Scăderea cu 4% a titlurilor OMV Petrom trage în jos indicele BET. Prețul acțiunii este deja sub cel la care statul a privatizat compania

Scăderea cu 4% a titlurilor OMV Petrom trage în jos indicele BET. Prețul acțiunii este deja sub cel la care statul a privatizat compania
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 oct 2016

La 3 săptămâni de la atingerea maximului anual, indicele reprezentativ BET al Bursei de Valori București a coborât cu 2,65% sub respectivul reper, sub influența unui declin consistent al titlurilor OMV Petrom, până la prețul de 0,226 lei/acțiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La Bursa de Valori București am consemnat astăzi o sesiune de tranzacționare caracterizată de scăderi moderate pe fondul unor volume puțin sub media perioadei, rulajul din piața de acțiuni fiind de 19,34 milioane lei (4,29 milioane euro). Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,82%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,88%, până la nivelul de 8.858,69 puncte.

Este un recul consemnat pe fondul unei scăderi consistente, de 4,24%, până la prețul de 0,226 lei/acțiune, a titlurilor OMV Petrom (SNP), pe transferuri însumând 2,92 milioane lei. Șocul pe titlurile OMV Petrom survine, probabil, în contextul unor informații care transpar dinspre rezultatul ofertei publice de vânzare a Fondului Proprietatea care se închide astăzi.

Fondul Proprietatea vinde până la 6,4% din acțiunile OMV Petrom pentru aproape 200 milioane euro CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea vinde până la 6,4% din acțiunile OMV Petrom pentru aproape 200 milioane euro

Deja prețul acțiunii este mai mic decât cel de 0,239 lei/acțiune la care statul a făcut privatizarea companiei naționale Petrom în favoarea grupului petrolier austriac. Săptămâna trecută,  Simion Tihon, broker la Prime Transaction, semnala pentru Profit.ro posibilitatea ca Fondul Proprietatea să înstrăineze pachetul de acțiuni chiar și mai prost decât a vândut statul.

Istoricul de tranzacționare de la bursă al titlurilor companiilor unde FP a derulat astfel de oferte, arată că vânzarea a fost la prețuri cu aproximativ 10% mai mici decât cel din piață din momentul anunțului. Cum, la publicarea intenției de vânzare, cotația titlurilor OMV Petrom era de 0,2590 lei/acțiune, calculul lui Tihon menționa un preț de 0,233 lei/acțiune ca reper pentru eventualul preț al tranzacției.

Titlurile cu simbolul SNP deja se află cu 3,00% sub respectivul indicativ și cu 12,74% sub cel din momentul primului anunț de vânzare din partea FP.

Un nou guvern PSD ar urma să oprească listările la bursă ale companiilor de stat CITEȘTE ȘI Un nou guvern PSD ar urma să oprească listările la bursă ale companiilor de stat

Cum titlurile OMV Petrom au un procentaj de 20,99% în indicele BET, acesta deja a fost depărtat de pragul psihologic de 7.000 de puncte. Valoarea de închidere de azi a acestuia este cu 2,65% sub maximul anual de 7.045,48 puncte, consemnat în sesiunea din 22 septembrie.

Pe lângă influența titlurilor celei mai importante companii petroliere, a fost și parcursul negativ asupra activelor de risc cel care a tras în jos indicii de la București. Astfel, indicele Euro Stoxx 50, al celor mai tranzacționate titluri europene, a suferit un recul de 1,10%, potrivit Bloomberg. Dacă tendința a fost ceva mai atenuată, de -0,66% pentru indicele FTSE100 de la Londra, declinul a fost de 1,06% pentru indicele CAC40 de la Paris și 1,04% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

La nivel regional, amplitudinea a fost diferită. În timp ce indicele BUX de la Budapesta s-a depreciat cu 0,96%, mai aproape de linia de la BVB, indicele PX de la Praga a coborât cu 0,46% sub referință, iar indicele WIG20 de la Varșovia a scăzut cu 1,87%.

Indicele BET-FI, un recul mai atenuat

O asemenea amplitudine la București a avut-o numai indicele energetic BET-NG, cu un declin de 1,45%, tot sub factorul căderii titurilor OMV Petrom. Al doilea titlu din punctul de vedere al volumelor de astăzi de la această categorie, cel al Romgaz Mediaș (SNG) a suferit o depreciere de 0,44%, până la prețul de 22,80 lei/acțiune, pe transferuri depășind cu puțin 967.000 de lei.

Prin contrast, indicele financiar BET-FI a alunecat cu numai 0,30% sub referință, la nivelul de 28.717,90 puncte, în condițiile în care cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea, a staționat pe nivelul închiderii de ieri de 0,807 lei/acțiune, nu departe de maximul anului, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 2,81 milioane lei.

Veste surprinzătoare pentru titlurile SIF Transilvania

De la aceeași categorie a fondurilor închise, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au scăzut cu 1,20%, până la prețul de 0,2460 lei/acțiune, pe schimburi de aproximativ 383.000 de lei, în ziua în care în piață a ajuns știrea că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avizat negativ numirea în directoratul societății a celui care conduce entitatea de peste 20 de ani, Mihai Fercală. Acesta a atacat cu apel hotărârea supraveghetorului pieței de ieri care aduce ca motivație faptul că acesta nu este pregătit profesional pentru a asigura „un management corect prudent și eficient al societăților de investiții financiare”.

De asemenea, existența a 3 sancțiuni ASF, în cuantum de 29.500 de lei, împotriva lui Fercală în ultimii 2 ani a cântărit în decizia Autorității

Cu sau fără legătură cu această decizie, astăzi, pe titlurile THR Marea Neagră (EFO) - care se află în proporție de 77,71% în proprietatea SIF Transilvania – a fost realizată și singura tranzacție specială din piața deal. Schimbul a fost efectuat la prețul de 0,0876 lei/acțiune, cu 1,15% peste referință, iar valoarea acestuia s-a ridicat la 1,98 milioane lei. Recent, compania care administrează deținerile SIF3 de pe litoral a numit un nou director.

Spre deosebire de indicele BET, titlurile Băncii Transilvania (TLV) se mențin mai aproape de maximul ex-dividend. Astăzi, acestea s-au corectat cu 0,62%, până la prețul de 2,41 lei/acțiune, cu 1,02% sub ultimul top, pe un rulaj de 2,87 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
omv petrom
fondul proprietatea
simion tihon
prime transaction
bvb