Schimbări la Romgaz - Directorul economic devine șef, directorul general cade o treaptă

Schimbări la Romgaz - Directorul economic devine șef, directorul general cade o treaptă
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 aug 2022

Răzvan Popescu, director economic provizoriu al Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, a fost avansat în postul de director general al companiei, pe o perioadă de 4 luni, iar șeful societății, Aristotel Jude, a fost trecut în poziția de director adjunct.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, a profitat de creșterea de patru ori a prețului gazelor pe piața angro și și-a majorat cu 129% profitul net în prima jumătate a anului, de la 761,6 milioane lei în perioada similară a anului trecut la 1,725 miliarde lei. Cifra de afaceri a companiei a evoluat și mai spectaculos, majorându-se de 3,3 ori, de la 2,25 miliarde lei la 7,5 miliarde lei.

Cifra de afaceri a companiei raportată la jumătatea anului este cu 28% sau 1,48 miliarde lei peste cea înregistrată în întreg anul 2021. Profitul net, în schimb, este mai redus cu 10% sau 190 milioane lei decât cel întreg anul trecut.

Recent intrată sub controlul One United Properties, compania care operează magazinul Bucur Obor raportează un profit net semestrial de 10 milioane lei. Explozie de 70% a cheltuielilor cu energie și apă CITEȘTE ȘI Recent intrată sub controlul One United Properties, compania care operează magazinul Bucur Obor raportează un profit net semestrial de 10 milioane lei. Explozie de 70% a cheltuielilor cu energie și apă

Veniturile totale ale Romgaz au fost mai mari cu 5,3 miliarde lei, înregistrând o creștere de 236,75%. Cel mai mare aport la această creștere l-a avut cifra de afaceri din vânzarea gazelor naturale (6.7 miliarde lei în prima jumătate a acestui an comparativ cu 1,96 miliarde lei în aceeași perioadă a anului trecut. O altă contribuție semnificativă la creșterea veniturilor a fost cea a cifrei de afaceri din vânzarea de energie electrică (498,58 milioane lei în semestrul întâi 2022 față de 42,75 milioane lei în același semestru al anului trecut.

Cheltuielile totale au crescut cu 309,27%, în principal din cauza majorării cheltuielilor cu redevența (+734,01 milioane lei) și a impozitului pe veniturile suplimentare (+3.457,16 milioane lei). În trimestrul al II-lea al anului 2022 a fost introdus un impozit pe veniturile suplimentare obținute din vânzarea de energie electrică, al cărui cuantum a fost de 62,84 milioane lei.

Producția de gaze naturale a Romgaz a fost de 2,5 miliarde mc, în declin cu 0,16% față de cea prin primele 6 luni ale anului trecut.

Cota de piață a Romgaz pe piața livrărilor de gaze interne din România este de 61,44%, cu 10,5% mai mare decât cota deținută în perioada similară a anului trecut.

Producția de energie electrică a Romgaz a fost de 544,66 GWh, fiind mai mare cu 341,58 GWh decât cea realizată în perioada similară a anului 2021. Cu această producție Romgaz, deține o cotă de piață de 1,95%.

În ceea ce privește vânzările de gaze ale Romgaz, atât din producție internă cât și achiziționate de la terți, acestea s-au redus în prima jumătate a anului cu 8,85%, de la 2,72 milioane mc cubi la 2,48 milioane mc.

În ceea ce privește activitatea de înmagazinare, Romgaz a facturat servici de injecție gaze în depozite pentru 781 milioane mc, în creștere cu 40% față de perioada similară a anului trecut, și servicii de extracție pentru 1,1 milioane mc, în scădere cu 23%.

Principalul acționar al Romgaz este statul român, care, prin Ministerul Energiei, deține o participație de 70% în cel mai mare producător autohton de gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
romgaz
cifra de afazeri
gaze
eectricitate