Zi de corecții la bursă. Acțiunile producătorilor de gaze naturale s-au oprit din declin

Zi de corecții la bursă. Acțiunile producătorilor de gaze naturale s-au oprit din declin
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 sep 2021

Indicii principali de la BVB au pierdut o cincime de procent, într-un impuls imprimat de acțiunile Băncii Transilvania și în continuarea unei corecții din maximele recente.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Într-un răstimp în care și piața de acțiuni americană se află într-o etapă de retrageri, bursa românească s-a oprit din avântul care a dus-o pe maxime istorice la sfârșitul lunii trecute. Necunoscutele legate de criza guvernamentală, soluțiile pentru șocul energetic așteptat în această toamnă și dinamica rezultatelor unor societăți listate induc o reticență la cumpărare a investitorilor.

Piața se află într-o secvență corectivă mai amplă, chiar dacă mișcarea a fost mai degrabă laterală și indicii nu s-au îndepărtat foarte mult de valorile record. Cu trendul ascendent ajuns cel puțin în pauză și o mulțime neclarități, este o perioadă de marcări de profituri. Așa s-a în întâmplat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au coborât cu 1,28%, până la prețul de 2,6950 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,76 milioane lei. Tot pe segmentul bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au retras cu 0,32%, până la prețul de 18,60 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,32 milioane lei.

SURPRIZĂ - Safety Broker, liderul pieței, își amână listarea la bursă, argumentând prin posibilul faliment al City Insurance și propunerile ASF de modificare a legislației privind asigurările auto CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - Safety Broker, liderul pieței, își amână listarea la bursă, argumentând prin posibilul faliment al City Insurance și propunerile ASF de modificare a legislației privind asigurările auto

Sunt mișcări care au avut puterea de a da culoare „roșie” sesiunii bursiere cu un rulaj de 43,42 milioane lei (8,77 milioane euro) al pieței de acțiuni. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,20% și indicele reprezentativ BET avut un declin de 0,19%, până la nivelul de 12.265,25 puncte, fiind din punct de vedere tehnic în zona mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Zi de corecții la bursă. Acțiunile producătorilor de gaze naturale s-au oprit din declin

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,44%, în condițiile unui ricoșeu pozitiv al acțiunilor producătorilor de gaze naturale după ce în sesiunea anterioară acestea au suferit deprecieri în contextul vehiculării la cel mai înalt nivel guvernamental a perspectivei plafonării de facto a prețurilor la gazele naturale.

Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,32%, până la prețul de 0,4700 lei/acțiune, pe cele mai mari transferuri ale zilei, de 16,42 milioane lei, și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,47%, până la prețul de 32,15 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,23 milioane lei. Tot pe segmentul energetic, pe o activitate de 1,89 milioane lei, titlurile Electrica (EL) au scăzut cu 0,18%, până la prețul de 11,18 lei/acțiune, un nou minim al ultimelor 11 luni.

Electroargeș trece pe profit la S1, după o pierdere catastrofală CITEȘTE ȘI Electroargeș trece pe profit la S1, după o pierdere catastrofală

Aflate într-o creștere parabolică pe fondul știrii că vor fi incluse de săptămâna viitoare în structura indicelui pentru piețe emergente al FTSE Russell, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) s-au corectat cu 0,92%, până la prețul de 1,2920 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 4,80 milioane lei.

Într-o mișcare asemănătoare, titlurile MedLife (M) au suferit, de asemenea, un recul de 1,72%, până la prețul de 17,10 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,04 milioane lei. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au câștigat 0,35%, până la prețul de 1,7400 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,89 milioane lei, într-o zi în care indicele financiar BET-FI a alunecat cu 0,01% sub referință, până la nivelul de 51.794,59 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
teraplast