Sesiune negativă la BVB. Acțiunile Electrica scad cu 2,5%, până la un minim al ultimelor 21 de luni

Sesiune negativă la BVB. Acțiunile Electrica scad cu 2,5%, până la un minim al ultimelor 21 de luni
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 nov 2017

Indicii principali de la Bursa de Valori București au pierdut cu puțin peste jumătate de procent, cu un declin mai pronunțat, de peste 2%, pentru acțiuni precum Electrica, OMV Petrom și BRD Groupe Societe Generale.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Puseul de apreciere de ieri pe titlurile SIF nu a fost continuat în ședința de tranzacționare de astăzi de la BVB, în condițiile în care nu au fost confirmări cu privire la o luare în discuție în Parlament a chestiunii ridicării sau eliminării pragurilor de deținere la cele 5 societăți de investiții financiare.

Acțiunile SIF au avut închideri divergente, iar susținerea la cumpărare s-a retras subit. Astfel, dacă ieri acestea au însumat transferuri de 19,13 milioane lei, astăzi volumele au fost de peste 18 ori mai mici, de 1,06 milioane lei. Cel mai lichid emitent de la această categorie, SIF Oltenia (SIF5), abia a totalizat schimburi de aproximativ 485.000 de lei.

Indicele financiar BET-FI, care măsoară evoluția fondurilor închise de pe bursa românească, a coborât cu 0,77%, până la nivelul de 38.685,67 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), au suferit un recul de 1,07%, până la prețul de 0,8300 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,43 milioane lei.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

În ansamblu, a fost o zi negativă pentru piața de acțiuni de la București. Indicele compozit a pierdut 0,56%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,59%, până la nivelul de 7.772,96 de puncte. Cotația dă semne de ezitare la o confluență de rezistențe tehnice, respectiv pragul de referință din zona de 7.860 de puncte, media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și o linie de trend descedent conturată începând cu luna august și care tinde să coboare către preț.

Sesiune negativă la BVB. Acțiunile Electrica scad cu 2,5%, până la un minim al ultimelor 21 de luni

Pe bursele europene a fost o zi neconcludentă, cu variații contradictorii între diversele piețe: -0,47% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,10% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,25% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,16% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,02% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,46% pentru BUX de la Budapesta și -0,38% pentru indicele PX de la Praga.

La București, într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni a fost de 32,06 milioane lei (6,89 milioane euro), pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor din piața reglementată s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 0,46%, până la prețul de 2,1750 lei/acțiune, pe transferuri de 6,14 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a scăzut cu 2,12%, până la prețul de 12,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,20 milioane lei.

Indicele energetic BET-NG a avut o închidere negativă, -0,77%, în condițiile în care cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP) a pierdut 2,08% la nivelul capitalizării bursiere pe transferuri de 2,96 milioane lei, prețul stabilit la finalul orarului de tranzacționare fiind de 0,2830 lei/acțiune.

Al doilea rulaj al zilei, de 6,14 milioane lei în piața reglementată și cu o tranzacție de tip deal cu puțin peste 457.000 de lei, l-am consemnat pe titlurile Electrica (EL), care au scăzut cu 2,48%, până la prețul de 11,80 lei/acțiune, un minim al ultimelor 21 de luni pe acest emitent. Tendința descedentă a acestei acțiuni s-a accelerat după încheierea tranzacției prin care compania a cumpărat pentru 752 milioane lei participațiile deținute anterior de Fondul Proprietatea la 4 subsidiare ale sale și după rezultatele la 9 luni în care distribuitorul de energie afișează o prăbușire cu aproape 80% a profitului net, la la 95,32 milioane lei.

Titlurile ar urma să caute repere tehnice de regrupare a cumpărătorilor. Profit.ro indică pe graficul de mai jos pragurile de referință indicate ca având credibilitate în istoricul de tranzacționare pe acest emitent de către Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest.

Sesiune negativă la BVB. Acțiunile Electrica scad cu 2,5%, până la un minim al ultimelor 21 de luni

Tot de la capitolul energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 0,78%, până la prețul de 32,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,42 milioane lei. Transportatorii energetici au avut evoluții divergente. Astfel, titlurile transportatorului de gaze naturale Transgaz (TGN) au urcat cu 0,26%, până la prețul de 393,00 lei/acțiune, pe transferuri de 2,93 milioane lei, iar titlurile transportatorului de electricitate Transelectrica (TEL) au coborât cu 0,39%, până la prețul de 25,60 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,80 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
banca transilvania
romgaz
electrica
bursa
fondul proprietatea
transgaz
sif oltenia