Titlurile financiare, din nou vedetele de la BVB

Titlurile financiare, din nou vedetele de la BVB

Sursa foto: dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 feb 2017

Acțiunile SIF Moldova s-au corectat cu 4,6% după anunțul privind distribuirea profitului pe anul 2016 pe cel mai mare rulaj din piața reglementată, de 8,86 milioane lei, în timp ce pe piața deal s-au efectuat tranzacții speciale cu 15 milioane titluri Fondul Proprietatea, în valoare de 13,65 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pentru o zi, Bursa de Valori București a afișat un tabloul al tranzacțiilor asemănător cu cel de acum câțiva ani. Fondul Proprietatea și titlurile SIF au adunat schimburi în valoare de 24,42 milioane lei, reprezentând 44,07% din rulajul de 55,72 milioane lei (4,95 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Cea mai mare parte a acestor transferuri pe segmentul financiar au fost concentrate pe 2 emitenți. Astfel, pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), cu o zi înaintea desfășurării Adunării Generale a Acționarilor au fost efectuate tranzacții speciale pe piața deal cu 15 milioane titluri, în valoare de 13,65 milioane lei, în timp ce pe piața reglementată, transferurile cu titlurile Fondului s-au cifrat la 1,02 milioane lei într-o zi în care cotația a urcat cu 1,10%, pentru o închidere la prețul de 0,9150 lei/acțiune, cu un pas de cotare peste prețul de 0,9100 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare lansată la jumătatea acestei luni pentru un număr de 640 milioane titluri FP.

Abia întors de la MBA-ul din Viena, Marius Moldovan a fost revocat de SIF Transilvania din calitatea de membru al directoratului CITEȘTE ȘI Abia întors de la MBA-ul din Viena, Marius Moldovan a fost revocat de SIF Transilvania din calitatea de membru al directoratului

Mai puțin încrezători privesc investitorii către programul de răscumpărare al SIF Moldova (SIF2). Titlurile societății de investiții financiare s-au depreciat cu 4,57%, până la prețul de 0,8140 lei/acțiune, pe primul rulaj al segmentului regular, de 8,86 milioane lei. Reacția pieței survine în contextul în care SIF Moldova a anunțat distribuirea unui dividend brut de 0,044 lei/acțiune, care calculat la nivel net și raportat la prețul închiderii de azi conferă acționarilor un randament de 5,14%.

Societatea completase distribuirea de cash printr-un program de răscumpărări pentru un număr de 29 milioane acțiuni proprii, reprezentând 2,8% din capitalul social. Acțiunile răscumpărate ar urma să fie anulate, diminuându-se astfel capitalul social. SIF Moldova derulează și în prezent un astfel de program de buy-back, în cadrul căruia, săptămâna trecută au fost achiziționate 282.500 de acțiuni cu simbolul SIF2, în valoare de aproximatv 240.000 de lei, potrivit raportării de astăzi a emitentului.

Indicele BET, din nou peste pragul psihologic de 8.000 de puncte

Șocul de pe titlurile SIF Moldova s-a resimțit negativ asupra indicelui financiar BET-FI, care s-a depreciat cu 0,65%, până la nivelul de 31.844,21 puncte, într-o zi „verde” pe piața de capital românească. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,69%, în timp ce indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,71%, pentru o închidere la nivelul de 8.009,95 puncte, în zona maximelor post-criză.

Este o păstrare a elanului pozitiv. La finele săptămânii trecute, Laurențiu Roșoiu, director general adjunct la Star Asset Management, declara pentru Profit.ro că trecerea în viteză și pe volume consistente peste pragul de rezistență din zona de 7.600 de puncte, dat de ultimele maxime relative din vara anului 2015, este un semn favorabil pentru bursa locală.

În Europa, acțiunile au început săptămâna indecis

Remarcabil, ascensiunea de azi a cotațiilor, s-a realizat pe fondul unei sesiuni europene neconcludente. Astfel, indicele Euro Stoxx 50 a avansat cu 0,16%, o dinamică similară având-o și indicele DAX al bursei de la Frankfurt. Pentru indicele FTSE100 de la Londra s-a apreciat cu 0,13%, în timp ce indicele CAC40 de la Paris a alunecat marginal sub referința de vineri.
La nivel regional, declinul burselor a fost minor: -0,08% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,04% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,15% pentru indicele PX de la Praga.

Evoluții divergente pe titlurile din sectorul energetic

Pe locul 2 în topul rulajelor din piața reglementată de la București, cu transferuri de 6,25 milioane lei, s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au apreciat cu 1,16%, până la prețul de 0,3045 lei/acțiune. Acest nivel aduce un randament de 45,00% investitorilor instituționali care au cumpărat în octombrie la prețul de 0,2100 lei/acțiune în oferta de vânzare pentru 6,4% din titluri derulată de Fondul Proprietatea (FP). În același timp, investitorii persoane fizice care au cumpărat la prețul de 0,1995 lei/acțiune subscriind în primele 4 zile lucrătoare ale ofertei puteau azi marca un câștig de 52,63%.

Tot pe segmentul energetic, al cărui indice BET-NG a urcat cu 0,54%, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au adunat schimburi de 5,33 milioane lei, într-o zi în care au crescut cu 2,25%, până la prețul de 363,00 lei/acțiune. Celălalt transportator, cel de energie electrică, Transelectrica (TEL) a reunit pe segmentul deal, tranzacții speciale în valoare de 4,95 milioane lei.

Închideri negative am consemnat pe titlurile Oil Terminal (OIL) care au adunat transferuri peste media obișnuită a acestui emitent, de 1,97 milioane lei, și pe cele ale Romgaz (SNG), având volume echivalente cu 1,22 milioane lei, deprecierile fiinde 0,66% și, respectiv 1,07%.

Tranzacții de aproximativ 2 milioane euro pe acțiunile bancare

Cea mai lichidă acțiunea a anului trecut, cea a Băncii Transilvania (TLV), a cumulat tranzacții de 6,02 milioane lei, într-o zi în care cotația a urcat cu 0,92%, până la prețul de 2,7350 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 9,97 miliarde lei (2,21 miliarde euro). Celălalt titlu bancar vizibil de la cota BVB, cel al BRD Groupe Societe Generale (BRD), a staționat pe nivelul de referință de vinerea trecută, de 11,98 lei/acțiune, pe schimburi însumând 2,22 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
fondul proprietatea
banca transilvania
brd
transelectrica
transgaz
oil terminal