Rezervele valutare la BNR au scăzut cu 1,7 miliarde de euro în martie

Rezervele valutare la BNR au scăzut cu 1,7 miliarde de euro în martie
Oana Osman
Oana Osman
scris 1 apr 2020

Eliberarea către bănci a unei părți din rezervele minime obligatorii în valută constituite de acestea și eforturile BNR de a tempera deprecierea leului se văd, la finele lunii martie, în situația rezervelor valutare. Luna trecută acestea au coborât  la 34,123  miliarde de euro, d la 35,83 miliarde de euro la 29 februarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BNR a redus rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale băncilor comerciale la 6%, de la 8% anterior, perioada de aplicare  acestei decizii fiind 24 februarie – 23 martie 2020.

Aceasta a contribuit la ieșirile de 4,959 miliarde de euro din rezervele valutare, care, potrivit BNR, reprezintă “reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, modificări ale rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele”.

Intrările de valută în rezervele la BNR au fost mai mici decât ieșirile, în martie, de 3,252 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene și altele.

FTSE Russell confirmă că România este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE de Piețe Emergente în cadrul revizuirii din septembrie 2020 CITEȘTE ȘI FTSE Russell confirmă că România este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE de Piețe Emergente în cadrul revizuirii din septembrie 2020

Rezerva de aur s-a menținut la 103,6 tone, iar în condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 4,883 miliarde de euro.

Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 martie 2020 au fost de 39,006 miliarde de euro, față de 40,752 miliarde de la finele lunii februarie.

Plățile scadente în luna aprilie 2020 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 250 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezerve valutare
aur
bnr