Volumele se reduc drastic la BVB

Volumele se reduc drastic la BVB

Sursa foto: dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 mar 2021

Piața de acțiuni românească a fost pe o tendință de apreciere, însă nesusținută de lichiditate. Cel mai lichid instrument financiar a fost pe segmentul titlurilor de stat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa americană a avut o primă jumătate de ședință marcată de presiune la vânzare și volatilitate sporită într-o notă care marchează piața încă din a 2-a jumătate a săptămânii trecute. La BVB, această etapă de incertitudini s-a resimțit printr-o retragere de la tranzacționare a jucătorilor. Rulajul pe segmentul acțiuni s-a prăbușit la 20,90 milioane lei (4,28 milioane euro) fiind mai mic de jumătate decât media ultimilor ani care a fost la baza deciziei agenției de evaluare financiară FTSE Russell de a promova bursa locală la statutul de piață emergentă.

De fapt, lucrurile au stat într-atât de prost încât cele mai tranzacționate acțiuni, cele ale Fondului Proprietatea (FP), abia au adunat schimburi de 2,43 milioane lei într-o zi în care cotația a urcat cu 0,32%, până la prețul de 1,5900 lei/acțiune. De fapt, lichiditatea a fost atât de slabă încât, revenite la tranzacționare după 4 ani de la un șoc care a adus compania în insolvență, titlurile Romcab Târgu Mureș (MCAB) să se situeaze pe locul 2 în clasamentul transferurilor, cu o activitate de 1,92 milioane lei.

Vrancart Adjud și-a înjumătățit câștigul net anul trecut CITEȘTE ȘI Vrancart Adjud și-a înjumătățit câștigul net anul trecut

Sub aspectul cotațiilor, sesiunea a fost, însă, pozitivă: +0,83% pentru indicele compozit BET Plus, +0,73% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 47,325,94 puncte, +0,76% pentru indicele energetic BET-NG și +0,88% pentru indicele BET, care, la nivelul de 10.340,80 puncte, a trecut peste media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cumse vede pe graficul atașat.

Volumele se reduc drastic la BVB

La direcția pieței au contribuit titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au crescut cu 2,82%, până la prețul de 1,79 milioane lei, pe tranzacții de 1,79 milioane lei, și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care s-au apreciat cu 2,65%, până la prețul de 14,74 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,09 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a avansat cu 1,38%, până la perțul de 2,2000 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi.

Titlurile Purcari Wineries (WINE) au avut un salt de 6,25%, până la prețul de 25,50 lei/acțiune, pe transferuri de 1,56 milioane lei, pragul de 1 milion de lei mai fiind depășit și de cea mai lichidă acțiune din piața AeRO. Titlurile Agroland (AG) s-au corectat cu 4,59%, până la prețul de 20,80 lei/acțiune.

Cele mai tranzacționate instrumente financiare de la BVB au fost titlurile de stat denominate în euro și scadente în anul 2025 (R2512AE), care au adunat o activitate în echivalent 5,16 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
nuclearelectrica
fondul proprietatea
agroland
romcab