Sesiune negativă la BVB. Investitorii amână intrarea la cumpărare până la venirea rezultatelor financiare semestriale

Sesiune negativă la BVB. Investitorii amână intrarea la cumpărare până la venirea rezultatelor financiare semestriale

Sursa foto: Engdao Wichitpunya / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 iul 2020

Acțiunile Băncii Transilvania au tras în jos o bursă românească în care cu greu investitorii au realizat tranzacții de 20 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Indicii principali de la BVB au avut o mișcare în impulsul descendent pe termen scurt conturat de la începutul acestei luni. Alunecarea către noi minime la închidere ale ultimelor 2 luni vine și în contextul unei sesiuni negative la nivel european: -0,85% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,06% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,96% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,80% pentru indicele DAX30 din Germania, -1,66% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,69% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,54% pentru indicele PX de la Praga.

Percepția de la BVB este de inerție, imprimată și de volumele slabe. „Piața este în așteptare”, spune Sever Lupu, investitor cu experiență majoră și portofoliu relevant pe bursa românească, care nu se așteaptă la mutări importante până la venirea către jumătatea lunii august a rezultatelor financiare semestriale ale companiilor listate. În opinia sa, acestea vor fi mixte, în funcție de sector. Mizează pe „scăderi, dar nu ceva monstruos” și nu nu crede în surprize pozitive semnificative din partea companiilor de la cota BVB, decât prin excepție.

Antibiotice Iași, la vreme de pandemie – impas în zona spitalelor românești, livrări la export în Marea Britanie și SUA CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași, la vreme de pandemie – impas în zona spitalelor românești, livrări la export în Marea Britanie și SUA

Fără susținere la cumpărare consistentă, pe un rulaj de numai 20,16 milioane lei (4,16 milioane euro), piața a avut un declin moderat. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,60% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,63%, până la nivelul de 8.416,87 puncte. Sub aspect tehnic, ședința este într-o secvență negativă anticipată de Profit.ro încă de săptămâna trecută, când indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești a evadat din zona de consolidare, trecând sub media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) pentru prima dată de la jumătatea lunii mai.

Sesiune negativă la BVB. Investitorii amână intrarea la cumpărare până la venirea rezultatelor financiare semestriale

Piața a fost trasă în jos de deprecierea de 1,43%, până la prețul de 2,0700 lei/acțiune, a titlurilor Băncii Transilvania (TLV) care au adunat transferuri de 9,03 milioane lei. Investitorul Sever Lupu semnalează provizionarea diferită la T1 între instituția de credit care deține locul 1 în sistemul bancar și care a avut o abordare mai conservatoare și cea mai relaxată a BRD Groupe Société Générale (BRD), în condițiile în care cele 2 bănci au structuri diferite ale portofoliilor. Rezultatele la 6 luni ar urma să înglobeze noi informații despre impactul asupra bilanțului a măsurilor de bocare a economiei luate în contextul crizei coronavirus.

Indicele financiar BET-FI a alunecat cu 0,31% sub referință, până la nivelul de 41,292,39 puncte, în timp ce celălalt indice sectorial, BET-NG, a subperformat ușor pieței, cu un declin de 0,76%, tras în jos de scădere de 1,70%, până la prețul de 0,3185 lei/acțiune a titlurilor OMV Petrom (SNP), ce au adunat schimburi însumând 3,63 milioane lei.

Profit.ro Financial Forum - Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București: Obiectivul pe 10 ani – dublarea ponderii capitalizării bursiere în PIB CITEȘTE ȘI Profit.ro Financial Forum - Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București: Obiectivul pe 10 ani – dublarea ponderii capitalizării bursiere în PIB

Ceva mai atenuată, de 0,50%, a fost deprecierea titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 30,05 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,30 milioane lei. Lupu și-a dimensionat în jos așteptările față de capacitatea companiilor de pe segmentul energetic de a returna cash către acționari. „Pentru mine s-a terminat era dividendelor babane”, spune acesta, adăugând că se așteaptă ca societățile din domeniu să fie împinse spre investiții, iar rata de distribuție de dividende din profit să coboare spre 50%. Argumentul solicitărilor din partea statului pentru a acoperi deficitul bugetar ar urma să nu fie atât de importat întrucât impactul pozitiv ar fi de doar 0,5% din PIB și 1,5% din încasărilor bugetare.

Volumele mici îl pun în gardă pe investitor că instituționalii nu sunt foarte activi, cu excepția fondurilor de pensii sau a SIF-urilor care au propriile lor politici de acumulare pe termen lung. „Stau și așteaptă”, spune despre fondurile de investiții Lupu. El este surprins de recuperarea rapidă a burselor dezvoltate, deși încă de la început nu se aștepta ca impactul acestei crize să fie precum cel din 2008-2009, când impactul crizei financiare avea multe implicații și necunoscute.

Următoarele luni ar urma să fe marcate de necunoscute și de volatilitate. Calendarul electoral va juca un rol important, iar „bursa va dansa în ritmul impus de sondajele de opinie”. Nu este vorba nu numai de România, dar și de SUA, unde este cel mai mare impact pentru economia globală. Atât timp cât epidemia de COVID-19 va rămâne doar în interiorul retoricii politice, spune Lupu, va fi bine; important este ca statul să nu se arunce în măsuri disperate, negândite, disproporționate, cu impact economic.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
sever lupu
romgaz