SIF-urile redevin vedete la BVB. Acțiunile SIF Moldova explodează cu peste 12% după ce societatea a notificat piața că începe o ofertă de răscumpărare pentru 1% din titluri

SIF-urile redevin vedete la BVB. Acțiunile SIF Moldova explodează cu peste 12% după ce societatea a notificat piața că începe o ofertă de răscumpărare pentru 1% din titluri
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 iun 2018

Anunțul pentru o ofertă de răscumpărare realizată la un preț cu peste 43% peste cel de piață publicat de SIF Moldova a electrizat întregul segment al societăților de investiții financiare de la BVB, titlurile acestora având creșteri consistente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Piața de la Bursa de Valori București a fost slabă, cu oscilații nesemnificative la nivelul principalilor indici și o activitate de tranzacționare modestă, pe piața de acțiuni fiind rulat numai echivalentul a 20,93 milioane lei (4,48 milioane euro).

Este un parcurs în acord cu mișcările mai degrabă anemice la nivelul indicilor europeni principali sau chiar de declin în Europa Centrală și de Est, așa cum o arată tabloul Bloomberg: +0,11% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,00% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,01% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,38% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,60% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,32% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,29% pentru indicele PX de la Praga.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Parlamentul a adoptat înființarea Fondului Suveran, cu 33 companii de stat. Fondul nu va avea garanții guvernamentale și va putea vinde pachete majoritare. Noua LISTĂ de companii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Parlamentul a adoptat înființarea Fondului Suveran, cu 33 companii de stat. Fondul nu va avea garanții guvernamentale și va putea vinde pachete majoritare. Noua LISTĂ de companii

Piața de la București a avut, însă, o poveste a ei. Activitatea de tranzacționare a fost impulsionată brusc pe acțiunile SIF, care au avut aprecieri consistente, în contextul unui anunț privind o ofertă publică de răscumpărare.

Astfel, SIF Moldova (SIF2) va derula în perioada 20 iunie – 10 iulie o operațiune de piață care vizează achiziționarea a 11,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 1,08% din capitalul social, prețul avansat fiind de 1,8180 lei/acțiune, cu 43,15% peste precedentul preț de închidere de 1,2700 lei/acțiune. Valoarea ofertei ar urma să se ridice la aproape 20,00 milioane lei (4,29 milioane euro).
Este anunțul care a antrenat o explozie de 12,44%, până la prețul de 1,4280 lei/acțiune, pe transferuri de 1,41 milioane lei, a titlurilor SIF Moldova. La acest nivel, capitalizarea de piață a companiei se cifrează la 1,44 miliarde lei (310,39 milioane euro).

Investitorii au încercat să ducă SIF-urile în tandem

Deși este o operațiune de piață care privește strict SIF Moldova, mișcarea a fost de contagiune pe tot segmentul societăților de investiții financiare, care au consemnat aprecieri consistente. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au urcat cu 3,31%, până la prețul de 1,9980 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,34 milioane lei.

Pe tranzacții însumând 1,08 milioane lei, celelalte SIF-uri au avut creșteri importante, după cum urmează: SIF Transilvania (SIF3), cu un avans de 4,05%, SIF Banat Crișana (SIF1), cu un salt de 9,76%, și SIF Muntenia (SIF4), cu un impuls de 6,23%.

Aprecierea medie pe sectorul fondurilor închise de investiții a fost de 5,32%, dată de indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 38.425,08 puncte. Acesta a fost tras în jos de titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au staționat pe nivelul de referință al sesiunii precedente, de 0,9000 lei/acțiune, pe transferuri de 1,71 milioane lei.

Restul pieței este blocată. Unde s-a înțepenit indicele BET

Prin contrast, ansamblul pieței a fost aproape în neclintire. Indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,02%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 0,01%, până la nivelul de 8.292,54 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele este blocat între cea mai scurtă medie mobilă care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), și o rezistență puternică multiplu testată în ultimele sesiuni. Este vorba despre zona unde se întâlnesc media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat.

SIF-urile redevin vedete la BVB. Acțiunile SIF Moldova explodează cu peste 12% după ce societatea a notificat piața că începe o ofertă de răscumpărare pentru 1% din titluri

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 4,20 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au depreciat cu 0,20%, până la prețul de 2,4450 lei/acțiune, nivel la care instituția de credit are o capitalizare de piață de 10,61 miliarde lei (2,28 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a urcat cu 0,15%, până la prețul de 13,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,41 milioane lei.

Al 2-lea rulaj al zilei, de 3,50 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Digi Communications (DIGI), care au scăzut cu 1,18%, până la nivelul de 33,60 lei/acțiune, reper cu 16,00% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare care a adus acest emitent la cota BVB în luna mai a anului trecut.

Pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a urcat cu 0,09%, activitatea de tranzacționare a fost mai slabă decât de obicei. Cele mai lichide titluri, cu schimburi însumând aproimativ 1 milion de lei, au fost cele ale Romgaz Mediaș (SNG), Transgaz (TGN) și OMV Petrom (SNP).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
digi communications
brd
sif moldova
sif oltenia
bvb
bursa
romgaz