Standard & Poor's avertizează cu privire la riscul de supraîncălzire a economiei românești

Standard & Poor's avertizează cu privire la riscul de supraîncălzire a economiei românești
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 9 oct 2017

Agenția de evaluare Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile României în categoria investment grade, perspectiva fiind stabilă, însă a atras atenția în legătură cu riscurile de supraîncălzire a economiei, pe fondul creșterilor salariale și politicii fiscale prociclice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

“Politica bugetară prociclică a României amplifică presiunile de creștere a salariilor, într-o economie care deja se supraîncălzește. Deși convergența salariilor este de dorit, creșterile salariale care depășesc substanțial productivitatea au presupus, istoric, trecerea de la perioade de creștere economică la declin. Anticipăm că avansul economic axat pe consum va provoca o creștere a deficitului fiscal și de cont curent, crescând vulnerabilitarea economiei românești la un declin abrupt pe termen mediu. Totuși, datoria publică și datoria externă sunt modeste și admitem că avansul economic ar putea rămâne solid pentru o perioadă lungă”, se arată în raportul agenției de rating.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

România are din partea S&P ratingul 'BBB-/A-3'pentru datoriile pe termen lung și scurt în valută și monedă locală.

Ionuț Dumitru, Raiffeisen Bank: Inflația va ajunge la 4% și ROBOR la peste 2% la jumătatea anului viitor CITEȘTE ȘI Ionuț Dumitru, Raiffeisen Bank: Inflația va ajunge la 4% și ROBOR la peste 2% la jumătatea anului viitor

“Perspectiva stabilă a ratingului reflectă așteptările noastre că, deși deficitele gemene se vor adânci din cauza politicilor guvernamentale prociclice, datoria publică și cea externă vor crește strict gradual în următorii ani, dacă nu va exista o încetinire economică majoră”, adaugă reprezentanții S&P.

Standard & Poor's a reiterat că nivelul ratingului ar putea fi îmbunătățit dacă sunt eforturi în continuare în privința consolidării bugetare, datoria guvernamentală netă va intra pe o traiectorie descendentă, iar procesul de restructurare sau privatizare a întreprinderilor de stat va fi implementat cu succes, conducând la îmbunătățirea cadrului de guvernanță, la o creștere macroeconomică stabilă și predictibilă și la consolidarea finanțelor publice.

Raportul Standard & Poor's vine după ce, în august, agenția Fitch a avertizat că, deși economia României continuă să crească în ritm accelerat, politica fiscală prociclică și majorările salariale sporesc riscul de supraîncălzire.

În aprilie, Moody's Investors Service a înrăutățit de la “pozitivă” la “stabilă” perspectiva asociată calificativelor acordate României, citând adâncirea deficitului în urma politicilor de expansiune fiscală și lipsa de sustenabilitate a ritmului de creștere economică înregistrat în ultimii ani. 

viewscnt
Afla mai multe despre
standard & poor's
fitch
politica fiscala
datorii
salarii
prociclic
rating