Sesiune de ușoară revenire pentru acțiunile românești, în contrast cu evoluția la nivel european

Sesiune de ușoară revenire pentru acțiunile românești, în contrast cu evoluția la nivel european
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 ian 2019

Bursa de la București a închis în creștere ușoară, cu majoritatea sectoarelor “pe verde”, în contrast cu tabloul roșu din restul Europei, dominat de îngrijorările legate de încetinirea creșterii economiei globale și a economiei chineze în particular.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După un debut de săptămână negativ, principalii indici de la București au încheiat tranzacțiile de marți cu un câștig de aproape 0,50%. Rulajul de 28,5 milioane de lei, deși în urcare raportat la sesiunea precedentă, rămâne sub media consemnată de la începutul anului, de circa 48 milioane de lei.

Indicele compozit BETPlus s-a apreciat cu 0,41%, iar indicele reprezentativ BET cu 0,48%, susținut, în principal, de acțiunile companiilor din energie. Sectorul bancar, cu o pondere importantă în structura indicelui, a pus presiune negativă și a frânat mișcarea de revenire.

GRAFIC Leul evadează cu nervozitate. A spart \ CITEȘTE ȘI GRAFIC Leul evadează cu nervozitate. A spart "cușca" tehnică și a depășit nivelul de 4,71 lei pentru un euro. Până unde va ajunge

Titlurile Băncii Transilvania (TLV), cel mai tranzacționat emitent în sesiunea de astăzi, au pierdut 0,44% din valoare, iar acțiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au depreciat cu 0,74. Cele două bănci au o pondere de circa 30% în structura BET.

Acțiunile bancare au suferit corecții și la nivel european, unde persistă temerile cu privire la evoluția principalelor economii, precum și incertitudinile legate de Brexit. Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în scădere prognozele privind creșterea economiei globale în 2019 și 2020 și a avertizat că escaladarea fricțiunilor comerciale SUA-China ar putea accentua tendința de încetinire a economiei chineze.

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a închis cu un declin de 0,36%, până la 355,09 puncte, scăderi apropiate fiind înregistrate și pentru indicii reprezentativi ai burselor din Frankfurt și Paris. La Londra, indicele FTSE100 s-a depreciat cu 1,03%, în timp ce acțiunile italiene au închis cu o pierdere de 0,97%.

În regiune, evoluțiile au fost mixte: stagnare pentru indicele PX de la Praga, -0,82% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -1,47% pentru indicele BUX de la Budapesta.

La București, aproape jumătate (12,8 milioane de lei) din rulajul total din piața de acțiuni a fost asigurat de titlurile Băncii Transilvania și ale BRD. Acțiunile celor două bănci au făcut și obiectul unor tranzacții în valoare de aproape 6 milioane de lei pe piața deal.

Tot în sectorul financiar, titlurile Fondului Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,61% pe al treilea cel mai mare rulaj al zilei, de 3,3 milioane de lei. Indicele de sector, BET-FI, a coborât cu 0,15%.

Schimburi de peste 1 milion de lei au mai fost consemnate pe titlurile Romgaz (SNG) și OMV Petrom (SNP). Acțiunile Romgaz au stagnat la prețul de 28,4 lei/unitate, pe transferuri însumând 1,43 milioane de lei, în timp ce titlurile Petrom s-au apreciat cu 1,61%, până la 0,315 lei, pe un rulaj de 1,32 milioane de lei.

BET-NG a urcat cu 1,63%, cea mai mare creștere la nivelul indicilor BVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa bucuresti
actiuni
evolutii