Rezerva Federală va renunța la Libor, dobânda de referință la nivel mondial pentru finanțarea pe termen scurt a băncilor, până în 2023

Rezerva Federală va renunța la Libor, dobânda de referință la nivel mondial pentru finanțarea pe termen scurt a băncilor, până în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 dec 2020

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a anunțat, luni, că va renunța la Libor, dobânda de referință folosită la nivel mondial pentru finanțarea pe termen scurt a băncilor, până în 2023, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritățile de reglementare din Marea Britanie au făcut un anunț similar, scrie News.ro.

Potrivit anunțului, băncile ar trebui să nu mai scrie contracte bazate pe Libor (London Interbank Offered Rate) până la sfârșitul anului 2021, după care dobânda nu va mai fi publicată.

ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat definitiv procesul cu ASF. Instituția trebuie să achite și 1.000 euro daune morale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat definitiv procesul cu ASF. Instituția trebuie să achite și 1.000 euro daune morale

Contractele care folosesc Libor ar trebui să se încheie până pe 30 iunie 2023.

”Planurile de astăzi asigură că tranziția în vederea renunțării la Libor va fi ordonată și corectă pentru toată lumea – participanții din piață, companii și consumatori”, a declarat într-un comunicat guvernatorul Fed Randal Quarles, care este vicepreședinte al băncii centrale pentru supraveghere.

Libor este calculată ca o medie a dobânzilor oferite de băncile care se împrumută unele pe altele în operațiunile de creditare overnight.

Dobânda este esențială pentru finanțările pe termen scurt folosite de instituțiile financiare pentru operațiunile lor, dar a fost controversată de-a lungul timpului, mai ales pentru rolul jucat în criza financiară din 2008.

De asemenea, Libor a fost în centrul unui scandal din 2012, când s-a aflat că mai multe bănci, între care unele dintre cele mai mari din lume, au manipulat Libor pentru profit.

Fed a avertizat din timp băncile să înceapă să se pregătească pentru trecerea de la Libor la o dobîndă numită Dobîndă de Finanțare Overnight Securizată (Secured Overnight Financing Rate – SOFR). În loc să se mai folosească dobânzile băncilor, SOFR va utiliza dobânzile pe care investitorii le vor oferi pentru instrumentele financiare ale băncilor, cum ar fi împrumuturi și active garantate prin obligațiuni.

Tranzacțiile SOFR vor avea loc sub auspiciile Rezervei Federale din New York, pe piața sa de răscumpărări de obligațiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezerva federală
libor