Rezervele valutare administrate de BNR s-au diminuat în iunie cu aproape 1 miliard de euro, la 31,73 miliarde euro

Rezervele valutare administrate de BNR s-au diminuat în iunie cu aproape 1 miliard de euro, la 31,73 miliarde euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iul 2016

Rezervele valutare gestionate de Banca Națională a României (BNR) s-au redus în luna iunie cu 943 milioane euro (2,88%) față de mai, ajungând la circa 31,73 miliarde euro, în condițiile în care ieșirile au fost 1,92 miliarde lei, Finanțele rambursând 1,58 miliarde lei în contul emisiunii de eurobonduri scadente la 17 iunie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

La finele lunii mai, rezervele se situau la 32,67 miliarde euro, scrie News.ro.

În iunie, au intrat în rezervele valutare 979 milioane euro, din care cea mai mare parte, de 861 milioane euro a venit din alimentarea contului Comisiei Europene. Suma a fost completată cu fonduri din constituirea rezervelor minime în valută ale băncilor la BNR, fiind alimentate și conturile Ministerului Finanțelor Publice.

În schimb, au avut loc ieșiri de 1,92 miliarde euro. Finanțele au rambursat 1,58 miliarde euro, sumă aferentă emisiunii de obligațiuni în euro care a avut scadența la 17 iunie, compusă din capital și dobândă.

Restul de 340 milioane de euro a reprezentat, în principal, modificarea rezervelor minime.

Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone, valoarea sa urcând la 3,94 miliarde euro, de la 3,62 miliarde euro în mai.

Rezervele internaționale ale României, care însumează valute și aur, erau la finele lunii iunie de 35,67 miliarde euro, în scădere cu 1,7% de la nivelul de 36,29 miliarde euro la 31 mai.

În luna iulie, Ministerul Finanțelor are de plătit 120 milioane euro în contul datoriei publice denominate în valută. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
rezerve valutare