Zi de corecții la bursă. În piață există percepția că acțiunile sunt „obosite”

Zi de corecții la bursă. În piață există percepția că acțiunile sunt „obosite”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 nov 2019

După atingerea unui nou maxim post-criză, piața a bătut în retragere, sesiunea având un clasament al tranzacțiilor stabilit de FTSE Russell, cu un top 3 format din acțiunile care vor intra în structura indicelui All Cap al agenției de evaluare financiară. În piață există percepția că trendul de creștere nu mai are suflu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comportamentul repetat de peste 20 de ori în acest an, în care un nou maxim local a fost amendat imediat de o sesiune de retragere sau chiar de o secvență corectivă mai amplă, a reapărut în ședința de astăzi de la BVB. După ce cu o zi înainte fusese atinsă o nouă valoare record a ultimilor peste 10 ani, acum piața a bătut pasul înapoi preț de o cincime de procent.

Gabriel Iliescu este investitor experimentat și are un portofoliu relevant la Bursa de Valori București, iar acum percepe faptul că acțiunile lichide „sunt obosite după atâta creștere”. Se referă atât la titlurile bancare, cât și la cele din domeniul energetic. „Au suflu din ce în ce mai puțin”, a declarat acesta pentru Profit.ro. Este interesant că, la un interval de 2 zile, acest mesaj se repetă. Liviu Moldovan, timp de peste 20 de ani observator al piețelor bursiere în calitate de trader și apoi de realizator de emisiuni TV cu teme economice, califica drept epuizat actualul trend.

CONFIRMARE Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, noul președinte al Bursei de Valori București. \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, noul președinte al Bursei de Valori București. "Vrem să construim credibilitate", spune câștigătorul

Susținerea la cumpărare este, într-adevăr, slabă. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 21,14 milioane lei (4,42 milioane euro), concentrat în proporție de peste jumătate pe primele cele mai tranzacțonate 3 acțiuni, probabil decloc întâmplător aceleași cu cele care ar urma să intre din luna septembrie a anului viitor în cadrul indicelui FTSE Russell All Cap, după promovarea bursei locale la statutul de piață emergentă.

Astfel, cea mai mare activitate din piața reglementată, în valoare de 4,19 milioane lei în piața reglementată, au avut-o titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au crescut cu 0,40%, până la prețul de 37,65 lei/acțiune. Totuși, cea mai mare lichiditate au avut-o titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au adunat schimburi de 2,67 milioane lei pe segmentul regular, dar și singurul transfer special dn piața deal, în valoare de 3,93 milioane lei.

Iliescu are acțiuni ale instituției de credit care au urcat cu 0,20%, până la prețul de 2,4600 lei/acțiune, nivel care îi dă emitentului o capitalizare bursieră de 12,83 miliarde lei (2,68 miliarde euro). Își menține expunerea pentru a fructifica actualul trend, după cum are în portofoliu și titluri din eșalonul 2 de la care are așteptări. El a menționat aici acțiunile Vrancart Adjud (VNC) și Compa Sibiu (CMP). Nu știe dacă rezultatele financiare vor cântări într-un fel. „Analiza fundamentală chiar nu mai contează nici la noi ,nici în Vest”, afirmă amuzat. „Pur și simplu după trend se merge.”

Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând CITEȘTE ȘI Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând

La BVB, piața este în ascensiune, dincolo de poticneala de astăzi. Indicele compozit BET Plus s-a retras cu 0,19%, ar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,20%, pânăm la nivelul de 9.713,16. Trendul pozitiv însă rămâne robust, cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow și cu media mobilă exponențial de 21 de zile (EMA21) funcționând ca suport dinamic pentru toate corecțiile, încă de la începutul verii, așa cum se vede pe graficul atașat.

Zi de corecții la bursă. În piață există percepția că acțiunile sunt „obosite”

Pe piețele externe, ziua a fost de corecții, încă din sesiunea asiatică. În Europa, tabloul Bloomberg este zugrăvit în nuanțe de roșu: -0,11% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,33% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,22% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,16% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,69% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,65% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,43% pentru indicele PX de la Praga.

La București, o acțiunea sensibilă la mișcările piețelor externe, cea a Fondului Proprietatea (FP), a fost lovită. Cotația a suferit un recul de 1,26%, până la prețul de 1,1750 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 2,57 milioane lei. Cu toate acestea, declinul nu a avut puterea de a trage în jos indicele fondurilor închise de investiții BET-FI, care a avansat cu 0,49%, până la nivelul de 44.809,75 de puncte, în condițiile unei zile bune pentru acțiunile SIF. Cele mai lichide dintre acestea, cele ale SIF Transilvania (SIF3), s-au apreciat cu 1,50%, până la prețul de 0,3380 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,92 milioane lei.

O dinamică apropiată, +1,27%, au avut-o titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au închis la nivelul de 2,4000 lei/acțiune o sesiune în care a cumulat volume echivalente cu  aproximativ 905.000 de lei. Acestea se află pe un impuls de creștere imprimat de votul din Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de luni în favoarea unui program de răscumpărări pentru un număr de pentru un număr de 38,39 milioane acțiuni proprii, reprezentând 6,61% din capitalul social.

După ședința cu tranzacția șoc în echivalent de peste 63 milioane lei, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au stabilizat la prețul de 0,4360 lei/acțiune, pe transferuri de 1,14 milioane lei. La fel de aplatizat a fost și indicele energetic BET-NG în structura căreia este cel mai important emitent. Acesta a consemnat un avans de 0,15%. Cu impact asupra problemei exploatărilor de zăcăminte în Marea Neagră ale OMV Petrom, după închiderea ședinței de tranzacționare, în piață a ajuns știrea potrivit căreia Exxon Mobil a scos la vânzare participația în Neptun Deep, estimată la doar 250 milioane dolari, ca parte a unui program de vânzări active de 25 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif transilvania