Titlurile de stat pentru populație - tranzacționate pe bursă peste prețul de subscriere

Titlurile de stat pentru populație - tranzacționate pe bursă peste prețul de subscriere

Sursa foto: Karenr / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 aug 2020

Toate cele 3 emisiuni cu valoare totală de peste 2 miliarde de lei plasate de Ministerul Finanțelor Publice cresc pe piața secundară după prima oră de tranzacționare de pe bursă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Obligațiunile guvernamentale vândute către populație la jumătatea acestei veri de Ministerul Finanțelor Publice au intrat astăzi la tranzacționare și toate cele 3 instrumente financiare se tranzacționează peste valoarea nominală la debutul sesiunii de la Bursa de Valori București. Cel mai mare interes este pentru emisiunea în lei cu scadența la 4 ani (R2408A), care însuma transferuri de aproape 200.000 de lei la orele prânzului și a atins prețul de 101,42 lei/titlu, ceea ce reprezintă o creștere de 1,42% față de prețul la care au fost plasate către public.

„Avem cea mai mare subscriere de la populație pe care o primim la Ministerul de Finanțe într-o lună de zile”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, la evenimentul de deschidere a ședinței de la BVB. „Sincer, m-a surprins, pentru că este un context dificil prin care trece economia globală și economia României; m-a surprins succesul, dar îl acceptăm și o să ne mândrim cu el.”

Schema de ajutor de stat pentru consumul energetic contribuie decisiv la triplarea profitului net semestrial al Alro Slatina CITEȘTE ȘI Schema de ajutor de stat pentru consumul energetic contribuie decisiv la triplarea profitului net semestrial al Alro Slatina

Emisiunea de titluri de stat pentru populație va continua și în 2021, fiind posibil ca și în acest an să mai fie realizată încă o astfel de emisiune, a anunțat totodată ministrul.

Sistemul Bursei a procesat săptămâna trecută plasamentele celor 3 emisiuni de titluri de stat în programul Fidelis al Ministerului Finanțelor Publice. Astfel, cea mai mare sumă, de 814,55 milioane lei a fost realizată pe emisiunea cu simbolul R2508AE denominată în euro și scadentă în vara anului 2025. Titlurile cu maturitate în 2022 (R2208A) au fost procesate pentru o valoare de 562,37 milioane lei, iar cele cu scadența în 2024 (R2408A) au însumat volume echivalente cu 662,49 milioane lei

„Dobânzile au fost atractive”, explică succesul emisiunii directorul general al Bursei de Valori București Adrian Tănase, făcând comparație nu numai cu dobânzile la depozitele bancare, dar și cu randamentele din piața secundară unde cotează băncile pentru alte instrumente emise de Finanțele Publice. BVB vede exercițiul de piață ca parte a demersului de a dezvolta comunitatea de investitori locală. „Ne face optimiști să credem că populația din România începe să înțeleagă mecanismele pieței de capital”, mai spune Tănase.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
florin citu
adrian tanase
mfp
obligatiuni