Scăderi pe burse în debutul săptămânii, pe fondul temerilor că Fed va continua să mute agresiv în lupta cu inflația

Scăderi pe burse în debutul săptămânii, pe fondul temerilor că Fed va continua să mute agresiv în lupta cu inflația

Foto dreamstime.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 feb 2023

Acțiunile europene și americane au început săptămâna de tranzacționare “pe roșu”, după ce datele surprinzător de puternice privind piața muncii din cea mai mare economie a lumii au reaprins speculațiile legate de noi acțiuni agresive ale Fed pentru a combate inflația ridicată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Tensiunile geopolitice dintre SUA și China afectează, de asemenea, sentimentul din piețe, după ce Washingtonul a anunțat doborârea unui presupus balon de spionaj de proveniență chineză deasupra Oceanului Atlantic, mutare criticată de guvernul de la Beijing.

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se deprecia cu 0,90% în jurul orei 17:15 (ora României), până la 456,67 de puncte, după ce anterior a coborât la un minim intraday de 455,24 de puncte.

Anul financiar 2022 pentru TeraPlast - explicat de conducerea companiei. „Deși a început foarte promițător, a avut o schimbare dramatică pe foarte multe niveluri.\ CITEȘTE ȘI Anul financiar 2022 pentru TeraPlast - explicat de conducerea companiei. „Deși a început foarte promițător, a avut o schimbare dramatică pe foarte multe niveluri.". Așteptări optimiste pentru 2023

Indicii FTSE 100 de la Londra și DAX de la Frankfurt înregistrau un recul de circa 1% fiecare, în timp ce referința CAC 40 de la Paris se corecta cu 1,6%.

Principalii indici bursieri de la New York consemnau deprecieri de până la 1,1% la ora menționată.

Piețele financiare sunt încă în șoc după datele puternice de vineri privind piața americană a muncii, potrivit analiștilor.

Companiile americane au creat 517.000 de noi locuri de muncă în ianuarie, dublu față de decembrie și mult peste estimările analiștilor, în timp ce rata șomajului a continuat să scadă.

"Pe de o parte, o piață a forței de muncă rezistentă ar putea susține dorința și capacitatea gospodăriilor de a continua să consume și, prin urmare, ar putea susține câștigurile corporative și acțiunile pe termen scurt", a comentat Rouyaka Ibrahim, analist la BCA Research, citată de MarketWatch.

Potrivit acesteia, implicațiile pe termen mai lung sunt mai grave - dacă se declanșează un al doilea val de inflație, Fed va trebui să acționeze mai energic, ceea ce ar putea duce la o recesiune profundă.

De cealaltă parte, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a descris, luni, economia americană drept "puternică și rezistentă", declarându-se încrezătoare că SUA vor putea evita o recesiune.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni sua
burse europene
scaderi actiuni
fed
majorare dobanzi fed