550 lei/acțiune, pe transferuri de 2,16 milioane lei, iar titlurile a BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 0,61%, până la prețul de 13,24 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,69 milioane lei.

Activitate de tranzacționare peste media obișnuită a respectivilor emitenți, am consemnat și pe unele dintre acțiunile companiilor private listate recent. Titlurile MedLife (M) s-au apreciat cu 1,11%, până la prețul de 27,30 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,92 milioane lei, iar titlurile Digi Communications (DIGI) și-au cotinuat parcursul de revenire din minime, cu un avans astăzi de 2,03%, până la prețul de 30,15 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,61 milioane lei. Cotația este cu 24,62% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus compania care deține operatorul telecom RCS&RDS la cota BVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
banca transilvania
brd
electrica
omv petrom
bvb
bursa
electrica