Sesiune pozitivă la BVB, cu o piață tractată de acțiunile bancare

Sesiune pozitivă la BVB, cu o piață tractată de acțiunile bancare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 aug 2018

Indicii principali de la Bursa de Valori București au câștigat aproximativ jumătate de procent într-o ședință în care cele mai mari tranzacții au fost realizate pe acțiunile Băncii Transilvania și BRD Groupe Société Générale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După o zi de pauză intermediară în mijlocul săptămânii la Bursa de Valori București, investitorii au venit mai degrabă cu poftă de tranzacționare. Rulajul pieței de acțiuni de 38,69 milioane lei (8,30 milioane euro), apropiat de media perioadei, a fost asigurat în proporție de aproape 50% de cele 2 acțiuni bancare lichide care dețin și ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 1,07%, până la prețul de 2,3550 lei/acțiune, pe tranzacții de 11,31 milioane lei. Dinamica a fost încă și mai accelerată, +2,06%, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au închis la prețul de 13,8600 lei/acțiune, schimburile pe acest emitent ridicându-se la 7,71 milioane lei.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Noua lege a pensiilor: statul își va reține un comision de 0,5% din contribuțiile lunare ale participanților la Pilonul II CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Noua lege a pensiilor: statul își va reține un comision de 0,5% din contribuțiile lunare ale participanților la Pilonul II

Au fost titlurile bancare cele care au tras în sus piața în ansamblul ei. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,45%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,54%, până la nivelul de 8.127,85 de puncte. Din punct de vedere tehnic, însă, sesiunea de astăzi nu a schimbat cu nimic traiectoria pe care se află piața. Indicele acțiunilor blue-chip se află pe o mișcare de respingere dintr-o confluență de rezistențe importante: 1) zona de congestie în care piața „s-a blocat” la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, 2) retragerea Fibonacci de 38,2% a întregului „swing” descendent din maximele post.criză consemnate la finele lunii aprilie și minimele locale de la începutul lunii iulie, 3) media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul.

Sesiune pozitivă la BVB, cu o piață tractată de acțiunile bancare

Contextul internațional a favorizat astăzi piața locală. Bursele europene au beneficiat de un climat de relaxare în războiul comercial, după ce China a anunțat că este pregătită pentru reluarea negocierilor cu SUA. Tabloul Blomberg indică închideri preponderent „pe verde”: +0,55% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,78% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,83% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,61% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,47% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,81% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,66% pentru indicele PX de la Praga.

Profitul net al Nuclearelectrica a crescut cu 16% în S1 2018, urmare a majorării prețului de vânzare a energiei pe fondul liberalizării totale a pieței CITEȘTE ȘI Profitul net al Nuclearelectrica a crescut cu 16% în S1 2018, urmare a majorării prețului de vânzare a energiei pe fondul liberalizării totale a pieței

Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 6,12 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,34%, până la prețul de 0,8850 lei/acțiune. Aceasta a tras în jos indicele fianciar BET-FI care, pe contrasens față de restul pieței, a pierdut 0,29%, până la nivelul de 37.745,87 de puncte. Tot din componența sa, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au urcat cu 0,72%, până la prețul de 2,1000 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,53 milioane lei. Emitentul a anunțat astăzi că a semnat contractul de vânzare-cumpărare în valoare de 140 milioane euro cu Erste Group pentru vânzarea pachetului de 6,29% din acțiunile BCR deținute de societatea din Craiova.

Segmentul energetic a avut un avans în linie cu media pieței, surprins de aprecierea cu +0,46% a indicelui sectorial BET-NG. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a câștigat 0,94% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,3210 lei/acțiune într-o sesiune în care a cumulat schimburi de 5,52 milioane lei. Tot la acest capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat pe nivelul de preț al sesiunii anterioare, de 32,20 lei/acțiune, pe transferuri de 1,48 milioane lei.

Acțiunile Sphera și Digi „sapă” după noi minime

Tranzacții de 1,16 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Sphera Franchise Group (SFG), care au avut un ricoșeu de 0,40%, până la prețul de 25,00 lei/acțiune, după scăderea de 4,23% de marți, din ziua raportării financiare semestriale potrivit căreia compania care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell a obținut un profit net de 18,76 milioane lei, cu 31,0% mai mic decât cel de 27,20 milioane lei din primele 6 luni ale anului precedent, deși vânzările în restaurante au crescut cu 44,5%, la 350,07 milioane lei, de la 242,20 milioane lei.

Dintre acțiunile listate recent, nu numai cele ale Sphera testează minimele. Astăzi, titlurile Digi Communications (DIGI) au scăzut cu 1,58%, până la prețul de 27,95 lei/acțiune cel mai coborât de la listarea acestui emitent în luna mai a anului trecut. Pentru investitorii care au participat la oferta publică, cumpărând titlurile la prețul de 40,00 lei/acțiune, impactul negativ în portofolii este de 30,12%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sphera
digi