Ritmul anual de creștere a creditelor acordate populației de către bănci a încetinit nesemnificativ în iulie, la 29%

Ritmul anual de creștere a creditelor acordate populației de către bănci a încetinit nesemnificativ în iulie, la 29%
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 aug 2016

Împrumuturile în lei acordate populației de către bănci au avansat în iulie cu 1,9% față de luna precedentă, până la 61,25 miliarde lei (echivalent cu 13,7 miliarde euro), ritmul anual de creștere încetinind la 29%, de la 30,8% în iunie, în condițiile în care din 13 mai se aplică Legea dării în plată, arată datele publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În ansamblu, creditele acordate de către bănci populației și firmelor, în lei și în valută, au scăzut în iulie cu 0,7% față de iunie, dar au crescut cu 1,8% comparativ cu a șaptea lună din 2015, până la 216,14 miliarde lei (48,4 miliarde euro), scrie News.ro.

Creșterea creditării a fost generată, și în iulie, integral de componenta în lei, în condițiile în care împrumuturile în valută au continuat să scadă rapid.

"Creditul în lei s-a majorat cu 0,5 la sută (0,7 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 2 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,8 la sută)”. se arată în comunicatul BNR.

Astfel, creditele în lei acordate populației au crescut în iulie cu 1,9% față de luna precedentă, până la 61,25 miliarde lei, în timp ce împrumuturile în lei acordate firmelor au scăzut cu 1% în același interval, până la 58,3 miliarde lei.

Băncile au depus peste 150 de sesizări la CCR privind darea în plată; cele mai multe aparțin Raiffeisen și Bancpost CITEȘTE ȘI Băncile au depus peste 150 de sesizări la CCR privind darea în plată; cele mai multe aparțin Raiffeisen și Bancpost

Pe partea în valută, împrumuturile acordate populației s-au contractat cu 2,4% în iulie față de iunie, până la echivalentul în lei a 49,2 miliarde lei, iar creditele în valută acordate companiilor au scăzut cu 1,7%, până la echivalentul a 47,4  miliarde lei.

În urma evoluției, la finalul lui iulie, valoarea creditelor în lei a ajuns la 55,3% din valoarea totală a creditelor acordate de bănci populației și firmelor, în timp ce creditele în valută nu mai reprezintă decât 44,7%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
credite