Trump a numit China ”marele campion” al manipulării valutei

Trump a numit China ”marele campion” al manipulării valutei
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 feb 2017

Președintele american Donald Trump a declarat joi că China este ”marele campion” al manipulării valutei, la câteva ore după ce noul secretar al Trezoreriei a promis o abordare mai metodică în analizarea practicilor Beijingului în domeniul schimbului valutar, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-un interviu acordat Reuters, Trump a spus că nu își retrage opinia că China manipulează cursul yuanului, chiar dacă nu și-a respectat promisiunea din campanie de a o declara manipulatoare a monedei din prima zi de mandat, scrie News.ro.

”Ei sunt mari campioni la manipularea monedei. Așa că nu am dat înapoi. Vom vedea ce se va întâmpla”, a spus Trump.

În timpul campaniei electorale Trump a acuzat frecvent China că menține cursul yuanului artifical de scăzut în raport cu dolarul, pentru a face exporturile țării mai ieftine, furând locurile de muncă productive ale americanilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Stephen Mnuchin, a spus însă joi, la CNBC, că nu este pregătit să judece practicile Chinei pe piața valutară.

Întrebat dacă Trezoreria se pregătește să califice China drept manipulatoare a valutei, Mnuchin a spus că va urma procesul normal de analiză a practicilor principalilor parteneri comerciali pe piața valutară.

Trezorerie publică anual un raport referitor la aceste practici, pe 15 aprilie și 15 octombrie.

EXCLUSIV În locul timbrului de mediu, Guvernul pregătește o taxă auto de intrare în orașe, cu stickere colorate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV În locul timbrului de mediu, Guvernul pregătește o taxă auto de intrare în orașe, cu stickere colorate

Declararea oficială a Chinei sau a altui stat drept manipulator al monedei necesită ca Trezoreria să înceapă negocieri pentru corectarea situației, proces care se poate încheia cu tarife penalizatoare pentru anumite bunuri.

Trezoreria a procedat în acest fel în 1988, împotriva Taiwanului și Coreii de Sud.

Situația actuală este complicată pentru că banca centrală a Chinei a cheltuit miliarde de dolari din rezervele valutare ale țării pentru a susține yuanul și a preveni retragerile de capigtal din țară.

FMI a apreciat în 2016 că valoarea yuanului corespunde în mare cu fundamentele economiei chineze.

În raportul din octombrie al Trezoreriei se arată că China a realizat unele progrese pentru corectarea dezechilibrelor externe.

Afirmațiile lui Trump referitoare la yuan ar putea complica misiunea lui Mnuchin, care se pregătește să participe în martie la prima sa întâlnire cu miniștrii de Finanțe din statele membre ale G20, la Baden Baden, în Germania.

viewscnt
Afla mai multe despre
manipulare valuta
trump
yuan