SUA elimină excepția privind plata datoriilor Rusiei în dolari

SUA elimină excepția privind plata datoriilor Rusiei în dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mai 2022

Statele Unite au decis să pună capăt unei excepții care permitea Moscovei să-și achite datoriile în dolari, a anunțatTrezoreria SUA, o decizie care ar putea precipita țara în incapacitate de plată, notează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anunțul intervine cu două zile înainte de următorul termen de plată pentru Moscova, care se referă la puțin peste 100 de milioane de dolari ca dobândă pentru două obligațiuni, dintre care una nu poate fi plătită în mod explicit în ruble, scrie Agerpres.

FOTO Gigantul francez Tereos a semnat actul care aprobă închiderea tuturor liniilor fabricii de zahăr de la Luduș, declanșarea concedierii colective a angajaților și, dacă este cazul, demolarea unității, pe piață din 1960 CITEȘTE ȘI FOTO Gigantul francez Tereos a semnat actul care aprobă închiderea tuturor liniilor fabricii de zahăr de la Luduș, declanșarea concedierii colective a angajaților și, dacă este cazul, demolarea unității, pe piață din 1960

În vigoare de la începutul sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, ca represalii la războiul din Ucraina, această excepție a permis Moscovei să scape de incapacitatea de plată.

Ea a fost decisă de Washington pentru "a permite o tranziție ordonată și investitorilor să-și vândă titlurile", a explicat săptămâna trecută secretarul american al Trezorerie, Janet Yellen.

Demnitarul american a subliniat atunci că această scutire "probabil" va lua sfârșit.

Rusia nu-și mai putea rambursa datoria cu dolari deținuți în băncile americane, în cadrul sancțiunilor înăsprite impuse de Statele Unite la 5 aprilie.

Guvernatorul băncii centrale ruse, Elvira Nabiullina, a recunoscut la 29 aprilie că Moscova se confruntă cu "dificultăți de plată", dar ea a refuzat să vorbească despre o posibilă incapacitate de plată.

Datoria externă a Rusiei reprezintă, potrivit Ministerului său de Finanțe, aproximativ 4.500 până la 4.700 de miliarde de ruble (circa 78 până la 81 de miliarde de dolari la cursul actual) sau 20% din totalul datoriei publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
rusia
plati
dolari