Sesiune negativă la bursă. Lichiditatea revine la media ultimilor ani

Sesiune negativă la bursă. Lichiditatea revine la media ultimilor ani
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 dec 2022

După o secvență de 4 sesiuni pozitive, la BVB am consemnat un recul al indicelui BET.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Presiunea la vânzare din piețele de acțiuni dezvoltate s-a menținut pentru a 3-a zi consecutiv în condițiile în care investitorii au câștiguri de marcat după raliul furibund din ultima parte a lunii noiembrie. Acesta este contextul în care nici impulsul de revenire de la Bursa de Valori București nu a mai avut suflu pentru o a 5-a ședință în succesiunea de aprecieri.

Astfel, indicele compozit BET-XT a pierdut 0,53% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,63%, până la nivelul de 12.228,85 de puncte, o corecție după breakout-ul tehnic peste media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul.

Sesiune negativă la bursă. Lichiditatea revine la media ultimilor ani

Nu a fost un declin pe linie. Dimpotrivă, titlurile cu cele mai mari volume, în echivalent 12,48 milioane lei, cele ale Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 1,60%, până la prețul de 2,0300 lei/acțiune, ceea ce a favorizat și o închidere cu 0,87% peste referință, la nivelul de 51.152,92 puncte a indicelui financiar BET-FI.

EXCLUSIV Povestea vânzării telefericului din Sinaia, din portofoliul lui Adrian Sârbu. Plângere penală la DNA și solicitare de sechestru CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Povestea vânzării telefericului din Sinaia, din portofoliul lui Adrian Sârbu. Plângere penală la DNA și solicitare de sechestru

Celpălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a avut un declin de 0,65%, în linie cu media pieței. Din structura sa, ambele acțiuni ale producătorilor de gaze naturale au avut deopotrivă deprercieri: -1,27%, până la prețul de 0,4680 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au întrunit cea de-a 2-a activitate a sesiunii, de 6,83 milioane lei, și -0,36%, până la prețul de 41,50 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au însumat schimburi de 4,49 milioane lei.

Un aspect pozitiv îl reprezintă revenirea lichidității. Rulajul pieței de acțiuni a fost – inclusiv prin aportul unui transfer de tip deal de 1,90 milioane lei cu acțiuni Digi Communications (DIGI) – de 42,37 milioane lei (8,61 milioane euro), apropiat de valoarea medie zilnică de tranzacționare a ultimilor ani care a adus BVB promovarea la statutul de piață emergentă.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV), după raliul consistent din săptămânile precedente, au avut un recul de 2,05%, până la prețul de 21,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,12 milioane lei. Aproape de reperul unor schimburi de 1 milion de lei au mai fost 2 simboluri, ambele cu închderi „pe roșu”: -2,45%, până la prețul de 13,54 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) și -0,23%, până la prețul de 43,40 lei/acțiune pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica