Povestea restaurantului comunist din Alexandria închis de ISU după Colectiv, dar listat la BVB și cu buget aprobat de Guvern

Povestea restaurantului comunist din Alexandria închis de ISU după Colectiv, dar listat la BVB și cu buget aprobat de Guvern
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 iul 2016

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), instituție aflată în coordonarea Ministerului Economiei, a elaborat recent un proiect de hotărâre de Guvern de aprobare a bugetului pe 2016 al companiei Comalex SA din municipiul Alexandria. Fosta Întreprindere Comercială de Stat de Produse Alimentare și de Alimentație Publică Alexandria, listată acum pe platforma alternativă a Bursei de Valori București (BVB), a rămas cu câteva localuri, spații comerciale și de birouri în municipiu și a terminat anul trecut cu afaceri de puțin peste jumătate de milion de lei, pierderi de 419.000 lei și 7 angajați, din care 1 director, 3 lucrători TESA și 3 lucrători comerciali la restaurantul Bulevard.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

AAAS controlează Comalex cu 53,6% din acțiuni, celălalt acționar semnificativ fiind Cristian Cristu (19,03%).

Potrivit proiectului de buget, pentru anul acesta este preconizată reducerea numărului de salariați de la 7 la 3 și trecerea pe profit net, bugetat la 56.000 lei. Motivul concedierilor este că, în ianuarie anul acesta, restaurantul Bulevard din Alexandria, singurul activ operat direct de Comalex, a fost închis. Asta după ce Inspectoratul pentru Situații de Urgență Teleorman a constatat, în urma unei inspecții din noiembrie anul trecut, derulată la puțin timp după tragedia din clubul bucureștean Colectiv, nerespectarea normelor de securitate la incendiu.

Jucătorii de la BVB supraviețuitori Brexit-ului. Indicele BET a depășit valoarea de dinaintea aflării rezultatului referendumului din Marea Britanie CITEȘTE ȘI Jucătorii de la BVB supraviețuitori Brexit-ului. Indicele BET a depășit valoarea de dinaintea aflării rezultatului referendumului din Marea Britanie

Comalex a contestat amenda primită de la ISU și dispoziția de închidere a restaurantului Bulevard, iar Judecătoria Alexandria i-a acceptat contestația în martie, însă Inspectoratul a făcut apel la Tribunalul Teleorman. Primul termen al apelului este programat pe 12 iulie.

"Veniturile bugetate pentru anul 2016 sunt mai mici cu 104.000 lei, deoarece în anul 2015 s-au înregistrat venituri din vânzare de marfă în restaurantul Bulevard, care, începând cu luna ianuarie 2016, a fost închis, urmând ca spațiul să fie închiriat", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG privind bugetul Comalex pe 2016.

Potrivit documentelor Comalex, principalul client al restaurantului Bulevard din Alexandria era Inspectoratul Județean de Poliție Teleorman, pentru care societatea livra hrană pentru deținuți.

Schimbări în Guvern la nivelul agențiilor. Cioloș a preluat în coordonare directă Statistica CITEȘTE ȘI Schimbări în Guvern la nivelul agențiilor. Cioloș a preluat în coordonare directă Statistica

"Problemele ce au mai rămas de rezolvat la restaurantul Bulevard sunt următoarele: utilajele frigorifice sunt vechi și depășite, fețele de masă, naproanele sunt vechi și trebuie înlocuite, mesele și scaunele sunt uzate cu o vechime de peste 15 ani și trebuie înlocuie în proporție de 95%. La activitatea de dezvoltare, din lipsa fondurilor de investiții, au fost amânate lucrările de modernizări la restaurantul Bulevard, respectiv amenajare sala de mese, reînnoire veselă și tacâmuri, schimbare tâmplărie ferestre. Menționăm că acestea sunt strict necesare, fiind prevăzute în normativele legale de funcționare a restaurantelor", se arată în raportul anual pe 2015 al Comalex SA, remis BVB.

Salariul mediu la Comalex este de 1.042 lei pe lună. Directorul general al companiei este, din 2010, Ionuț Tolea, fost șef la Service Ciclop SRL și fost consilier local la primăria sectorului 5 București din partea PDL. Președintele Consiliului de Administrație este Petre Cioabă, consilier județean la CJ Teleorman din partea PSD.

În septembrie 2015, Comalex anunța investitorii de la Bursă că, "din dorința de revigorare a veniturilor acestei activități, conducerea societății a demarat acțiuni specifice de publicitate prin panotaj stradal și atragerea de noi clienți prin diversificarea preparatelor servite în cadrul restaurantului".

Bancherii domină topul indemnizațiilor din companiile de stat. Halalai (Eximbank) câștigă mai mult decât Ghețea (CEC Bank) CITEȘTE ȘI Bancherii domină topul indemnizațiilor din companiile de stat. Halalai (Eximbank) câștigă mai mult decât Ghețea (CEC Bank)

Celelalte active ale Comalex constau în clădiri din Alexandria pe care compania le închiriază, respectiv încă un restaurant, Sah Bar, complexul Burnas, compus din berărie, bar, braserie și patiserie, un depozit, un garaj auto, un laborator CTC și mai multe spații de birouri. Anul trecut, Comalex a încasat din chirii suma totală de 419.000 lei.

Comalex SA este fosta Întreprindere Comercială de Stat de Produse Alimentare și de Alimentație Publică Alexandria, care cuprindea toate magazinele alimentare și toate unitățile de alimentație publică din municipiu. După 1989, societatea a fost parțial privatizată, însă statul nu a reușit până acum să-și vândă integral pachetul majoritar de acțiuni, deși a intenționat asta în mai multe rânduri. Finalizarea privatizării a devenit cu atât mai dificilă după ce a fost decis în instanță că societatea a fost devalizată de membri din fosta conducere, rămânând fără numeroase spații comerciale atractive din portofoliu

Astfel, în 2012, Curtea de Apel Craiova i-a condamnat pe un fost director general și președinte CA al Comalex, Victor Chișeamera, și pe un membru al CA-ului, Adriana Florea, pentru prejudicierea cu peste 4,57 milioane lei a societății prin vânzarea la prețuri amplu subeavaluate, către persoane apropiate lor, a unui număr de 34 de spații comerciale din patrimoniul Comalex.

"Fără excepție, beneficiarii spațiilor comerciale au fost/sunt persoane care au calități și aceeași apartenență politică cu cea a învinuiților Chișeamera Victor și Florea Adriana (consilieri locali și județeni PSD, membri PSD, președinți și vicepreședinți de organizație PSD, deputați PSD)", se arăta într-un comunicat al DNA din 2006, care anunța începerea urmării penale față de cei doi.

Românii săraci, bătrâni sau bolnavi vor plăti facturile la gaze doar pe baza consumului efectiv, nu pe estimări CITEȘTE ȘI Românii săraci, bătrâni sau bolnavi vor plăti facturile la gaze doar pe baza consumului efectiv, nu pe estimări

Deși Chișeamera și Florea au fost condamnați definitiv în 2012, prejudiciul nu a fost recuperat nici până în ziua de astăzi, din cauza faptului că procurorii au identificat și sechestrat, încă din 2006, bunuri în valoare de doar circa 211.000 lei ale celor doi, respectiv două apartamente, două terenuri și un autoturism.

Ca și cum n-ar fi fost suficient, anul trecut, în urma unui control, ANAF a decis că prejudiciul nerecuperat de 4,57 milioane lei, pe care Comalex îl avea înregistrat în contabilitate drept creanță, reprezintă de fapt venituri ale companiei. Drept urmare, ANAF a stabilit în sarcina societății sarcini fiscale suplimentare, inclusiv penalități, în sumă totală de aproape 2 milioane lei. Comalex a contestat decizia de impunere, iar speța a ajuns în instanță și se află în prezent pe rolul Curții de Apel București.

Anul trecut, Comalex a avut pierderi de 419.000 lei, deși bugetul aprobat de Guvern pentru 2015 prevedea obținerea unui profit net de 35.000 lei. Conducerea companiei explică rezultatul negativ prin "stabilirea de către ANAF Teleorman a unor obligații bugetare suplimentare", prin nerealismul cifrei de afaceri bugetate pe 2015, "într-un an de criză economico-financiară generalizată", precum și prin "nerealizarea de venituri financiare datorită lipsei de depozite bănești". Nu în ultimul rând, de vină a fost "realizarea unor cheltuieli mai mari decât cele bugetate". 

"Având în vedere că, în luna aprilie 2012, AAAS și-a manifestat intenția de reluare a procedurii de vânzare a pachetului majoritar de 53,67%, se concluzionează evident că, până la vânzarea efectivă a pachetului, sarcina principală a Consiliului de Administrație al societății Comalex SA este păstrarea integrală a patrimoniului societății", este ultima frază a raportului pe 2015 al administratorilor Comalex. Problema este că prin exact aceeași frază au fost încheiate și rapoartele similare din 2012, 2013 și 2014. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comalex
bvb. bursa de valori bucuresti
restaurant comunist
privatizare
spatii comerciale
alimentara
colectiv
clubul colectiv
tragedia colectiv
incendiul de la colectiv