De ce vinde miliardarul „vultur” Paul Singer la Fondul Proprietatea. Crede că revenirea economică globală este distorsionată de „extremismul monetar” și că piețele vor fi lovite la pierderea încrederii în autorități

De ce vinde miliardarul „vultur” Paul Singer la Fondul Proprietatea. Crede că revenirea economică globală este distorsionată de „extremismul monetar” și că piețele vor fi lovite la pierderea încrederii în autorități

Paul Singer, fondator al Elliott Management.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 iul 2017

De la începtul anului, cel mai important acționar de portofoliu nerezident de la bursa românească, grupul de fonduri „vulturești” al lui Elliott Management, a vândut acțiuni Fondul Proprietatea de aproape 130 milioane dolari. Proprietarul Paul Singer este îngrijorat de posibilitatea dezlănțuirii unei crize la pierderea încrederii piețelor în factorii de decizie și băncile centrale care au orchestrat o „revenire distorsionată” după 2008. „Nu cred că sistemul financiar este solid.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Manchester Securities, vehiculul financiar prin care magnatul american Paul Singer ajunsese la o deținere de peste 21% din acțiunile Fondului Proprietatea (FP), vinde constant titluri ale Fondului de la începutul anului, iar numai în prima jumătate a verii vânzările s-au ridicat la 148,70 milioane acțiuni, în valoare de 130,24 milioane lei (32,69 milioane dolari).

Ar putea fi vorba nu doar de o marcare a unui profit chiar și de 100% pentru o deținere de peste 5 ani, ci și de o repliere a miliardarului în așteptarea unei posibile crize. „Sunt foarte îngrijorat de unde suntem în termeni de sistem financiar, economie americană și economie globală”, a declarat pentru Bloomberg TV Singer, care în piețele financiare internaționale și-a câștigat reputația de „vultur” pentru felul cum obține câștiguri din fructificarea instrumentelor de credit deteriorat achiziționate la prețuri mici în condiții de stres.

Pariu pe scăderea în octombrie a bursei din New York. Dacă bursa cade, investitorul câștigă nu mai puțin de 262 milioane dolari. Ce poate provoca prăbușirea CITEȘTE ȘI Pariu pe scăderea în octombrie a bursei din New York. Dacă bursa cade, investitorul câștigă nu mai puțin de 262 milioane dolari. Ce poate provoca prăbușirea

Ultima vânzare realizată de Machester Securities Corp. a fost pe piața Specialized Market Fund de la Londra pe 21 iulie, conform raportării către BVB, unde a înstrăinat un număr de aproape 121.000 de certificate de depozit (GDR), încasând suma de 1,34 milioane dolari (5,31 milioane lei). La București, cu o zi înainte, vehiculul folosit de grupul Elliott pentru plasamentele în România vânduse 35,31 milioane acțiuni ale Fondului pentru 30,79 milioane lei (7,84 milioane dolari).

O revenire economică doar pentru cei bogați

Singer nu crede în robustețea creșterii economice globale post-criză, pe care o caracterizează drept „revenire distorsionată”. Au fost 9 ani de distorsiune a piețelor antrenate de stimulii băncilor centrale, un veritabil „extremism monetar”. Revenirea are caracteristica de a fi fost inegală și incompletă. Clasa de mijloc, zice Singer, încă este sub stres și nu a beneficiat de infuziile de lichiditate ale băncilor centrale, ceea ce alimentează un val de populism.

Sunt 9 ani de levitare la niveluri ridicate ale prețurilor acțiunilor, imobilelor de lux, obiecte de artă. „Lucruri pe care cei bogați le cumpără”, sintetizează Singer.

Engie respinge acuzațiile Fondului Proprietatea: \ CITEȘTE ȘI Engie respinge acuzațiile Fondului Proprietatea: "Încearcă să-și vândă deținerea". FP a mai acuzat în trecut și Engie, și E.ON de "sifonare" de bani

Elliott Management, societate cu active în administrare de 31 miliarde dolari, vinde acțiunile FP tot într-o zonă de maxime istorice. Descărcările” au început în februarie, iar de atunci, conform datelor agregate de Profit.ro pe baza raportărilor către bursă, vânzările s-au ridicat la 611 milioane acțiuni, echivalentul a 536 milioane lei (129 milioane dolari).

O mare parte a acestor vânzări se realizează chiar căre Fond. Cea mai mare parte a acestor vânzări sunt chiar către Fond care derulează un program de răscumpărări. Astfel, în oferta publică de răscumpărare procesată pe data de 21 martie, Manchester Securities a vândut la București și Londra 221,42 milioane acțiuni FP și pentru care a încasat 201,32 milioane lei (47,64 milioane dolari).

Pierdere abruptă a încrederii în băncile centrale

Singer nu vede un climat bun pentru piețele de acțiuni. După ce în urmă cu câteva săptămâni vorbea despre dezlănțuirea „iadului burselor”, el și-a reiterat în ultima intervenție neîncrederea față de echilibrele din piețe, amintind că economia este încă și mai datorată decât era înaintea crizei precipitate în 2008. Intervențiile băncilor centrale nu au remediat cu nimic aceste probleme. „Nu cred că sistemul financiar este solid”,  a afirmat magnatul american.

Deznodământul pe care îl întrevede este negativ. „Nu cred că încrederea este justificată în factorii de decizie și bancherii centrali, iar faptul că încrederea nu a fost pierdută până acum este evident, dar când va fi pierdută, cred că se va întâmpla într-o manieră abruptă și va lovi în piețele de bonduri, de acțiuni și în instituțiile financiare”, a conchis „vulturul” de la Fondul Proprietatea.

Profit.ro a relatat recent că cel mai mare investitor de pe piețele de bonduri reduce masiv riscul, bursa de la New York a ajuns la niveluri extreme la care nu a mai fost de la vârfurile pre-criză din anii 1929 și 2000, iar un fost oficial american atenționa că mai sunt doar 70 de zile până la debutul crizei financiare, vorbind de "calmul dinaintea unei furtuni gigantice".

viewscnt
Afla mai multe despre
paul singer
fondul proprietatea
elliott management
bvb
bursa
criza
bonduri
banci centrale